İran'dan 'yaptırım' açıklaması: ABD başarısız olduğunu kabul etmeli

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD'nin yeni yaptırım kararına ilişkin eleştirilerde bulundu.

İran'dan 'yaptırım' açıklaması: ABD başarısız olduğunu kabul etmeli

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, İran Merkez Bankası, İran Ulusal Kalkınma Fonu ve İran’ın askeri alışverişlerinin finansal transferleri için kullanılan Etemd Tejarate Pars adlı şirkete yönelik ABD’nin yaptırım kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Musevi açıklamasında “ABD’liler, İran’a karşı yürüttükleri yaptırım siyasetinin başarısız olduğunu kabul etmelidir. En ağır olan ilk yaptırımlardan sonra İran çıkış yolunu buldu ve iç potansiyel ile dost ülkeler sayesinde gelişimini sürdürdü” ifadelerine yer verdi.

Musevi, ABD’nin “artık dünyanın tek süper gücü olmadığını kabul etmesini” gerektiğini söyleyerek “İran ile ilişkiler kurarak buradaki ekonomik fırsatlardan yararlanmak isteyen çok ülke var” dedi.

ZARİF: ÇARESİZLİĞİN GÖSTERGESİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak “Merkez Bankası’na yaptırım ABD’nin çaresizliğinin bir göstergesidir” sözlerine yer verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu Görüşmeleri için gittiği New York’ta konuşan Zarif, “Merkez Bankası önceden de yaptırım kapsamına alınmıştı. Yeniden yaptırım uygulayarak gıda ve ilaçların İran halkına ulaşmasını engellemek istiyorlar. Bu adım tüm uluslararası sözleşmelerin ihlalidir” dedi.