İYİ-SEN: Gazeteciler değil iş cinayetlerinin failleri cezalandırılsın!

İYİ-SEN, Cumhuriyet gazetesine verilen tazminat cezası kararını yazılı bir açıklama yaparak protesto etti.

İYİ-SEN: Gazeteciler değil iş cinayetlerinin failleri cezalandırılsın!

İstanbul Havalimanı inşaatı sırasında insanlık dışı çalışma koşulları ve iş cinayetlerine ilişkin Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan habere açılan davanın üçüncü duruşması dün görüldü. Mahkeme, gazetenin 15 bin TL manevi tazminat ödenmesine ve kararın da tirajı en yüksek 3 gazetede ilan edilmesine hükmetti.

Hukuksuz karara karşı İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası’ndan (İYİ-SEN) “Gazeteciler Değil İş Cinayetlerinin Failleri Cezalandırılsın!” başlıklı bir tepki açıklaması geldi.

İYİ-SEN açıklamasında kararın hukuka ve vicdana sığmadığı belirtildi ve cezalandırılması gerekenin gazeteciler değil iş cinayetlerinin failleri olduğu vurgusu yapıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Gazeteciler Değil İş Cinayetlerinin Failleri Cezalandırılsın!

İstanbul Havalimanında yaşanan iş cinayetlerinin ve kötü çalışma koşullarının haberini yaptığı için Cumhuriyet gazetesine İGA tarafından dava açılmıştı.

Dün görülen davanın üçüncü duruşmasında mahkeme Cumhuriyet gazetesinin 15 bin TL manevi tazminat ödemesine ve kararın da tirajı en yüksek 3 gazetede ilan edilmesine hükmetti.

Mahkemenin verdiği bu karar hukuka ve vicdana sığmamaktadır.

İGA’nın üstlenici olduğu İstanbul Havalimanı inşaatında bugüne kadar kamuoyuna yansıyan en az 55 inşaat işçisi iş cinayetlerine kurban gitti.

Geçen yıl Eylül ayında İstanbul Havalimanında çalışan binlerce işçi kölelik koşullarına isyan ederek iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

İGA CEO’su Kadir Samsunlu basına ”İşçiler haklıydı. Sorunlardan haberim yoktu.” itirafında bulundu.

Tüm bu gerçeklere rağmen bugün sanık sandalyesinde inşaat patronları değil gazeteciler oturtulup cezalandırılıyor.

İGA suçlarını örtmek için yargı sopasını kullanıyor. Mahkemenin Cumhuriyet gazetesine hükmettiği ceza hukuki değildir. Verilen cezanın üst mahkeme tarafından bozulup davanın düşmesi gerekmektedir.

Cezanlandırılması gereken gazeteciler değil iş cinayetlerinin failleridir.

İNŞAAT VE YAPI İŞÇİLERİ SENDİKASI (İYİ-SEN)”