İstanbul'da köylülerin su faturası şaşkınlığı: Yüzde 400 zam

Büyükşehir yasasındaki değişiklikle birlikte köy yaşamını devam ettiren ancak yasal olarak mahalle statüsüne geçen Silivri köylülerine çiftçilere sağlanan kenttekilere göre ucuz su uygulaması son buldu.Metreküpünü 1 liradan ödeme yapılan su 4 liraya yükseldi.

İstanbul'da köylülerin su faturası şaşkınlığı: Yüzde 400 zam

2008 yılında köy tüzel kişiliğinden mahalle statüsüne geçirilen köylerde İSKİ, su fiyatlarına geçtiğimiz ay yüzde 400 zam yaptı. Çiftçilikle uğraşan yöre halkı kenttekilere nazaran daha çok su tüketimi yapıyor.

Yolçatı Köyü’nden çiftçi Mesut Keser su zammı ile yaşadıklarını, “Geçen ay suyun metreküpü 1 liraydı. Bu ay birden oldu 5 lira 35 kuruş oldu. 80 lira öderken şimdi 325 lira su faturası ödedim. Geçen ay 32 ton su 46 lira, şimdiki aynı metreküp su 215 lira. Bu benim cebimden çıkıyor. Hayvancılık yapıyorum, zaten süt 2 lira. Biraz fide ekiyorum, kıvırcığım var seralarda, sulayamıyoruz. Çok mağduruz. Bunun giderilmesini istiyoruz.Ne yapacağız? Nasıl geçineceğiz biz? O zaman biz de şehire göç edeceğiz, başka çaresi yok. Bir inek günde ortalama 50 kilo su içiyor. 12 tane hayvanım var. Mağduruz şu an çok” şeklinde anlattı.

İBB’YE UZATMA TEKLİFİ

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise” İSKİ tarafından 5 yıl boyunca bir istisna tanınmıştı. Fakat bu 5 yıllık süre doldu. İki aydır çiftçi 4 liraya su kullanmaya başladı. İşte bana muhtarlarımdan, köylülerimden bu şikayetler gelince ben Silivri Belediye Başkanı olarak,  İBB’ye bir yazılı teklif sundum. Teklifte şunu diyordu: ‘Köy hayatını bitirmeyelim, köyde üretimi, hayvancılığı destekleyelim. Bu insanları da ilçelere göçe zorlamayalım. Gelin İstanbul’un tarım üssü olabilecek Çatalca’yı, Silivri’yi bu konuda destekleyelim 33 köyümüzde su fiyatını 1 liraya indirelim’ diye teklif verdim. Bu teklif AKP meclis üyeleri tarafından kabul, İyi Parti ve CHP’li meclis üyelerimiz tarafından şerh düşülerek kabul edildi” dedi.

İMAMOĞLU TBMM’Yİ İŞARET ETTİ

İBB meclis toplantısında konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “Bu konudaki hararetinizi alkışlıyoruz. Bu bakış açınızın da yanındayız. Kanun değişikliği ile ilgili girişiminizi yapmanızı, siyasi partinizin temsilcileri bunu gruplarınızda ve meclis genel kurulunda dile getirsinler. Bizim arkadaşlarımız da aramızda bunu kendi grubuna taşıyacak. Aynı tutumu, tavrı hükümet partisi AKP’nin buradaki grup başkan vekilinden de bekliyoruz. Lütfen bunu TBMM’de gündeme getirelim” ifadelerini kullandı. (DHA)