'İTÜ Maçka ve Gümüşsuyu binaları satılıyor' iddiası!

Tarihi Cumhuriyet'ten de eski olan İTÜ Maçka ve Gümüşsuyu binalarının satışı için bizzat üniversite yönetiminin harekete geçtiği öne sürülüyor.

'İTÜ Maçka ve Gümüşsuyu binaları satılıyor' iddiası!

İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) ait Gümüşsuyu ve Maçka binalarının satışı için Rektörlük tarafından Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunulduğu iddia ediliyor.

Kritik gelişmeyi İstanbul Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı sosyal medya hesabından duyurdu.

Yapıcı Twitter hesabından “S.O.S… Değerli meslektaşlarım, okuldaşlarım ve hocalarım…İTÜ Rektörlüğü tarafından kültür varlığımız Maçka ve Gümüşsuyu binalarının fonksiyonunun değiştirilerek satışı için Anıtlar Kurulu’na başvuru yapıldığına dair bir bilgi aldım…” derken “Acilen Kamuoyunun bilgilendirilmesi…” çağrısı yaptı.

Yaklaşık 170 yıllık mazisi bulunan İTÜ Gümüşsuyu binası Abdülaziz döneminde yaptırılmıştı. Bina halen İTÜ’nün Makine Fakültesi olarak hizmet veriyor.

İTÜ Maçka Kampüsü’nde yer alan İşletme Fakültesi binasının yaklaşık 155 yıllık tarihi bulunuyor. Cumhuriyet’ten sonra sırasıyla, Nakliye, Topçu, İstihkam ve Jandarma Okulu olarak kullanılan bina, 1956’da Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmiş ve son olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kullanımına bırakılmıştı.

İstanbul’un tarihi dokusunun önemli iki parçası olan sözkonusu yapıların sermayeye peşkeşi için atıldığı iddia edilen bu adım büyük endişeye yol açtı.