İstanbul Otogarı'nı kim işletiyor?

İstanbul'da bulunan Esenler Otogarı'nın 5 Mayıs itibariyle 25 yıllık işletme süresi doldu. Galip Öztürk'ün sahibi olduğu, otogarı işleten Avrasya Terminal İşletmeleri'nin (AVTER) otogarın devrini gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin yanıtı henüz alınamadı.

İstanbul Otogarı'nı kim işletiyor?

‘Öldürmeye azmettirme’ suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan ve firari durumda bulunan Metro Turizm’in sahibi firari Galip Öztürk, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Hidayet Türkoğlu’yla görüntülenmişti.

Dün sitemizde yer alan ve gündem olan haberde, skandal buluşmanın fotoğraflarının AKP’li Ayvacık Belediye Başkanı Halil Kalaycı tarafından sosyal medyada paylaşıldığına yer vermiştik.

Suçu sabit olan firari bir şahısla devletin en üst kademelerinde yer alan bir ismin buluşması ve böylesine samimi bir görüntü verilmesi, hukuk ve yargı düzeni ile ilgili içler acısı durumu bir kez daha gözler önüne serdi.

Öte yandan AKP’yle birlikte büyüyen Galip Öztürk’ün İstanbul’da adeta derebeylik kurduğu Esenler Otogarı’nda da bir başka hukuksuzluk yaşanıyor. Öztürk’ün Metro Holding şirketlerinden Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş ile 25 yıldır işletmeciliğini yaptığı otogardaki sözleşmesi geçtiğimiz Mayıs ayında sona erdi. Ancak mülkiyeti İBB’de olan otogarı devrinin yapılıp yapılmadığı sorusu açıklığa kavuşmadı. Halen Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunda kızı Ayten Öztürk Ünal’ın oturduğu şirketin otogardaki durumunu i Sözcü yazarı Çiğdem Toker köşesine taşıdı.

Toker, “İstanbul Otogarı’nı kim işletiyor” başlıklı yazısından bazı bölümler şöyle:

“İstanbul Otogarı işletmesi 25 yıl önce Avrasya Terminal A.Ş.’ye devredildi. Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği’nden tahsis sözleşmesi ile yapılan devirde işletme süresi 25 yıl olarak belirlenmişti.

Kısa adı AVTER olan şirketin 2017 Faaliyet Raporu’ndan birkaç bilgi:

Sürenin bitiş tarihi: 5 Mayıs 2019.

Şirket kârı: 244 milyon 780 bin 135 TL.

Şirket Yönetim Kurulu Başkanı: Ayten Öztürk Ünal.”

*

Mülkiyeti İBB’de olan otogar için şu sorular yanıt bekliyor

70 milyon TL sermayeli AVTER 5 Mayıs’ta süresi doların İstanbul Otogarı’nı halen işletiyor mu?

AVTER işletiyorsa pozisyonu yasalara ve hukuka uygun mudur?

İBB yönetimi devir talep etti mi?

İstanbul Otogarı kasasına 5 Mayıs’tan bu yana (Bayram trafiğinin önemi ortada) giren hasılat nedir? Haksız kazanç doğmuş mudur?

Yoksa birileri yasalar karşısında daha mı eşittir?”

Metro Turizm gerçeğini, Öztürk’ün adamları tarafından ağır şekilde darp edilen bir çalışanının Manifesto‘ya anlattıkları ile haberleştirmiştik.