Aslında işsizlik yokmuş: Kıyamete kadar beklersiniz

İŞKUR Genel Müdürü Uzunkaya, Türkiye'nin işsizlikle mücadelede "başarılı" olduğunu öne sürdü, "niteliği, becerisi, çalışma iradesi olana her daim iş imkanları ve fırsatları söz konusudur." dedi.

Aslında işsizlik yokmuş: Kıyamete kadar beklersiniz

İşsizlik oranları derinleşen ekonomik krizle birlikte Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşırken İŞKUR Genel Müdürü, “mesleği, niteliği ve iradesi olanlar için her daim iş fırsatının olduğunu” öne sürdü.

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi ve İŞKUR işbirliği ile düzenlenen Gaziantep 7. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın açılış töreninde konuşan İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Türkiye’nin işsizlikle mücadelede başarılı çalışmalar yaptığını öne sürüp şunları söyledi:

“Türkiye tüm meselelerde olduğu gibi işsizlikle mücadele ve istihdam arttırma noktasında da dünyayla, gelişmiş Avrupa ile mukayese ettiğimizde fevkalade başarılı rakamların gösterdiği bir gerçeklik olarak ortaya koymaktadır. 2007-2018 yılları yani bir periyodu değerlendirme adına Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin ortaya koyduğu rakamlara baktığımızda Avrupa Birliği 28 ülkenin iş gücü piyasasına dahil olan iş gücü 10 milyon 186 bindir. Türkiye’nin 9 milyon 460 bindir. Yani bu şu anlama geliyor, Türkiye Avrupa Birliği üyesi 28 ülke kadar yeni iş gücüne, iş imkanları, fırsatları ve istihdam ortamı oluşturmak durumundadır. Bu yıllar arasına baktığımız zaman Avrupa Birliği 28 ülke ancak ve ancak 10 milyon 269 bin insanı işe yerleştirmiş Türkiye tek başına 7 milyon 984 bin insanın istihdamını gerçekleştirmiştir. Basında, kamuoyunda zaman zaman genç işsizlik kadın istihdamı, üniversite mezunu insanların istihdamı gibi rakamların konuşulduğu bir hakikat. Elbette bu meselelerle ilgili Türkiye’nin önemli gündem maddesidir ama sadece Türkiye’nin gündem maddesi değil Avrupa’nın da gündem maddesidir.”

Antep’teki istihdam durumundan da söz eden Uzunkaya, “2002 yılından önce 24 bin 480 kişi 1 yılda Türkiye istihdam ederken, bugün İstihdam Fuarı’nı gerçekleştirdiğimiz Gaziantep ilinin rakamı 40 binin üzerine çıkmıştır. Yani tüm Türkiye’nin 1 yılda yaptığının çok çok fevkinde Gaziantep ilimiz gerçekleştiriyor” dedi.

“KIYAMETE KADAR BEKLERSİNİZ”

Uzunkaya, konuşmasında daha sonra ise mevcut işsizlik sorununun nedenini kendince anlatmaya çalıştı. “İş gücü piyasasında işsizlik kadar önemli olan meselelerimizden birisi de nitelikli ve beceri sahibi insan bulmaktır.” diyen İŞKUR Genel Müdürü, “Türkiye iş gücü piyasasında mesleği, niteliği, becerisi, çalışma iradesi olana her daim iş imkanları ve fırsatları söz konusudur. Yeter ki bu noktada kararlığımız olsun, ama iş gücü piyasasında insanların iş bulmaktan anladığı bir kısım çevrelerin kamuda ve masa başında görev beklemekse bu bekleyiş kıyamete kadar sürer. Hiçbir devletin, hiçbir hükümetin, hiçbir kamu istihdamının, kurumunun tüm insanlarını kamuda çalıştırmak gibi bir görevi bunun sürdürülebilir olması da mümkün değildir. Bu vesileyle ifade etmek isteriz ki iş gücü piyasasında yüz binlerce insanımızı işverenlerimiz çalıştırmak için beklemektedir.” ifadelerini kullandı.