İÜ'de özelleştirme kıyımına karşı eylem

İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesisleri’ne bağlı çalışan işçilerin hukuksuz şekilde işten atılmaları, Beyazıt Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

İÜ'de özelleştirme kıyımına karşı eylem

HABER MERKEZİ

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa yönetimi, “bölünmenin ardından ekonomik olarak zor duruma düştüklerini” gerekçe göstererek sosyal tesislerin ve otoparkların işletmesini özel bir şirkete devretti. İşletmeyi alan şirket ise var olan işçilerin işten çıkarılması yönünde rektörlüğe baskı yaparak 31 Aralık 2019 tarihinde işçilere işten çıkarılacakları yönünde ihbarname gönderildi.

Rektörlük ile yapılan görüşmelerden bir sonuç alınamayınca Tez-Koop-İş Sendikası üyesi işçiler, yaşanan hak gaspına sendika öncülüğünde mücadeleye başladı. İşçiler ve üniversite öğrencileri, Beyazıt Meydanı’nda bugün bir basın açıklaması düzenledi.

“ARTIK ÇALIŞAMAZSINIZ!”

Basın açıklamasını okuyan Tez-Koop İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, açıklamalarında şunları söyledi:

”18 Mayıs 2018 tarihinde 7141 sayılı yasayla İstanbul Üniversitesi’nden bazı akademik bölümlerin İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olarak ayrılmasıyla akademik personel başta olmak üzere tüm öğrenciler ve çalışanlar yönünden yeni bir dönem başladı.

Bu süreçte iki üniversitenin yalnızca yönetimleri, akademik bölümleri, enstitüleri ve yetkili kurulları değil, aynı zamanda sosyal tesisleri de ayrıldı.

İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesinden büyük ölçüde olumsuz etkilenen kesim, İstanbul Üniversitesi’nin ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’nın sosyal tesislerinde ve otoparklarında yıllardır özveriyle çalışan sendikamız üyesi işçiler oldu.

Yeni yıla gireceğimiz bu günlerde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’ya bağlı sosyal tesis, kantin ve otoparkların yönetimi hizmet alım yöntemiyle özel bir şirkete ihale ile devredildi. Bir başka anlatımla sosyal tesisler ve otoparklar özelleştirildi. Şirket ihalenin hemen ardından tesislerde çalışan üyelerimizle çalışmayacağını bildirirken, üyelerimize; “Artık sosyal tesisler ve otoparklar özel işletme tarafından yönetiliyor, siz çalışamazsınız!” denildi.

“BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ”

İşyerlerinde çalışan işçilerin işi ve sosyal hakları konusunda üniversite yönetimlerinin “Sorumluluğum yoktur.” demesinin bir olanağının bulunmadığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

“Burada çalışan tüm işçiler, yıllardır sendikamızın imzaladığı toplu iş sözleşmesi ile çalışmaktadır. Açıkça işçileri koruyan yürürlükte bir toplu iş sözleşmesi bulunmaktadır.” 

İstanbul Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa yönetimini; işçilerin işi, gelecekleri ve yasal hakları konusunda bir kez daha uyarıyoruz!

Sosyal tesislerde ve otoparklarda çalışan üyelerimiz; işleri, çalışmaları ve özverileri değersizleştirilecek insanlar değildir. Onlar yıllardır büyük bir özveriyle çalışan aile sorumlulukları bulunan insanlardır.

Sendikamız tüm haksız işten çıkarmalara karşı mücadelesini her boyutta sürdürecektir.

İstanbul Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa işçileri iş güvencesi temelinde ekonomik ve sosyal hakları korunarak, sendikal hak ve özgürlüklerden tam ve eksiksiz biçimde yararlanarak çalışmalıdır.”

“KABUL EDİLEMEZ”

Açıklamaya katılan üniversite öğrencileri adına TKH Gençliği’nden Evrim Saldıran bir konuşma gerçekleştirdi.

Saldıran şunları söyledi:

“Üniverstesitelerin bölünmesi sonrasında Cerrahpaşa Üniversitesi’ndeki kantin ve otoparkların özelleştirmesi sonucu kapı dışarı konmaya çalışılan işçi abilerimiz, ablalarımız, bugün sizlere üniversite öğrencilerinin dayanışma duygularını iletmek için geldik.

Bizler üniversite emekçileri, üniversitenin önemli bir bileşeni olarak görüyoruz. Üniversitenin her alanında emeği olan, öğrenciye, öğretmene hizmet veren emekçilerin bu şekilde mağdur edilmesi bizler açısından kabul edilemez.

Bugün üniversite işçilerine kimse sahip çıkmaz diyenlere, öğrencilerin haberi dahi yok zaten diyenlere karşı, işçisiyle, öğrencisiyle nasıl mücadele yürütüleceğini gösterdik.

Üniversite işçisi kazanacak!”