İTÜ'de tedirginliğin kaynağı Rektör Karaca: 'Bu iş 23 Haziran'da hallolacak'

İTÜ'nün Gümüşsuyu ve Maçka yerleşkelerinde bulunan tarihi binalarının satışı rektörlük tarafından yalanlandı. Ancak Rektör Karaca'nın yandaş profilini açıkça dile getirdiği sözleri ve Maçka binasının restorasyon süreciyle ilgili belirsizlikler üniversite bileşenlerini tedirgin etmeyi sürdürüyor.

İTÜ'de tedirginliğin kaynağı Rektör Karaca: 'Bu iş 23 Haziran'da hallolacak'

İTÜ’ye ait tarihi Maçka ve Gümüşsuyu binalarının satışa çıkarılacağı iddiaları İTÜ Rektörlüğü tarafından yalanlandı. Rektörlük açıklamasında “Taşkışla, Gümüşsuyu Kışlası, Maçka Silahhanesi ve Eski Karakol Binası ile Tuzla Tahaffuzhanesi’nin olmadığı bir İTÜ düşünülemez” denildi ve iddialara itibar edilmemesi gerektiği belirtildi.

Açıklama ile konunun kapandığı düşünülse de üniversitenin Maçka binasındaki taşınma hazırlığı ve kapsamlı restorasyon üniversite camiasını tedirgin etmeye devam ediyor. Zira işin başında üniversitede daha önce yandaşlık konusunda birçok icraatıyla rüşdünü ispat etmiş Rektör Mehmet Karaca bulunuyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lerzan Özkale, Maçka binasının taşınma hazırlığının ve başlatılan kapsamlı restorasyonun satışla ilgili şüpheleri desteklediğini belirtti. Özkale, Rektör Karaca’nın 11 Nisan’da üniversite yönetimiyle yaptığı bir toplantıda “İşletme Fakültesi’nin (Maçka binası) taşınması için 60 milyon lira lazım. Binali bey başkan olsaydı çok kolay bulurdu, bu iş 23 Haziran’da hallolacak’ dediğini belirtti.

“BÖYLE REKTÖR HİÇ OLMADI”

Independent Türkçe’de yer alan habere göre Prof. Özkale, Maçka binasıyla ilgili taşınma ve restorasyon sürecini şöyle anlattı:

“Bu olayı ilk duyduğumuz andan itibaren gelişmeleri anlatan bir araştırma yaptık, sorular sorduk, cevaplarını verdik. İTÜ’de geçmişte böyle bir uygulama yok. Seçimlerden sonra, 11 Nisan günü fakülte dekanı, dekan yardımcıları, bölüm başkanları ve yüksek dereceli idari personelin katıldığı toplantıda bir konuşma yapıyor Rektör. ‘İşletme Fakültesi’nin (Maçka binası) taşınması için 60 milyon lira lazım. Binali bey başkan olsaydı çok kolay bulurdu, bu iş 23 Haziran’da hallolacak’ diyor. Bu sözleriyle rektör siyasete ne kadar bulaştığını göstermiştir. Hiçbir dönemde bir partiyi bu kadar açık destekleyen bir rektörü olmadı okulun.”

11 Nisan toplantısındaki iddia konusu konuşması nedeniyle ve “tutarsız bilgi paylaşımlarından” dolayı İTÜ Rektörlüğünün bina satışını yalanlayan açıklamasına güvenilemeyeceğini öne süren Prof. Özkale şöyle devam etti:

“Dekanın rektörlüğe yazdığı bir yazı var; ‘biz gelecek dönem nerede eğitim yapacağız, bize bina gösterin’ diyen. Rektörün bu yazıya verdiği yanıtta, ‘şu tarihte gideceksiniz’ diyen hiçbir şey yok. ‘En kısa zamanda’ diye bir ifadesi var. Maslak’taki AVM binasına taşınma yapılacak ama ne orada, ne Maçka binasında en küçük bir çalışma, bir hazırlık yok.”

“ÖZAL DÖNEMİNDE OTEL OLMASINI ENGELLEDİK”

“Maçka’da eski maden fakültesi eylül ayından itibaren hiçbir proje levhası olmadan restorasyona alınmış durumda” diyen Özkale konuyu araştırdıklarını şu sözlerle anlattı:

“Gidip binanın kontrol mühendisi ile görüştüğümüzde bize söylediği; ruhsat alamadıkları yönünde. Böyle bir restorasyon projesine koca bir kamu üniversitesi nasıl başlıyor. Bunun üzerine Beşiktaş ve Şişli belediyelerine gittik, niye ruhsat alınamadığını sorduk. Bize ‘kamuya terkedilmiş bir alan var, vakıflardan bir yazı bekliyoruz’ denildi. Geçmişte de tarihi pek çok kamu binası, okul binası bu şekilde çok kapsamlı bir restorasyon yapılıp elden çıkarılmış durumda. Özal döneminde Taşkışla binamızı Selim Edes’e otel olarak vereceklerdi, binadan çıkmadık, planı engelledik. Bugünkü tarihi binalarımıza dair bu spekülatif düşüncelerimizin arkasında bu olaylar var.”