Irak Başbakanı Abdulmehdi: ABD askerleri danışmanlık için ülkede

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ülkedeki ABD askeri varlığına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak Başbakanı Abdulmehdi: ABD askerleri danışmanlık için ülkede

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ”Irak’ta hiçbir yabancı askeri üs bulunmuyor.” açıklamasında bulundu. Abdulmehdi ayrıca ABD’li askerlerin ülkedeki varlığı konusunda bir değişiklik olmadığını ifade etti.

Irak Başbakanı Abdulmehdi, başkent Bağdat’ta düzenlediği haftalık basın toplantısında, ülkede tartışmalara neden olan ABD’li askerlerin varlığı konusunda açıklamalarda bulundu. Abdülmehdi, “Irak’ta hiçbir yabancı askeri üs bulunmuyor. Üslerin hepsi Irak üsleridir. ABD’li ve diğer yabancı güçlerin görevi, IŞİD’la mücadele, Irak güçlerini eğitmek ve onlara danışmanlık etmekle sınırlıdır.” sözlerine yer verdi.

Abdulmehdi, bugün ABD’nin Irak Maslahatgüzarı Joey Hood’un yaklaşık 5 bin 200 Amerikan askerinin Irak’ta bulunduğu bilgisini verdiğini hatırlatarak “Irak’ta ABD’li olmayan yabancı güçler de var, onların da sayısı 2 bin 500 ile 3 bin arasında değişiyor.” dedi. Abdulmehdi, yabancı müsteşarların sayısının da aynı civarda olduğunu belirtti.

Irak meclisinin “ABD’li güçlerin ülkeden çıkarılması yönünde karar alması durumunda hükümetin tutumunun ne olacağı” şeklindeki soruya Abdulmehdi, “ABD güçleri, hükümetin talebi üzerine geldi. Bu konuda herhangi bir değişiklik olursa duyurulur.” cevabını verdi.

Başbakan Abdulmehdi, gazetecilerin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) 2019 merkezi bütçesindeki payının gönderilip gönderilmediği sorusuna ise, “Bunu Maliye Bakanı’na sorun. Diğer mali birimlere bütçe payları gönderildiyse IKBY’ye de gönderilir.” cevabını verdi.

Irak’ta terör örgütü IŞİD’ın bazı bölgelerde yeniden ortaya çıkacağı iddialara da değinen Abdulmehdi, şu sözlere yer verdi:

“IŞİD Irak’taki destekçilerine moral vermeye çalışıyor. Ancak durum güvenlik güçlerimizin kontrolü altında. Irak’ta eskiye nazaran güvenlik ve istikrar söz konusu. IŞİD’ın Irak-Suriye sınırından ülkemize sızması konusunda da teyakkuzdayız. IŞİD, sınırda büyük ve şiddetli bir darbe aldı. Bu, Suriye ve Irak’taki durumunu da etkiler.”

ABD’nin Irak Maslahatgüzarı Joey Hood, bugün Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, ABD’li askerlerin Irak’ta merkezi hükümetin çağrısı üzerine varlık gösterdiğini belirterek, “Irak hükümetinin talep etmesi halinde (ABD) güçlerimiz, uluslararası koalisyon ve NATO güçleri ülkeden çekilebilir.” demişti.