İspanya, Erdoğan’ın ‘kapatırız’ dediği İncirlik’te görevini uzattı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, " Gerekirse biz de İncirlik ve Kürecik'i kapatırız" demişti. İspanya, NATO misyonu kapsamında Adana’ya konuşlandırdığı Patriot füze savunma sisteminin süresini aralık ayı itibariye uzatma kararı aldı.

İspanya, Erdoğan’ın ‘kapatırız’ dediği İncirlik’te görevini uzattı

İspanya, NATO misyonu kapsamında Adana’ya konuşlandırdığı Patriot füze savunma sisteminin süresini aralık ayı itibariye uzatma kararı aldı.

Madrid yönetimi, Avrupa Birliği’nin (AB) bu konuda Türkiye’ye yönelik eleştiri ve tedbirlerine katılsa da, Adana’ya konuşlandırdığı Patriot füze savunma sisteminin süresini uzatma kararı aldı.

İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Juan Gonzales Barba, Suriye harekatına ilişkin tüm fikir ayrılıklarına rağmen, NATO müttefiki Türkiye’nin güvenlik ihtiyacının yadsınamayacağını belirtti.

TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİ İSPANYA’NIN GÜVENLİĞİ

Hürriyet’e konuşan Büyükelçi Barba “Adana’da konuşlandırılmış Patriot’ların görev süresi her altı ayda bir uzatılıyor. Buradaki NATO görev süresinin bir altı ay daha, yaklaşık mayıs ayına kadar uzatılma kararı alındı. Türkiye, Adana’ya yönelik hava savunma desteği talebinde bulunduğunda, bölge Suriye topraklarından kaynaklanan güvenlik tehdidi altındaydı. Bu tehdit devam etmekte. Bu kararın gerekçesini şöyle açıklayabilirim: NATO’ya katıldığımız günden bu yana Türkiye ile çok yakın müttefik iki ülkeyiz. Güvenlik ve askeri konulanda Türkiye ile yürüttüğümüz işbirliğine büyük önem atfediyoruz. Bizim için Türkiye’nin güvenliği demek, diğer tüm NATO müttefiklerinde olduğu gibi, İspanya’nın da güvenliği demektir. Buradaki Askeri misyonumuzu uzatma kararı almamızın arkasındaki temel mantık budur” dedi.

2015’TEN BU YANA GÖREVDE

Türkiye’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği ‘Barış Pınarı Harekatı’ için İspanyol Savunma Bakanı Margarita Robles, harekatın devam etmesi durumunda İncirlik Hava Üssü’nü koruyan Patriot hava savunma füzesi sistemini çekeceklerini açıklamıştı.

İspanyolların toplam 6 adet bataryadan oluşan Patriot sistemi, 2015’te İncirlik’e konuşlandırılmıştı. İspanya, 6 aylık sürelerle birliğin görev süresini uzatıyor. Geçtiğimiz son uzatma ise haziran ayında yapılmıştı.

ERDOĞAN ‘KAPATIRIZ’ DEMİŞTİ

ABD’nin aldığı Ermeni Tasarısıyla ilgili açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu eylemler müttefiklik ilişkilerimizin ruhuyla bağdaşmadığı gibi ABD yönetimi ile 17 Ekim tarihinde Suriye konusunda varılan mutabakata da aykırıdır. Gerekirse biz de İncirlik ve Kürecik’i kapatırız” demişti.