JİTEM 'ak'landı: Mehmet Ağar da aralarında tüm sanıklara beraat

Ankara ve çevre kentlerinde öldürülen 19 kişiye ilişkin Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 23. duruşmasında, aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın da bulunduğu tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

JİTEM 'ak'landı: Mehmet Ağar da aralarında tüm sanıklara beraat

Ankara ve çevre kentlerinde 1993-1996 yılları arasında 19 kişinin zorla kaybedilip infaz edilmesine ilişkin açılan ve kamuoyunda “Ankara JİTEM Davası” olarak bilinen davanın karar duruşması, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Eski İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, bazı eski özel harekat polisleri ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da arasında bulunduğu 19 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti, Yeşil adıyla bilinen Mahmut Yıldırım’ın dosyasını ayırarak sanıkların tamamının hakkında beraat kararı verdi.

Karara tepki gösteren müşteki avukatları, “Bu bir devlet politikasıdır” dedi.

Mağdur avukatlarından Mehmet Emin Aktar, “Bizim için şaşırtıcı değil. Sanıksız yargılama yapıldı. Adalet çıkmayacağını biliyorduk. Mahmut Yıldırım’a da beraat kararı verilsin kurtulalım hepimiz. Siz ne karar verirseniz verin vicdanlarımızda mahkumlardır” diye konuştu.

‘AK’LANDILAR

Mahkemenin beraat kararı verdiği sanıklar şöyle:

Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, MİT’çi eski Yarbay Korkut Eken ve özel harekat timi polisleri Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven, Muhsin Korman.

FAİLİ MEÇHUL KALAN CİNAYETLER

Dava Namık Erdoğan, Abdulmecit Baskın, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan, Faik Candan cinayetlerini kapsıyor.

İddianamede 19 sanığın suç tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı TCK’nin “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek ve adam öldürmeye iştirak” suçundan cezalandırılmaları isteniyordu.