Julian Assange tutuklandı

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange Londra'da 7 yıldır yaşadığı Ekvador Büyükelçiliği'nde önce gözaltına alındı, daha sonra çıkarıldığı mahkemede de tutuklandı.

Julian Assange tutuklandı

7 yıldır Londra’daki Ekvador konsolosluğunda yaşayan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, İngiliz polisi tarafından gözaltına alındı.

Assange’ın gözaltına alınırken “İngiltere, (ABD Başkanı Donald) Trump yönetiminin bu girişimine direnmeli” diye bağırdığı duyuldu.

İngiliz yetkililer konu ile ilgili yaptıkları açıklamada Assange’ı gözaltına almak için Ekvador konsolosluğu tarafından davet edildiklerini açıkladı.

TUTUKLANDI

Londra’nın merkezindeki bir polis merkezinde bir süre gözaltında tutulan Assange, daha sonra Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıktı. Mahkeme yargıcı, Assange’ı “kefalet koşullarını yerine getirmediği” gerekçesiyle suçlu buldu ve tutuklanmasına karar verdi.

Assange 2 Mayıs’ta video bağlantısı ile duruşmaya katılacak.

İNGİLTERE’DEN ‘TEŞEKKÜR’ AÇIKLAMASI

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Julian Assange bir kahraman değil ve hiç kimse kanunların üstünde değidir. Yıllardır gerçeklerden saklanıyor. Teşekkürler Ekvador’a ve Devlet Başkanı Lenin Moreno’ya Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Assange’ın adaletle yüzleşmesi için işbirliklerinden ötürü teşekkürler.” ifadesini kullandı.

Julian Assange, Londra’da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

WIKILEAKS: BÜYÜKELÇİ İNGİLİZ POLİSLERİ İÇERİ DAVET ETTİ

​WikiLeaks tarafından yapılan açıklamada ise Ekvador’un Assange’ın sığınma hakkını yasa dışı şekilde geri çektiği ve İngiliz polisinin uluslararası hukuku çiğneyerek Assange’ı büyükelçilik binası içerisinde gözaltına aldığı vurgulandı: Sitenin açıklamasında, “Assange elçilikten çıkmadı. Ekvador Büyükelçisi, İngiliz polisleri davet etti ve Assange anında gözaltına alındı” ifadesi kullanıldı.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno ise, yaptığı açıklamada Assange’ın iltica talebinin kabul edilmediğini duyurdu. Moreno ayrıca, Asssange’ın ‘ölüm cezasıyla karşılaşabileceği bir ülkeye gönderilmemesi’ yönünde İngiltere’den garanti aldıklarını da belirtti.
Twitter hesabı üzerinden paylaştığı bir video yoluyla açıklamalarda bulunan Moreno, “Bağımsız bir şekilde alınan karara göre Ekvador, uluslararası sözleşmeleri ve günlük yaşam protokollerini defalarca ihalal etmesinin ardından Assange’ın sığınma statüsünü geri çekti” ifadelerini kullandı.

2012’DEN BERİ EKVADOR KONSOLOSLUĞUNDA YAŞIYORDU

ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012’den beri Londra’nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.

ASSANGE NEYLE SUÇLANIYOR?

İngiliz mahkemesi, Assange’ın 2010’da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç’e iadesine karar vermişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012’de İsveç’e iadesi halinde ABD’ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi 2017’de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador ise Assange’ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

EKVATOR İNTERNETİNİ KESMİŞTİ

Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018’de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange’ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.