Irak'ta ABD'nin kullandığı Kayyare Askeri Hava Üssüne 17 adet katyuşa füzesi atıldı

Irak Savunma Bakanlığı, ABD askerlerinin konuşlandığı Musul'daki Kayyara Askeri Hava Üssü'ne 17 füzeyle saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Irak'ta ABD'nin kullandığı Kayyare Askeri Hava Üssüne 17 adet katyuşa füzesi atıldı

Irak Savunma Bakanlığına bağlı Medya Güvenlik Ağından yapılan yazılı açıklama, Musul’un güneyindeki Kayyara Askeri Hava Üssü’ne 17 adet katyuşa füzesi atıldığı, saldırının can kaybına yol açmadığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin yakalanması için güvenlik güçlerinin bölgede operasyon başlattığı kaydedildi.

Musul’un güneyinde ve kent merkezine 70 kilometre mesafede yer alan askeri hava üssü, terör örgütü İŞİD’ten alındığı 2016’dan bu yana ABD askerlerince kullanılıyor.

Amerikan askerleri, Musul’u İŞİD’ten kurtarma operasyonu kapsamında, söz konusu hava üssünde Irak güvenlik güçlerine danışmanlık hizmeti veriyordu.

Terör örgütü İŞİD’in Temmuz 2017’de Musul’dan büyük oranda temizlenmesine rağmen, örgüt unsurları özellikle kentin kırsal bölgelerinde konuşlanmaya devam ederek zaman zaman saldırılar düzenliyor.

KATYUŞA FÜZESİ NEDİR?

Katyuşa, Sovyet yapımı bir çoknamlulu roketatardır. II. Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği tarafından kullanılan bir silahtır. Uzunca bir dönem savaşın en büyük sırlarından biri olmuştur. Bu silahın düşman eline geçmesinden korkan Sovyetler ancak gizli servis ajanlarının kullanmasına izin veriyorlardı. Katyuşa (Katerina -> Katya -> Katyuşa) adı ünlü Rus savaş türküsü Katyuşa’dan geliyordu. Alman askerleri ona atılırken çıkardığı, ıslığa benzer ses yüzünden Stalinsorgel (Stalin’in orgu) adını vermişlerdi. Katyuşa’lar kamyonların (Studebaker US6s, ZIS-6), tankların, traktörlerin veya uçakların üzerine monte edilebiliyorlardı. Katyuşa’lar Sovyetler tarafından düşman üzerinde korku ve şok oluşturmak için toplu halde kullanılmışlardır. İsabetsiz atışlarına rağmen toplu piyade hedeflerine karşı çok etkili olmuşlardır. Lübnan’da Hizbullah saldırılarında da kullanılmıştır.

Esas,  Katyuşa, 1941’den itibaren hizmete giren 82mm çapında M-8, 132mm çapında M-13 ve 300mm çapında M-30/31 roketlerini kullanan, sırasıyla BM-8, BM-13 ve BM-31 sistemlerinden oluşan bir roket ailesidir.
Menzilliler ve boyutları değişir. 0- 40 kilometre arasında menzile sahip olabilirler. 200 kilograma kadar harp başlığı taşıyabilen modelleri de mevcut.