İYİ-SEN'in düzenlediği "Dünden Bugüne Sınıf Sendikacılığı" etkinliği gerçekleşti

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası'nın "Sınıf sendikacılığı ilkeleriyle sınıf hareketini büyüteceğiz!" sloganıyla düzenlediği, Türkiye ve dünyadaki sınıf sendikacılığı örneklerinin tartışıldığı "Dünden Bugüne Sınıf Sendikacılığı" etkinliği gerçekleşti.

İYİ-SEN'in düzenlediği

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası’nın “Sınıf sendikacılığı ilkeleriyle sınıf hareketini büyüteceğiz!” sloganıyla düzenlediği, Türkiye ve dünyadaki sınıf sendikacılığı örneklerinin tartışıldığı “Dünden Bugüne Sınıf Sendikacılığı” etkinliği gerçekleşti.

TMMOB Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilen etkinlik Sinevizyon gösterimi ile başladı. Etkinlikte İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu üyesi Erkan Kılıç, Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) Başkan Yardımcısı Vincent Kopenga Kandolo, Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Ildır konuşma gerçekleştirdi.

 

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan, yaptığı konuşmada, Dünden Bugüne Sınıf Sendikacılığı hakkında geçmiş dönemdeki inşaat işçilerinin ve sendikaların mücadele deneyimlerini aktardı. Öztutan, konuşmasının devamında, “İYİ-SEN sınıf sendikacılığı ilkelerine sıkı bir şekilde bağlı olduğu gibi emperyalist tekellere karşı da uluslararası işçi sınıfı ile yanyana durarak mücadele edecektir.” dedi.

Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu üyesi Erkan Kılıç

Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu üyesi Erkan Kılıç “Yerel seçim dönemindeyiz, politik gündem ne olursa olsun işçi sınıfı üzerindeki sömürü devam ediyor. Krizin faturasının bizlere kesilmesini kabul etmiyoruz. Bugün bu tablonun esas nedeni sermayenin kar hırsı, siyasi iktidarın çalışma yaşamını işçilerin haklarını gasbederek sermaye lehine düzenlemesidir. İşçi sınıfının örgütsüz olduğu bölünmüş olduğu yandaş sarı sendikaların kuşatma altında olması gibi bir dizi neden sınıf sendikacılığının zeminini çürütmektedir. Sendikacılığının zeminini işçi sınıfının somut sorunlarına ortaklaştırmalı grev yasaklarına karşı ortak mücadele hattını büyütmeliyiz. Bu hat sınıf sendikacılığının zeminini güçlendirecek böylece sarı sendikalarla sınıf sendikalarının arasındaki çizgi netleştirecektir.” ifadesini kullandı.

Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) Başkan Yardımcısı Vincent Kopenga Kandolo

Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) Başkan Yardımcısı Vincent Kopenga Kandolo konuşmasında dünyadaki mücadele örneklerine değindi. Kapitalizmin sıkışma içerisinde olduğuna dikkat çeken Kandolo, kapitalizmin artık insanlara umut vermediğini, tüm dünyada yoksulluk ve hak gasplarından dolayı sınıf hareketlerinin arttığını belirtti. Sarı sendikacılık ve sınıf sendikacılığı arasındaki farklara da dikkat çeken Kandolo, sendikaların kariyer değil mücadele merkezleri olduğuna, sendikal mücadelede sınıfa dayanan ve sınıf odaklı, yalnız gündelik kazanımlara değil işçi sınıfının tarihsel çıkarlarına da hizmet eden sendikacılık anlayışının sürdürülmesi gerektiğini altını çizdi. Kandolo, “Bizler Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ulaşım işçilerinin taleplerini ortaya koyuyoruz, onların çıkarları için ülke çapında birlikte mücadele ediyoruz. Bizler insanca bir yaşam için haklarımızı savunmaliyiz. Çocuklarımızın ücretsiz eğitim hakkını, sosyal güvenlik haklarımızın sağlanmasını talep etmeliyiz. Bizler çalışmaya genç yaşta başlıyoruz ama yaşlandığımızda çok küçük paralar ile emekli ediliyoruz. Son olarak Bugün Kongo Demokratik Cumhuriyeti Ulaşım İşçileri Sendikasıyla İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası’nın verdiği mücadele aynıdır. ” ifadesini kullandı.

 

 Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Ildır

Kandolo’nun ardına söz alan Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Ildır, Sınıf Tavrı’nın kuruluş amaçlarına ve sınıf sendikacılığının önemine dikkat çekti. Türkiye’de sendikaların işçilerin haklarını koruyamadığını belirten Ildır, “İşçi sınıfı hareketine baktığımız zaman ciddi bir geri çekilişle karşı karşıyayız. Türkiye’de işçi sınıfı denince akla gelen sendikalar işçilerin haklarını korumaktan ziyade birer kariyer odakları olmuş durumda. Koltuk hesaplarıyla sendikal bürokrasi sınıf sendikacılığını değerleri ayaklar altına alıyor. Sınıf sendikacılığı dediğimiz şey bugün yokuş aşağı gidiyor. Sendikal zeminin sermaye sınıfından ayrılamayan uydusu haline gelen bir tabloyla karşı karşıyayız. Biz bu temel ayrım noktasıyla mücadele edeceğiz. Bunun için kurulduk ve bu mücadeleyi adım adım öreceğiz.” dedi.

İYİ-SEN Genel Başkanı Ali Öztutan’ın Dünya Sendikalar Federasyon Başkan Yardımcısı Vincent Kopenga Kandolo’ya teşekkür plaketi takdimi ile panel konuşmaları sonlandı. Soru cevap kısmının ardına panel sona erdi.

 

İYİ-SEN Genel Başkanı Ali Öztutan'ın Dünya Sendikalar Federasyon Başkan Yardımcısı Vincent Kopenga Kandolo'ya teşekkür plaketi takdim etti