İzmir'de orman yangını 2 gündür söndürülemedi

İzmir Karabağlar'da meydana gelen ve son dönemin en büyük orman yangınlarından biri olarak nitelendirilen orman yangını söndürülemedi. Yangında toplamda 700 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın zarar gördüğü belirtilirken yangına müdahalede gözler yine THK'ya ait yangın söndürme uçaklarını aradı.

İzmir'de orman yangını 2 gündür söndürülemedi

İzmir Karabağlar’da dün saat 13.00 sıralarında Limontepe Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan orman yangını kontrol altına alınamadı.

Bir günü aşkın süredir devam eden yangın Menderes ve Seferihisar ilçelerine de sıçradı. Bölgede yaşayan köylülerin jandarma gözetiminde evlerini terk etmesinin ardından alevler köylerdeki evlere ulaştı. Birçok ev alevler içerisinde kalarak yanmaya başladı.

13 helikopter ve 92 arazözün müdahalesine rağmen söndürülemeyen yangının toplamda yaklaşık 500 hektarlık (700 futbol sahası büyüklüğünde) bir alana zarar verdiği belirtilirken, bu zararın ilerleyen saatlerde daha da büyüyeceğinden endişe ediliyor. Zira havanın kararmasıyla birlikte helikopterler devre dışı kalacak ve yangının kontrol altına alınması daha güç bir hal alacak.

BAKAN PAKDEMİRLİ: ‘KONTROL ALTINDA’ DİYEMEYİZ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınlara ilişkin bugün yaptığı açıklamada “Dünden beri dört büyük yangınla mücadele ediyorduk. İyi haber şu ki; Bodrum Mumcular ve Milas’taki iki yangın da büyük ölçüde kontrol altında diyebiliriz. İlerleyen saatlerde de oradaki ekiplerden takviye alarak buradaki yangına daha hızlı müdahale yoluna gidiyor olacağız. İzmir’de Urla Yağcılar’da ve Karabağlar’dan çıkıp Seferihisar sınırlarına kadar varan bir yangınımız var. Urla yangınımız neredeyse kontrol altında ve soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Buradaki yangınımızda ekiplerimizin gece boyu sıkı çalışması bize neticeyi aldırdı. Sabahın ilk ışıklarından itibaren helikopterlerimizin pervanelerinin dönmesi ve meteorolojik şartların düne oranla daha olumlu seyrediyor olması, hava araçlarının daha rahat çalışabiliyor olmasından kaynaklı olumlu sonuç almaya başladık. Buradaki yangınımız için ‘kontrol altında’ diyemeyiz ama tabii ki yer yer tütmelerin dışında çok yoğun yangın bölgeleri kalmadı. Yoğun yangın bölgesi; ağırlıkla Çamtepe, Efem çukuru ve Görece köylerinin güneyinde. Gece boyu elde ettiğimiz kazanımların, gündüz rüzgarın artmasıyla kaybolma riski var. O yüzden sahada var güçleriyle ekiplerimiz çalışıyor” dedi.

500 HEKTARLIK ALAN YANDI

“En önemli şey ağaçlarımızın, bitki örtümüzün ve yaban hayatımızın kaybolmuş olması.” diyen Pakdemirli “Dün Cumhurbaşkanımıza aslında yangın büyüklüğü 50 ila 100 hektar arasındayken 500 hektarlık bir alanın yanabileceğini söylemiştim. Bugün yukarı çıktığımızda kesin olarak hesaplamamakla birlikte yanan alan 500 hektar olarak görülüyor. Sevindirici taraf şu; özellikle yaban hayatı için yangın hep parçalı bir şekilde olmuş. Tamamen yanan alan yok, hep parça parça yanık alanlar var. Bu bizi kısmi olarak biraz teselli edebilir ama şu anda aşağı yukarı 500 hektar alanın yandığı görülüyor. Tarım arazilerinden önemli ölçüde zarar yok ama bir zarar varsa onunla ilgili zarar tespit çalışmaları yangın soğutma ve söndürme çalışmaları bittikten sonra yapılır” diye konuştu.

UÇAKLAR YİNE YATIYOR…

Karabağlar’da çok büyük zarara yol açan yangın sonrası akıllara bu tip yangınlar için en etkili müdahaleleri yapan yangın söndürme uçaklarının nerede olduğu sorusu geldi. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ay Muğla’da çıkan ve söndürülmesi çok zorlaşan orman yangınları sırasında, yangın söndürme uçaklarının neden kullanılamadığına ilişkin skandal bir gerçek ortaya çıkmıştı. Yapılan açıklamalarda, Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarının bu yıl bakanlıkla sözleşme imzalanamaması nedeniyle kullanılamadığı öğrenilmişti.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de yangınlara ilişkin paylaşımında bu skandalı bir kez daha gündeme getirip “Saraya 13 uçak alıyoruz.Yangınlar için uçak alamıyoruz.” diye tepki gösterdi.