'İyi Parti'den Balıkesir seçimleriyle ilgili YSK'ye olağanüstü itiraz

'İyi Parti', AKP'nin on bine yakın oyla seçimleri kazandığı Balıkesir’le ilgili olarak, gün içinde Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) olağanüstü itirazda bulunacak. İtiraz, seçimlerin iptali değil geçersiz oyların yeniden sayımı talebiyle yapılıyor.

'İyi Parti'den Balıkesir seçimleriyle ilgili YSK'ye olağanüstü itiraz

31 Mart seçimlerinde Balıkesir’de AKP’nin adayı Yücel Yılmaz yaklaşık on bin oy farkıyla ‘İyi Parti’nin adayı, milletvekili İsmail Ok’u geçerek seçimi kazandı. Oy oranındaki fark ise yüzde 1,28 oldu. İlde yaklaşık 30 bin geçersiz oy kullanıldı. ‘İyi Parti’nin tüm ilçelerdeki geçersiz oyların sayımına ilişkin ilçe ve il seçim kurulları ile YSK’ye yaptığı başvurular reddedildi.

‘İyi Parti’ Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen, kendi somut gerekçelerinin İstanbul’daki itirazlardakilerden daha güçlü olmasına rağmen ret kararları verildiğini, YSK’nin bununla eşitlik ilkesine aykırı hareket ettiğini ve Balıkesir’deki seçimin şaibeli hale söyledi.

AMBLEMİN ÜSTÜNE VURULAN MÜHÜRLER

Seymen, ‘İyi Parti’nin amblemine mühür vurulması nedeniyle birçok geçersiz oy olduğunu söyledi:

“AK Parti ambleminin üzerine basılan mührün dahi görülmesi çok daha kolay. Çünkü orada bir ampul var, ortası beyaz. Bizim güneş sembolü tamamen siyah olduğu için onun üzerine basılan mühürler dikkatli bakılmadığı zaman görülmüyor.”

Taleplerinin geçersiz oyların yeniden sayılması olduğunu belirten Seymen YSK’den olumlu karar alınamaması durumunda Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurulacağını söyledi.