İndirim yalanı tutmadı, AKP'li Külünk 'isyan' etti

Seçim öncesi iğneden ipliğe tüm tüketim maddelerinin ateş pahası haline geldiği Türkiye'de bir de el yakan faturalarla beli bükülen vatandaşın öfkesi AKP'li Metin Külünk'ü "pozisyon" almaya itti.

İndirim yalanı tutmadı, AKP'li Külünk 'isyan' etti

Ülke ekonomisinin dümenini patronlara teslim edip tüm kamusal hizmetleri sermayeye peşkeş çekerek piyasalaştıran AKP iktidarının her sıkıştığı dönemde kendi “muhalefet”ini oluşturup halkın tepkisini önleme çabası son dönemde yeniden kendini göstermeye başladı. Her geçen gün daha yakıcı hale gelen hayat pahalılığının seçimlerde aleyhinde bir sonuca dönüşmesinden korkan iktidarın temsilcileri, sorumluluk kendi partilerinde değilmiş gibi “veryansın” ediyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl sonunda “müjde” diyerek açıkladığı doğalgaz ve elektrik ücretlerinde yüzde 10 “indirim” kararı, faturalarda bir karşılık bulmadı. Zira bu iki harcama kalemi geçtiğimiz yıl zaten en az yüzde 50 oranında zamlanmıştı. Gıda, ulaşım, barınma, eğitim masrafları derken elinde avucunda birşey kalmayan vatandaşın beli, soğuyan havalarda bir de el yakan faturalarla karşılaşınca iyice büküldü.

Faturalardaki uçuk bedellerin temelinde yatan özelleştirme ve piyasacılık gerçeğini unutturmaya çalışan AKP ise sorumluluğu hizmetleri kendi elleriyle teslim ettiği dağıtım şirketlerine yıkıp tepkilere karşı ön almaya çalışıyor. Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen işadamı eski AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk de konuyla ilgili bugün yaptığı açıklamalarla bu yönde “dikkat çekmeyi” başardı.

Sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklama yapan Külünk, kritik seçimlere kısa bir süre kalmışken vatandaşın canını acıtan bu faturalarla ilgili Enerji Bakanı Fatih Dönmez’den açıklama yapmasını istedi.

“KALDIRIN ŞU ÜCRETLERİ” DİYEMEDİ

Açıklamasında özelleştirmeleri savunmadan edemeyen Külünk, “Kamu hizmeti yapan, özel elektrik dağıtım şirketlerine bu hizmetin verilmesinin sebebi üretimin verimlilik kalitesini arttırmaktır. Vatandaşın sebebini bilmediği nedenlerle cebinden parası alınsın diye özelleştirme yapılmamıştır.” derken, her gittiği yerde bu problemin tekrar tekrar karşısına çıktığını belirterek, Bakan’dan “güvence bedeli”, “dağıtım bedeli” gibi kavramların ne demek olduğuyla ilgili kamuoyunu aydınlatmasını istedi.

“Yoksa bu dağıtım şirketleri, özelleştirme için ödedikleri ücreti sadece elektrik dağıtımı yaparak karşılayamacaklarını anladıkları için mi bu ücreti, böyle bedellerle vatandaşın cebinden çıkarmaya çalışmaktadır?” diye soran Külünk, “Ki bu ücretler faturaların %76’sını oluşturmakta ve vatandaştan tahsil edilmektedir. Vatandaş bu konuda çaresiz. Faturayı ödemezlerse tak diye elektrikleri kesiliyor. Ancak şirketler, bu duyarlılığı yanmayan sokak lambalarında gösteremiyor. Yanmayan bir lambanın onarılması için başvuru yapıldığında “bizim yatırım programımızda bu yıl yok” diyerek geçiştiriyorlar.” ifadelerini kullandı.

“SEÇİMLER GELİYOR CANIMIZI SIKMAYIN”

Dağıtım şirketlerini uyardığını belirten Külünk, sözlerini “Lütfen kamu hizmeti yaptığınızın farkına varın. Vatandaşın işini kolaylaştırma noktasında hareket etmelisiniz. Çok yerden, çok ciddi şikayetler alıyoruz; sokak lambaları yanmıyor, kablolar yenilenmiyor gibi. Bununla ilgili şirketlerin biraz üstüne gittiğinizde ise “siyaset bu işe karışamaz” diyorlar. Karışır. Gerektiğinde bu konudaki bütün mağdurlar toplanır demokratik haklarını kullanarak örgütlenir ve dağıtım şirketlerine karşı hukuki yollarla haklarını arar. Sayın bakanımıza bu konudaki çağrımız, bu bedellerle ilgili kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapması. Çok kritik seçimlere az bir vakit kala vatandaşımızın canı acıyor ve canının acıdığı yerden feryat ediyor.” diyerek sonlandırdı.