İran'ın 40 yıl sonra kadınlara verdiği 'stadyum izni' kısa sürdü

İran'da kadınlara stadyum yasağı yeniden geldi

İran'ın 40 yıl sonra kadınlara verdiği 'stadyum izni' kısa sürdü

İran’da kadınların lig maçlarını stadyumda izlemesi tekrar yasaklandı.

Seher Hudayari’nin maç izlediği için yargılanması ve bu kararı protesto etmek için mahkeme önünde bedenini ateşe vererek intihar etmesi üzerine gelen tepkiler sonrası İran hükümeti kadınların 40 yıllık stadyuma giriş yasağını kısmen kaldırmıştı.

Alan Savunması’nda yer alan habere göre, ESPN’e konuşan İran İnsan Hakları Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Omid Memarian, 1981’den bu yana yürürlükte olan ve milli maçlar öncesi kısmen kaldırılan yasağın, İran futbol liglerinde oynanan maçlar için yeniden uygulamaya konduğunu söyledi.

Lig maçları için stadyuma girmeye çalışan kadınların yasak gerekçesiyle içeri alınmadığını söyleyen Memarian, “Bugün basında, lig maçlarına gitmeye çalışan kadınlar hakkında haber yapılmadı. Bu, uluslararası maçlara daha çok odaklanıldığı anlamına geliyor” diye konuştu.

Memarian, milli maçlara katılıp uluslararası alanda dikkat çekmelerinin kadınların temel haklarının uygulanmasını kolaylaştıracağını ve ileride oynanacak maçları stadyumda izleyebilmelerinin önünü açacağını söyledi.

Kadınların stadyumlara giriş için verilen mücadele hakkında da konuşan Memarian, “İranlı kadınlar ve stadyumlara girebilmek için şartları zorlayan aktivistler, buna sabır ve ısrarla uğraşılması gereken uzun bir mücadele olarak bakıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Kadınların spora dahil olmasıyla ilgili çalışmalar yapan bir başka kaynak ise bu kararı “doğru yönde yönde bir adım” olarak değerlendirmenin politik bir söylem olduğunu ve bunu kabul etmediklerini söyledi:

“İnsan hakları savunucuları olarak özgürlüğün bir bütün olduğuna inanıyoruz ve hedeflerimize ulaşana kadar yapacak işlerimiz var. Kadınların hala stadyuma girişlerinin yasak olduğunu unutturmamak için FIFA‘ya içeriden baskı yapacağız.”

40 yıl sonra İranlı kadınlar tribündeki yerlerini aldıkları maçta İran, Kamboçya’yı 14-0 mağlup etmişti.