Kalın, CNN'ye konuştu: Trump haklıydı...

Sözcü Kalın, CNN World'e yaptığı açıklamada "YPG/PKK Türk topraklarına saldırdığında bu topraklar Türkiye'nin değil NATO'nun topraklarıydı" dedi, "Bence, Trump diğer milletlerin öne çıkması gerektiğini söylediğinde haklıydı." ifadelerini kullandı.

Kalın, CNN'ye konuştu: Trump haklıydı...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN World‘de Becky Anderson’ın Barış Pınarı Harekatı’na yönelik tepkiler ve iddialarına

Sözcü Kalın, Barış Pınarı Harekatı’nı “trajedi” olarak adlandıranların, bunun gerçeği yansıtmadığını çok iyi bildiğini öne sürerek, bu mesele konusunda ABD ile bir anlaşmaya varabilmek için Türkiye’nin aylarca uğraştığını anlattı.

‘SAVAŞ SUÇLARI’ İDDİASI

YPG’nin bölgede gerçekten IŞİD’le mücadele etmekten ziyade açıkça “ayrılıkçı” bir gündemi olan bir tür özerk bölge yaratmakla ilgilendiğini öne süren Kalın, Türkiye’nin desteklediği “muhalif” güçlerin bölgede savaş suçları işlediği yönündeki iddialara ilişkin olarak da Türkiye’nin savaş suçları dahil olmak üzere her türlü ihlal iddiasını çok ciddiye aldığını, eğer ileri sürüldüğü gibi vakalar varsa bunların etraflıca soruşturulacağını belirtti.

IŞİD’e karşı asıl mücadeleyi ÖSO’nun (yeni adıyla Suriye Milli Ordusu) verdiğini öne süren Kalın, IŞİD ile bağlantılı gruplarla mücadele ettiğinde övgü topladığını belirttiği ÖSO’nun YPG’ya karşı harekete geçtiğinde “barbar” şeklinde nitelendirilmesinin “mantıksız” bulduğunu söyledi.

“İNANILMAZ VE KABUL EDİLEMEZ”

Kalın, Trump’ın kısa bir süre önce yaptığı konuşmaya da değinerek, “Trump’ın aynı açıklama içinde hem anlaşmanın tamamlanması ve Suriyelilere ev sahipliği için cumhurbaşkanımıza hem de kırmızı bültenle aranan adını anmak istemediğimiz bir teröriste ve silahlı unsurlarına teşekkür etmesi çok hayret verici.” dedi.

İbrahim Kalın, ABD’nin NATO müttefikini, bir “terör örgütü”yle aynı kefeye koymasının, “inanılmaz ve kabul edilemez” olduğunu vurguladı.”

“BİRKAÇ SAAT ÖNCE SİHA SALDIRISI DÜZENLEDİLER”

Türkiye’nin yapılan anlaşmayı ihlal etmediğini söyleyen Kalın, “Birkaç saat önce bizler konuşurken ne oldu biliyor musunuz?” diye sorup şöyle konuştu:

“YPG/PKK, anlaştığımız alandaki üç köyden çıkmayı reddetti ve birliklerimize silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısı düzenledi. Şimdi, (YPG/PKK) onlar anlaşmayı bizim ihlal ettiğimizi iddia ediyor. Hayır tam aksine, belirlenen bölgelerden çıkmayı reddeden YPG/PKK’dır. Onlar askerlerimize saldırdılar ve bizim onlara saldırdığımızı iddia ediyorlar. Bu inanılmaz iftira kampanyasını ve yalan bilgilendirmeyi görüyor musunuz?”

“SALDIRILAR NATO TOPRAKLARINA”

Türkiye’nin NATO üyesi bir ülke olduğunu hatırlatan Kalın, “YPG/PKK Türk topraklarına saldırdığında bu topraklar Türkiye’nin değil NATO’nun topraklarıydı. NATO’nun karşılığı nerede? NATO nerede? Bence, Trump diğer milletlerin öne çıkması gerektiğini söylediğinde haklıydı.” yorumunu yaptı. Kalın, DEAŞ mahkumlarına atıfta bulunarak, “Basit bir soru, 2 bin-3 bin DEAŞ mahkumu var. Bunların çoğu Avrupa vatandaşı. Neden Avrupa ülkeleri uluslararası hukuk uyarınca onları geri almıyor? Aslında (Avrupa ülkeleri) bunu yapmaya mecburlar ancak vatandaşlarını geri almıyorlar.” değerlendirmesini yaptı.