İşçiler Tank Palet peşkeşine karşı bir kez daha sokağa çıktı

Tank Palet Fabrikası'nı özelleştirme kararını işçiler bu kez Ankara'da kitlesel bir eylemle protesto edildi.

İşçiler Tank Palet peşkeşine karşı bir kez daha sokağa çıktı

AKP’nin Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nı özelleştirme kararı Ankara’da Türk Harb-İş Sendikası üyesi işçilerin yaptığı eylemle bir kez daha protesto edildi.

Burada işçiler adına bir açıklama yapan Türk Harb-İş Sendikası Başkent Şube Başkanı Alaattin Soydan, özeleştirmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın 20 Aralık 2018’de Resmi Gazete’de yayınlandığını hatırlatırken, fabrikanın yarım asırlık savunma sanayisi tecrübesine sahip olduğunu belirtip şunları söyledi:

“Fabrika ülkemiz sanayi açısından vazgeçilmez ve tekrar yerine konulması mümkün olmayan stratejik önemdeki bir tesistir. Burada halen bir albayın komutasında 29 subay, 50 astsubay, 22 uzman çavuş, 112 memur ve 714 işçi çalışmaktadır. Fabrikanın hukuki vasfı, TSK’nın herhangi bir tabur, alay veya tugayıyla aynı konumdadır. Anayasamızın savunmanın devletin bir görevi olduğu, savaşa hazırlık yapması gerektiği ilkesi, TSK ve MSB’nin kuruluş ve teşkılat kanununa ve en önemlisi özelleştirme kanununun 1. maddesinde sayılan özelleştirme kapsamına alınabilecek kuruluşları belirleyen maddeye aykırıdır. Bu fabrikanın özelleştirilmesi TSK’nın bir birliğinin özelleştirilmesi ile aynı hukuki sonucu doğurmaktadır. Bu derece hukuksal ve stratejik hata yapılmasının Cumhurbaşkanının yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz.”

Erdoğan’ın tepkiler karşısında “Burada yapılan özelleştirme değildir, işletme hakkının devredilmesidir” dediğini hatırlatan Soydan, kararla ilgili 481 no’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde 9 yerde “özelleştirme” ifadesinin geçtiğini hatırlattı.

Aynı şekilde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde de “işletme hakkının devredilmesi”nin 5 ayrı özelleştirme yönteminden biri olarak belirtildiğine dikkat çeken Soydan, “Bu çelişkiyi anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

Soydan, Türk-İş yönetimine de seslenerek, “25 bin harp işçisinin beklentisi, vakit kaybetmeden bir an önce Ankara’da büyük bir miting yapılmasıdır” çağrısında bulundu.

Eylem işçilerin özelleştirme karşıtı sloganları altında sona erdi.