Juncker ve Johnson Brexit'i görüştü

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile İngiltere'nin son Brexit teklifini görüştü.

Juncker ve Johnson Brexit'i görüştü

AB Komisyonundan yapılan açıklamada, Juncker’in telefonda görüştüğü Johnson’a, bu ay ortasındaki AB Liderler Zirvesi’nden önce Brexit’e ilişkin müzakerelerin ilerletilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği bildirildi.

Juncker, muhatabına özellikle İngiltere’den Kuzey İrlanda’ya ihracatlarda yapılacak düzenlemeleri olumlu bulduğunu, bununla birlikte, halen üzerinde çalışılması gereken problemli hususların bulunduğunu iletti.

Açıklamada, ilerleyen günlerde AB tarafı ve İngiliz uzmanlarının Brüksel’de müzakereleri sürdüreceği kaydedildi.

İngiltere, AB’ye reddedilen Brexit anlaşmasındaki tartışmalı tedbir maddesinin Kuzey İrlanda’nın 2025’e kadar Birlik ile özel bir ilişki içinde kalmasını öngören bir düzenlemeyle değiştirilmesini teklif etmişti.

Johnson’ın “adil ve makul taviz” şeklinde nitelediği teklifte, Kuzey İrlanda’nın dolaysıyla da tüm Birleşik Krallık’ın belirsiz bir süre ortak pazarda kalmasına yol açabilecek tedbir maddesinin kaldırılması öngörülüyor.