İran Sözcüsü doğruladı: Cevad Zarif, Esad yüzünden istifa etti

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in geçen hafta istifa etmesi hakkında ortaya atılan Beşar Esad iddiası doğrulandı. İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, Beşar Esad’ın Tahran ziyaretinin bakanlığa haber verilmemesi nedeniyle böyle bir istifa kararı alındığını söyledi.

İran Sözcüsü doğruladı: Cevad Zarif, Esad yüzünden istifa etti

Zarif’in istifası Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından geri çevrilmiş, istifasını Instagram’dan açıklayan İranlı bakan iki gün içinde görevinin başına geri dönmüştü. Bununla birlikte Zarif’in, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yedi yıl sonra Tahran’a yaptığı ve basında geniş yer bulan ziyaretten haberdar edilmediği için istifa ettiği öne sürülmüştü.

İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi bugün bu iddiayı doğrulayarak, “Dışişleri Bakanlığı’nın bu ziyaret hakkında bilgisi yoktu ve bu haberdar edilmeme hali, ziyaretin sonuna kadar devam etti. Zarif’in istifasının sebeplerinden biri, Dışişleri Bakanlığı ile bu koordinasyonsuzluktu” dedi.

NE OLMUŞTU?

Esad ziyaretinde, Ruhani’nin yanı sıra İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney ile biraraya gelmişti. Suriye ordusuna sahada destek veren Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani de görüşmelere katılmıştı. Ancak İran dış politikasının ‘vitrin yüzü’ olmasına rağmen Zarif bu temaslara katılmamıştı.

Zarif’in istifası sonrası yapılan açıklamalar da dikkat çekiciydi. Ruhani istifaya dair ilk açıklamasında ‘Esad’ın ziyarette İran dış politikasına teşekkür ettiğini’ vurgularken, Süleymani de “Bu buluşmadan Zarif’i dışlamak gibi bir niyet olmadığına dair işaretler var ve İslam Cumhuriyeti’nin dışişleri bakanı olarak, kendisinin ülkenin dış politikasındaki en yetkili kişi olduğunu vurgulamak isterim” demişti.