İşçi ve memur zam bekliyor

2020-21 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri bugün başlıyor. İnsanca yaşayacak ücret, güvenli gelecek, güvenceli iş talepleri emekçilerin önceliklerini oluşturuyor.

İşçi ve memur zam bekliyor

HABER MERKEZİ

Hükümetle Türk-İş arasında 200 bin kamu işçisini kapsayan sözleşme görüşmelerinde henüz anlaşma sağlanamadı. Bugün memur konfederasyonlarıyla 3.2 milyon memur ile 2 milyon memur emeklisinin 2020-2021 yıllarında alacakları zam oranlarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak.

Hükümet 200 bin kamu işçisine bu yıl için yüzde 5+4, 3 bin 500 liranın altındaki ücretlere de 60 lira zam teklif etmiş ancak Türk-İş kabul etmemişti. Hükümetin memur sözleşmesinde toplamda 5.2 milyon kişiyi ilgilendirdiği için kapsamın çok daha geniş olması nedeniyle daha düşük bir teklif vermesi bekleniyor. Taleplerini hükümete sunan Memur-Sen’e bağlı sendikalar “dayanışma aidatını” listelerine ekledi. Hükümet tarafından da kabul edilmesi halinde başka sendikalara üye memurlar sözleşmeden yararlanabilmek için bir aidat, herhangi bir sendikaya üye olmayan memurlar ise sendika aidatının iki katı tutarında bu sendikalara dayanışma aidatı ödemek zorunda kalacak.

Sendikalar ve hükümet arasında anlaşma sağlanamaması takdirde ağustosun ortasından itibaren yasa gereği sendikalar greve çıkmaya başlayacak. Ancak grev kararlarının hükümet tarafından ertelenebileceği, sözleşmelerin yüksek hakem kuruluna gidebileceğine de dikkat çekiliyor. Bununla birlikte grevin ertelenmesi “yasaklama” anlamına geldiği için hükümetin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından düzenlenen Uluslararası Çalışma Konferansı’nda zor durumda kalacağı da belirtiliyor.

Kamu görevlileri, toplu sözleşme hakkının gereği olarak 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan 5. Dönem Toplu Sözleşme için hükümetle masaya oturacak.

ZAM TEKLİFİNDE REVİZE

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk son yaptığı açıklama ile, 200 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesiyle ilgili olarak, daha önce yüzde 5+4 olarak verdiği zam teklifini revize etti. Selçuk, ilk altı aylık dönem için 1 puan artış yaparak, yüzde 6+4 teklifinde bulundu.

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay yaptığı açıklama ile gerçekleşen enflasyon rakamının dahi altında olduğunu belirterek bu teklifin kabul edilemez olduğunu tekrarladı. Bakanlığın teklif üzerinde yeni bir değerlendirme yaparak bayramdan önce yeni teklif sunabileceği belirtildi.

AÇLIK VE YOKSULLUK ORANI YİNE ARTTI

Sendikalar tarafından yapılan araştırmaya göre Temmuz ayı dört kişilik ailenin açlık sınırı 2,075 lira, yoksulluk sınırı 6,760 lira, evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise 2,565 lira oldu. Açlık sınırı Haziran ayında ise 2.067 TL, yoksulluk sınırı da 6.733 TL olmuştu.

EKMEK ELDEN SU GÖLDEN…

Açlık ve yoksulluk sınırının her geçen gün daha da artığı bir dönemde çalışan milyonlarca işçi ve memurun geçim sıkıntısı da artıyor. İşçiye, memura yapılacak cüzi zam miktarlarını günlerce tartışmaya açanlar her sene yüksek oranlarda zam yapılan milletvekilleri maaşlarını gündeme getirmiyor. Ayrıca milletvekillerine Ocak, Nisan, Haziran, Temmuz, Ekim ve Aralık aylarında da birer aylık ikramiye de veriliyor.