İzmir'de PTT AKP için seferber edildi: 490 bin adet sahte künyeli gazete dağıtıma çıktı

İzmir'de PTT'nin CHP'nin adaylarına karşı "kara propaganda" amaçlı bir gazete dağıtımı yaptığı öğrenildi.

İzmir'de PTT AKP için seferber edildi: 490 bin adet sahte künyeli gazete dağıtıma çıktı

İzmir’de CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer ve CHP’li diğer adaylar hakkında hakaretler ve suçlamalar içeren haberlerin bulunduğu, künyesinde sahte bir ismin kullanıldığı ‘Ege Yerel Gündem Gazetesi’ adlı bir yayının PTT tarafından dağıtıldığı ortaya çıktı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, PTT’nin dağıtım ile ilgili yazışmalarını ve yayından bazı haberleri basın ve kamuoyuyla paylaştı.

PTT’nin iç yazışmalarına yansıyanlara göre 490 bin gazete “Çok acele” ibaresiyle ve adressiz olarak İzmirlilere dağıtıldı.

‘Ege Yerel Gündem Gazetesi Dağıtımı’nın yazısına istinaden PTT Başmüdürlüğü tarafından ‘çok acele’ olarak gönderilen 26/03/2019 tarihli yazıda şu ifadeler yer aldı:

“İZPİM Müdürlüğünce kabul edilen 490.000 adet adressiz gazete gönderisi merkezlerinize sevk edilmiştir. Başmüdürlüğümüz ilgi yazısında belirtilen hususlar ve dağıtım şeması dikkat edilmek üzere gönderilerin dağıtımlarının ivedi sağlanarak, merkezlerinizde söz konusu gönderilerin dağıtımlarının tamamlandığına dair düzenleyeceğiniz tutanakların en geç 28/03/2019 tarihi mesai bitimine kadar Başmüdürlüğümüze gönderilmesini, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederiz.”

“EGE YEREL GÜNDEM GAZETESİ KİMİN?”

PTT’nin dağıtım ile ilgili yazışmalarını ve gazetenin içindeki bazı haberleri basın ve kamuoyu ile paylaşan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Partimiz, yönettiğimiz belediyelerimiz ve adaylarımız hakkında hakaretlere varan üsluplarla yazılmış haberlerin bulunduğu sözüm ona gazete olan bu yayının dağıtımı için 98 bin TL bütçe ayıran Ege Yerel Gündem Gazetesi kimdir? Sahibi kimdir? Ofisi neredir? Sağlıklı bilgiye ulaşamadık. Yaptığımız araştırmalarda gördük; söz konusu yayının künyesinde adı geçen bir vatandaş kendisinin konuyla hiçbir ilgisinin olmadığını ve yayının künyesinde imtiyaz sahibi olarak yazıldığı için savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu açıklamış. ‘Ege Yerel Gündem Gazetesi’ adlı bu yayın Basın İlan Kurumu’nun Mart 2019 listesinde yer almıyor. Bu yayını hazırlayanlar kimler? PTT’nin yayının dağıtımının 20 kuruşa yapacağı iddia ediliyor, PTT’ye bu 98 bin TL’yi ödeyen kim?” ifadelerini kullandı.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

PTT A.Ş. Posta ve Kargo Hizmetleri Usul ve Esasları’nın 37. Maddesini hatırlatan CHP’li Bakan, “Yapılan bu dağıtım şaibeli olduğu gibi aynı zamanda hukuksuzdur. PTT A.Ş. Posta ve Kargo Hizmetleri Usul ve Esasları’nın 37. Maddesinin 6.bendinde; ‘Seçim dönemlerinin başlangıcından bitimine kadar olan sürede, siyasi parti ve adaylarının lehine ve aleyhine olunduğu izleniminin verilmemesini teminen, siyasi propaganda, tanıtım, reklam ve kampanya içerikli adressiz basılmış kağıt türü ile gönderi kabulü yapılmaz. Bu gönderiler sadece seçim döneminde, kontrol edilebilir zarf veya ambalaj içinde basılmış kağıt gönderi türü ile kabul edilebilir’ denilmektedir. PTT hukuksuzluk yapmaktadır, suç işlemektedir. Bu işin parçası olan herkes hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız!” dedi.

PTT’DEN AÇIKLAMA

İzmir PTT Başmüdürü Şerif Kaçmaz ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürerken şu ifadeleri kullandı:

“İzmir’de yerel bir internet sitesinde yer alan haberde iddia edildiği gibi ‘herhangi bir gönderinin zorla dağıtıldığı’ söz konusu değildir. Bunun aksine müşteri olarak gelen bir yerel gazetenin dağıtım işi, ücreti mukabili kabul edilmiş ve dağıtım görevimiz her müşterimizde olduğu ve olacağı gibi gerçekleştirilmiştir. PTT AŞ her zaman olduğu gibi kendisine atfedilen görevleri özverili bir şekilde yerine getirmeye devam edecektir.”