İran'dan açıklama: Sınırı geçtik

İranlı yetkililer, ülkede nükleer silah elde etmek için kullanılabilen zenginleştirilmiş uranyum stoğunun 300 kilogramlık limiti geçtiğini açıkladı. Yetkililer, bu limitin 2015 yılında P5+1 ülkeleriyle birlikte imzalanan anlaşma kapsamındaki sınır olduğunu ve stoğun bunu geçtiğini açıkladı.

İran'dan açıklama: Sınırı geçtik

İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokları, 2015 yılındaki nükleer anlaşmada belirlenen sınırı aştı. İran’ın yarı resmi Fars haber ajansında yer alan haberin ardından Reuters’a bilgi veren iki İranlı kaynaktan biri, “Daha önce hamlelerimizin devam edeceğini söylemiştik, stoklarımız 300 kilogramı aştı” dedi.

Fars haber ajansı haberinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) stokların ölçümünü bugün itibarıyla tamamladığını bildirmişti. ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurması karşılığında bu ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımları askıya alan 2015 tarihli anlaşmadan geçen yıl çekildi. Ardından İran’ın petrol ihracatını engelleyen yaptırımları tekrar devreye aldı. Anlaşmaya taraf olan diğer beş ülke arasında yer alan Avrupa ülkeleri ise İran’ın petrol ticaretine devam edebilmesi için yeni bir mekanizma kurmaya çalışıyorlar. Ancak geçen hafta Viyana’da yapılan müzakerelerde İran, Avrupa ülkelerinin kendisine destek için çok geciktiğini belirtmiş ve zenginleştirilmiş uranyum sınırını aşacağını bildirmişti.

Nükleer anlaşma İran’ın istemesi halinde nükleer silah üretme süresinin 2-3 aydan bir yıla uzamasına yol açan sınırlamalar içeriyordu. Nükleer silah başlığı yapmak için ilk adım olarak İran’ın yüzde 3.6 gibi düşük bir oranda zenginleştirilmiş uranyuma sahip olması gerekiyor. IAEA, üç diplomatın Reuters’a verdiği bilgiye göre geçen hafta Çarşamba günü İran’ın nükleer anlaşmada 202.8 kilo olarak belirlenen sınırın hem altında, yaklaşık 200 kilo düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu teyit etmişti.