İşçiler direnişin 1. yılında Cargill'in kapısında

Sendikal hakları için 365 gündür direnişte olan Cargill işçileri, direnişlerinin 1. yılında şirketin Ataşehir'deki merkez ofisinin önünde eyleme başladı.

İşçiler direnişin 1. yılında Cargill'in kapısında

ABD’li gıda tekeli Cargill’in Bursa’daki fabrikasında sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler, direnişlerinin birinci yılına girdikleri bugün şirketin İstanbul’daki merkez binası önünde eyleme başladı.

Sabah 07.00 itibariyle başlayan eylemde işçiler polisin “şirketin önünü kapatma” bahanesiyle yapmaya çalıştığı engellemeyle karşılaşsa da coşkulu direnişlerini devam ettiriyor.

Direnişlerini İstanbul’a taşıyan Tekgıda-İş Sendikası üyesi işçilerinin eylemlerine TKH İstanbul İl Örgütü ve Sınıf Tavrı da destek verdi. İşçiler, saat 14.00’da talepleri için bir basın açıklaması düzenledi.

“CARGİLL SINIFA UMUT OLDU”

Basın açıklaması öncesi TKH MK Üyesi Aysel Tekerek söz aldı. Tekerek, “Aslında duymayı hiç istemedikleri ve çok korktukları birşeyi söylemek istiyorum: Bu ülkenin başına çöreklenmiş, halkımızı zehirlenmiş olabilirsiniz. Ama Cargill işçisi yenilmeyecek.” dedi. Tekerek sözlerini “Bu ülkeden emperyalist şirketleri, emekçi düşmanlarını tek tek söküp atacağız. Patronlara bu ülkeyi bırakmayacağız” diyerek tamamladı.

Tekerek’in ardından konuşan Sınıf Tavrı YK Üyesi Kemal Parlak, Cargill işçilerinin Türkiye’de her türlü haksızlığın yaşandığı bir dönemde umut olduklarına dikkat çekerken “Anayasal hak deniliyor ama haklar mücadele konusudur. İşçi sınıfı bugün bölünmüş, parçalanmıştır. İşçi sınıfı bugün birliğini sağlar, doğru bir zeminde örgütlenirse o hakları bir bir geri alacaktır.” dedi.

“ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Daha sonra direnişçi Cargill işçileri basın açıklamasını yaptı. Açıklamada 14 sendikalı Cargill işçisinin “kota fazlalılığı” ve “üretim daralması” gerekçesiyle işten attığı hatırlatılırken, buna karşın şirketin aynı seviyede üretim yapmaya devam ettiği ve hatta 2020 yılında bir kakao üretimi yapacak fabrikayı yatırım hedefine dahil etmeyi planladığı belirtildi.

Cargill’in asla samimi olmadığı ve tek amacının sendikalı işçileri atmak olduğunun bilindiği belirtilen açıklamada “Mücadelemizin 1. yıl dönümünde asla yılmadan ve daha güçlü bir şekilde karşınızdayız. İşçi sınıfı Cargill direnişiyle umutlandı ve daha çok birbirine kenetlendi. Siz yasal bir örgütlenmeyi engellemeye çalışırken aslında işçi sınıfını birleştirecek işaret fişeğini yaktınız” denildi.

Cargill işçisinin mücadelesinden asla vazgeçmeyeceği vurgulanan açıklama “Mücadelemizin 1. yıl dönümünde sizi buradan güçlü bir şekilde tekrar uyarıyoruz. Sizi bugünlere getiren üyelerimizin Anayasal haklarına saygı gösterin ve üyelerimize mobbing uygulamaktan vazgeçin. Sömürgeci hak ve hukuk tanımaz Amerikan politikalarını ülkemizdeki işçi sınıfı üzerinde uygulamanıza asla izin vermeyeceğiz” ifadeleriyle son buldu.