İslamcılar bunu açıklasın: Coca Cola, yapılan araştırmada ‘Ramazan ayıyla en çok bütünleşen marka’ olarak görüldü

ABD emperyalizmine karşı mücadeleyi "Coca Cola marka içecek dökme" eylemine indirgeyen islamcı ideolojinin ikiyüzlülüğü 17 yıllık AKP iktidarının icraatları ile ortadayken, ABD tekelinin Ramazan ayıyla ne kadar bütünleştiğine dair bir veri de hayli manidar bulundu...

İslamcılar bunu açıklasın: Coca Cola, yapılan araştırmada ‘Ramazan ayıyla en çok bütünleşen marka’ olarak görüldü

ABD merkezli uluslararası içecek tekeli Coca Cola’nın Ramazan ayıyla ilişkisine dair “ibretlik” bir araştırma verisi açıklandı.

Pragma Araştırma ve Danışmanlık’ın İstanbul, Ankara ve İzmir’deki tüketicilerle tüketim alışkanlıkları üzerine yaptığı araştırma sonuçlarına göre Coca Cola, yüzde 33 oranla ‘Ramazan ayıyla en çok bütünleşen marka’ olarak görülüyor. ABD’li tekele en yakın marka ise yüzde 25’lik bir farkla Sütaş olabildi.

Araştırma sonuçlarını köşesine taşıyan iletişim uzmanı ve Yeni Şafak yazarı Ali Saydam, yazısında “yerli, millî ve İslami değerlerle teorik olarak hiçbir bağlantısı olmayan bu kola markası” olarak nitelendirdiği Coca Cola’nın Ramazan ayıyla oluşan bu “ilişki”si için “İsrail, Amerika ve onların politikaları hakkında her ne kadar olumsuz fikirler yaygın olsa da halkımız Coca-Cola’dan vazgeçmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Saydam’ın yazısında ilgili bölümler şöyle:

“Şaşırmamak elde değil. Ramazan ayıyla en çok bütünleşen marka Coca-Cola olmuş. Pragma Araştırma ve Danışmanlık’ın, Ramazan ayındaki tüketim alışkanlıklarıyla ilgili araştırmasının The Brand Age dergisinde yayınlanan sonuçlarına göre; yerli, millî ve İslami değerlerle teorik olarak hiçbir bağlantısı olmayan bu kola markası İstanbul, Ankara ve İzmirli tüketicilerin gözünde yüzde 33 oranla ‘Ramazan ayıyla en çok bütünleşen marka’ olmuş.

Yani Ramazan deyince buralardaki insanların üçte birinin aklına ilk gelen Coca-Cola oluyormuş. Oran çok yüksek. Üstelik en yakın takipçisiyle arasında neredeyse uçurum var… İkinci sıradaki Şütaş yalnızca yüzde 8 oranla tercih edilmiş. Liste şöyle devam etmiş: Pınar (%5), Eti (%5), Ülker (%5), Piyale (%4), Torku (%3), Güllüoğlu (%1).

Bu arada Coca-Cola’nın 2014’te Ramazan için Türkiye’de yayına soktuğu reklam filmindeki seslendirmenin aynen kullanıldığı bir video “Coca-Cola Reklamını Bir de Böyle İzleyin” başlığıyla sosyal medyada dönüp duruyor.

Burada, İsrail’in Filistin’e yağdırdığı bombaların neden olduğu yangınlar, çocukların, kadınların, yaralıların görüntüleri orijinal reklam metnini okuyan dış sesle birlikte verilmiş. Packshot ise şöyle: “İsrail için mutluluğa kapak aç” .

İsrail, Amerika ve onların politikaları hakkında her ne kadar olumsuz fikirler yaygın olsa da halkımız Coca-Cola’dan vazgeçmiyor. Hakikat ve gerçeklik bir kez daha üst üste gelmiyor. Bir kez daha iletişimin gücü hakikatin önüne geçebiliyor.”

Not: AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son yıllarda açtığı ender sayıdaki fabrikadan birinin Coca Cola’ya, diğeri ise Pepsi’ye aitti. Ali Saydam, bilmiyor ya da hatırlamıyor (belki de istemiyor) olabilir ancak biz islamcı ikiyüzlülüğünü bir kez daha ortaya koyması açısından ilgili haberleri okurlarımızla paylaşıyoruz.