İYİ-SEN'den Suudi konsolosluğu önünde eylem: Bakanlıkları uyarıyoruz!

İYİ-SEN, Baytur'un Tebük'te devam eden otel inşaatında kölece çalışma koşullarına karşı greve başlayan Türkiye işçilere destek için Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, patrondan haklarını talep eden işçilere Suudi polisinin ateşiyle karşılık vermesi protesto edilirken "İşçilerin yaşadığı mağduriyete rağmen adım atmayan ilgili bakanlıkları uyarıyoruz" denildi.

İYİ-SEN'den Suudi konsolosluğu önünde eylem: Bakanlıkları uyarıyoruz!

İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Suudi Arabistan’da aylardır ödenmeyen ücretleri nedeniyle grevde olan inşaat işçileri için Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto düzenledi.

‘İnşaat işçisi köle değildir!‘ yazılı bir pankartla ülkenin Levent’te bulunan konsolosluk binası önüne yürüyüş düzenleyen İYİ-SEN üyeleri, burada bir basın açıklaması düzenledi.

Okunan açıklamada “Aylardır memlekette geride bıraktıkları ailelerine para gönderemeyen memlekete dönmek için bilet parası bile olmayan işçi arkadaşlarımız baskıya boyun eğmeyecek. İnşaat işçisinin emeğini çalarak zenginliklerine zenginlik katan inşaat patronları ve işçilerin yaşadığı mağduriyete rağmen adım atmayan ilgili bakanlıkları uyarıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

BASINA VE KAMUOYUNA

Suudi Arabistan’da bulunan Baytur inşaat firmasının otel ve villa şantiyesine Türkiye’den çalışmaya giden yüzlerce inşaat işçisi arkadaşımız iki aydır birikmiş ücretleri ödenmediği için üç gündür grevdeler.

Suudi Arabistan’da yaşayanların sıcaktan dışarı çıkamadığı saatlerde inşaat işçileri en kötü koşullarda çalışıyor.

İşçilerin en temel hakları olan besleme ve barınma, insanlık dışı koşullarda sağlanıyor.

İşçi arkadaşlarımız hastalandıkları zaman bile sağlık hakkından yararlanamıyor. Geçen yıl bu tarihlerde Baytur’un şantiyesinde çalışan inşaat işçisi Bekir Ağzıbüyük epilepsi nöbeti geçirmesine rağmen hastaneye götürülmedi. Bu ihmalkarlık yüzünden 5 çoçuk babası Bekir Ağzıbüyük solunum yetmezliğinden yaşamını yitirdi.

Çalışan işçi arkadaşlarımızın memlekette ölen yakınlarının cenazelerine gitmelerine bile izin verilmiyor. Baytur’un şantiyesinde çalışan inşaat işçilerine, kölelik koşulları dayatılıyor.

İnşaat işçileri kölelik koşullarını mahkum etmeye çalışanlara karşı hakkı ve emeği için üç gündür iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor.

Dün grevde olan işçi arkadaşlarımız Baytur firmasının ofisine görüşmeye giderken Suudi polisleri işçi arkadaşlarımızı engelleyip silahla ateş açtı. Grevde olan işçilerin talepleri karşılanmadan şantiye sahasına dönüp çalışmaları için Suudi polisi işçileri baskıyla tehdit ediyor.

Aylardır memlekette geride bıraktıkları ailelerine para gönderemeyen memlekete dönmek için bilet parası bile olmayan işçi arkadaşlarımız baskıya boyun eğmeyecek.

İnşaat işçisinin emeğini çalarak zenginliklerine zenginlik katan inşaat patronları ve işçilerin yaşadığı mağduriyete rağmen adım atmayan ilgili bakanlıkları uyarıyoruz.

İnşaat işçisi ne köledir ne de Suudi polisinin esiridir.

Suudi polisleri şantiyede grevde olan işçilere müdahalesi son bulmalıdır.

Derhal işçi arkadaşlarımızın talepleri karşılanmalı gerekli adımlar atılmalıdır.

İNŞAAT VE YAPI İŞÇİLERİ SENDİKASI