İstanbul Adalar'da yıkılmış evlerde kayıtlı 500 hayali seçmen tespit edildi

YSK'nın duyurduğu seçmen listelerinde bir dizi usulsüzlük tespit edildi. Açıklanan listelerde, metruk veya yıkılmış binalara kaydedilmiş seçmen isimlerine rastlanırken, yurttaşlar kendi evlerine kaydedilmiş isimlere de rastladı.

İstanbul Adalar'da yıkılmış evlerde kayıtlı 500 hayali seçmen tespit edildi

YSK’nın duyurduğu seçmen listelerinde bir dizi usulsüzlük tespit edildi. Açıklanan listelerde, metruk veya yıkılmış binalara kaydedilmiş seçmen isimlerine rastlanırken, yurttaşlar kendi evlerine kaydedilmiş isimlere de rastladı.

CHP, seçmen listelerinde yaptığı incelemelerinin sonucunda İstanbul’un Adalar ilçesinde yaklaşık 500 hayali seçmen tespit ettiğini açıkladı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, seçmen listelerindeki usulsüzlük tespitlerine dair “Seçim sonuçlarını değiştirebilecek oranda Adalar’a hayali seçmen kaydı yapıldığı görülüyor. Bir daireye 20 seçmenin kaydedildiği yerler var” açıklamasında bulundu.

Kaftancıoğlu, “Adalar’da yüksek oranda seçmen artışı var. Metruk binalarda hatta tamamen yıkılmış evlerde seçmen gözüküyor. Listeler askıya çıkar çıkmaz tespitlerimizi yapmaya başladık ve en kısa sürede itirazlarımızı tamamlayacağız. Hileye ve hırsızlığa göz açtırmayacağız” diye konuştu.

CHP’nin hayali seçmenlerle ilgili hazırladığı taslak rapora göre YSK’nın duyurduğu seçmen listelerinde, Adalar’daki metruk binalarda ve yıkılmış evlerde kayıtlı seçmenler bulunuyor. Örneğin, Büyükada Nizam Mahallesi Albayrak Sokak’ta bulunan metruk bir binada 3 seçmen kaydı bulunuyor. Aynı mahalledeki Çamlıbel Sokak’ta bulunan müstakil bir evin bahçe kapısında yer alan kapı numarasına kayıtlı 16 kişi var. Müstakil evin ana giriş kapısından ayrı olan ve kullanılmadığı açıkça görülen bahçe kapısına da numara verildiği ve bu adrese de 16 hayali seçmen kaydı yapıldığı görülüyor.

Heybeliada’da da geçtiğimiz yıllarda çıkan bir yangın sonucu tamamen yıkılmış bir evin adresine 3 hayali seçmenin  kaydedildiği tespit edildi. Yine Heybeliada’daki Orhan ve Kılavuz isimli sokaklarda bulunan yıkılma tehlikesi altında ve boş durumdaki ahşap binalarda da toplam 9 seçmen kaydı dikkatlerden kaçmadı.

Seçmen listelerini kontrol eden bazı yurttaşlar kendi evlerine kayıtlı bulunan hayali seçmenlere de rastladı. 1977 yılından beri Heybeliada’da yaşayan 65 yaşındaki Nuri Dağdeviren, YSK’nın internet sitesi üzerinden seçmen listelerini kontrol edince, 42 yıldır yaşadığı evde birbirinden farklı soyadlarına sahip 3 farklı kişinin kayıtlı olduğunu gördü.

Dağdeviren, “Her vatandaş gibi internetten kendimin, eşimin ve oğlumun seçmen kaydı olup olmadığını kontrol ettim. Eşim, oğlum ve ben gözükmesi gerekirken 3 tane tanımadığım insan var benim daireme kayıtlı. Antalya Kepez’den, İstanbul Tuzla’dan ve Hatay İskenderun’dan bu 3 kişinin benim evimde yaşadığı gözüküyor. 1977’den beri Heybeliada’da aynı evde yaşıyorum. Bu yaşıma kadar böyle bir şey hiç görmedim. Nereye itiraz etmem, dava açmam gerekiyorsa hepsini yapacağım. Böyle sahte seçmenler başka komşularımızın evinde de gözüküyor. Bu işi çözmek için ne gerekiyorsa sonuna kadar yapacağız” diye konuştu.

Açıklanan seçmen listelerine göre, Adalar’da 24 Haziran 2018 seçimlerinden bugüne yüzde 6 oranında seçmen artışı gözüküyor. İstanbul’un diğer 38 ilçesinde yüzde 1 – 1,5 oranında seçmen artışı görülürken Adalar’da görülen yüksek artış çok ciddi bir hilenin yapılmak istendiği şüphelerini doğurdu. 2014 yerel seçimlerinde Adalar’da birinci parti olan CHP ile ikinci parti olan AKP arasında oy farkı yalnızca 826 idi.