İran'dan ABD'nin suçlamalarına tepki

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Suudi Arabistan'daki saldırıya ilişkin ABD'nin yaptığı suçlamalara yanıt verdi.

İran'dan ABD'nin suçlamalarına tepki

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD’nin Suudi Arabistan’daki petrol tesisine saldırıda İran’ı suçlamasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sözcü Musevi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın Tahran yönetimine yönelik suçlamalarına tepki gösterilerek “Saudi Aramco”ya ait iki fabrikaya düzenlenen saldırıyla ilgili olarak, Suudi Arabistan’n 5 yıldır Yemen’e yönelik savaş başlattığını ve “Yemenlilerin de saldırılara karşı koyduğunu” ifade edildi.

Pompeo’nun suçlamalarıyla ilgili olarak da ABD’nin İran’a karşı uyguladıkları “maksimum baskı politikasında başarısız oldukları için” bunu “maksimum yalan politikasına çevirdiğini” dile getiren Musevi, “Bu tür beyanatlar; istihbarat örgütlerinin bir ülkenin imajını bozmak ve gelecekte atacakları adımlar için zemin hazırlamak amacıyla uyguladığı planlara benzemektedir.” ifadesini kullandı.

Musevi, suçlamaları “diplomatik açıdan anlamsız” olarak nitelendirerek “Uluslararası ilişkilerde ‘düşmanlık’ inandırıcı ve mantıklı bir çerçeveye sahiptir. Amerikalılar böyle bir ilkeye de uymaktan uzaktır.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan’daki petrol tesisine ilişkin yaptığı açıklamada İran’ı hedef alarak “Tüm tansiyonu azaltma çağrıları arasında İran şimdi dünyanın enerji arzına eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Saldırıların Yemen’den geldiğine dair bir kanıt yok.” ifadelerini kullanmıştı.