İskilipli Atıf bir dönem İttihatçı mıydı?

"Donanmâ-yı Osmanî Muavenet-i Millîye Cemiyeti" isimli yazıyı kaleme alan Emin Nedret İşli, İttihatçıların kurdurduğu Donanmâ-yı Osmanî Muavenet-i Milliye Cemiyeti’nin çalışmalarını incelediği yazısında cemiyetle İskilipli Atıf'ın bağlantılarına dair önemli bilgilere yer verdi.

İskilipli Atıf bir dönem İttihatçı mıydı?

Odatv’nin haberine göre, İstiklal Mahkemesi tarafından 1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf’la ilgili dikkat çekici bir belge ortaya çıktı. İttihat Terraki’nin kuruluşuna öncülük ettiği ve Donanmâ-yı Osmanî Muavenet-i Milliye Cemiyeti’nin “Şeriat” açısından uygun ve desteklenmesi gerektiğine ilişkin fetvayı İskilipli Atıf’ın yazdığı belgelendi.

Üç ayda bir çıkan Yeni Deniz Mecmuası’nın 13’üncü sayısında Emin Nedret İşli, İttihatçıların kurdurduğu Donanmâ-yı Osmanî Muavenet-i Milliye Cemiyeti’nin çalışmalarını ele alan “Donanmâ-yı Osmanî Muavenet-i Millîye Cemiyeti” başlıklı bir yazı kaleme aldı. İşli, yazısının İskilipli Atıf’la ilgili bölümünde şu ifadeleri kullandı:

“Muavenet-i Millîye Cemiyeti evraklarını incelediğimizde karşımıza ilginç bir tarihi figür çıktı. Cemiyetin Beyoğlu Şubesi, Bâb-ı Meşihat Medaris müfettişlerinden ve Fatih Dersiamlarından (hocalarından) İskilipli Mehmed Atıf Efendi’ye ‘Nazar-ı Şeriat’ta Kuvve-i Berriye ve Bahriyenin Ehemmiyet ve Vücubu’ isimli bir eser yazdırtıp, bastırmış ve halka dağıtmıştır. Bu kitapçıkta müslümanlık açısından kara ve deniz kuvvetlerinin önemi, onları güçlü kılma için bağışın, yardımın vacib (gerekli) olduğu şeriat gözüyle anlatılmaktadır.”

DİYARBAKIRDA DENİZ YOK AMA DONANMA CEMİYETİ VAR

Muavenet-i Milliye Cemiyeti her açıdan ilginç bir yapılanma, İttihat Terraki Cemiyeti ordu-halk birlikteliğini sağlamak ve ordunun modernizasyonu ve gerekli bütçeyi sağlamak için birçok teşkilat kurdu. Bunlardan biri de Muvanet- i Milliye Cemiyetidir. Yurdun birçok yerinde şubesi açılan Muavenet- Milliye Cemiyeti’nin deniz olmayan illerde de şube açması dikkat çekti. Bu illerden biri de Diyarbakır…

Cemiyetin Diyarbakır şubesi, Osmanlı Donanması’na yeni katılan bir geminin resmini halıya işliyor ve bu halının müzayedede satışından kazanılan parayı Cemiyet’in merkezine gönderiyor. Bu halının fotoğrafı da o dönemde çıkan Donanma Mecmuası’nda yayımlandı.