İncirlik ve Kürecik yine gündemde: İçine girmenize bile izin verilmeyen üsleri kapatın, ne bekliyorsunuz?

Türkiye ve ABD arasında başgösteren S-400 krizi ile Washington'dan gelen tehditler sonrası gözler, emperyalizmin ülkemizdeki askeri varlıklarına çevrildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Kürecik Üssü'nün ABD'nin yaptırımlarına karşı derhal kapatılması gerektiğini savunurken "İçine girmenize bile izin verilmeyen üssü kapatın, neyi bekliyorsunuz?" dedi.

İncirlik ve Kürecik yine gündemde: İçine girmenize bile izin verilmeyen üsleri kapatın, ne bekliyorsunuz?

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması sonrası Washington’dan gelen yaptırım tehditlerine karşı Ankara’nın bir yanıt verip vermeyeceği merak konusu. ABD ve NATO’nun Türkiye’de bulunan askeri üs ve tesislerinin kapatılması ilk akla gelebilecek yanıtlar arasında yer alıyor.

Bugüne dek “ABD karşıtlığı”nda siyasi şov amaçlı laflardan öte geçmeyen AKP iktidarının bu kez ne yapacağına ilişkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan “Bazı şeyleri şimdiden konuşunca sihri bozuluyor. Sonuçlar ortaya çıktıkça kendi tedbirlerimizi alacağız” açıklaması geldi.

Kimi başlıklarda AKP’den de ileri biz seviyede Amerikancı konum alan CHP ise konuyla ilgili şimdiye dek parti olarak bir tutum belirlemezken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yazılı bir açıklama yaptı.

ANADOLU’NUN ORTASINDA AKP ELİYLE ABD ÜSSÜ…

“Kürecik Füze Kalkanı”nın NATO kılıfına bürünmüş bir ABD üssü olduğunu, ABD’nin yaptırımlarına karşı üssün kapatılmasının gündeme gelmesinin ise inkar edilen bu gerçeği bir kez daha ortaya çıkardığını ifade etti.

Üssün tek amacının İran ve çevresinde bulunan ülkelerin İsrail’e karşı herhangi bir hava tehdidinde savunma görevi görmesi olduğunu, menfaatler ters düştüğünde ise Kürecik’in Türkiye’ye karşı kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Veli Ağbaba, şunları kaydetti:

Ağbaba, “Geçmiş yıllarda Kürecik Füze Kalkanıyla ilgili yaptığımız tüm başvurulara, AKP Hükümeti üssün NATO üssü olduğunu dile getirerek cevap vermişti. Ancak Milli Savunma Bakanı ABD’nin yaptırımlarına karşı İncirlik ve Kürecik üsleriyle ilgili gerekli tedbirleri alacaklarını söyleyerek, üssün ABD üssü olduğunu bir kez daha tescillemiş oldu. Kürecik Füze Kalkanı Türkiye’yi değil, İsrail’i korumak için ABD tarafından kurulmuştur. Buradan alınan bilgiler İsrail ve ABD’ye gönderilmektedir. Yani Anadolu’nun ortasındaki bir kentte AKP eliyle bir ABD Üssü kurulmuştur. Türk yetkililerin bile girmesine izin verilmemektedir.”

“KAPATIN NE BEKLİYORSUNUZ?”

Üssün kapatılması için ABD’nin yaptırımlarını beklemenin ‘acizlik’ olduğunu belirten Ağbaba, “Madem ABD Türkiye’ye karşı yaptırım uygularsa Kürecik Üssü’yle ilgili karar alacaksınız, şayet samimiyseniz ABD’nin kararını niye bekliyorsunuz. İçine girmenize bile izin verilmeyen üssü kapatın, neyi bekliyorsunuz?AKP, hem iç politikada hem de dış politikada acizlik içinde. ABD yaptırım uygulamazsa AKP üsse dokunmayacak. İddia ediyorum, ABD yaptırım uygulasa bile AKP’nin Kürecik Üssü’nü kapatmaya gücü yetmez. Sonuçta Kürecik’te bölgeyle ilgili tüm veriler toplanmaya, ABD ve İsrail’e aktarılmaya devam edecek. Türkiye için üzüntü verici bir durum” ifadelerini kullandı.

KOMÜNİSTLER “EL KONSUN” DEMİŞTİ

İncirlik ve Kürecik üslerinin kapatılması talebiyle çeşitli zamanlarda bir çok eylem yapılmıştı. Türkiye Komünist Hareketi (TKH) de son olarak İncirlik Üssü’nde bulunan eski tip nükler bombaların 2017 yılında termonükleer bombalarla değiştirildiğinin açıklanması üzerine “İncirlik ve Kürecik üssüne el konulmalı, ABD kovulmalıdır. AKP hükümeti hesap vermelidir!” çağrısı yapmıştı.

Konunun tekrar gündeme gelmesi nedeniyle ABD emperyalizminin Türkiye’deki askeri varlığının işlendiği yazımızı ve bu askeri varlığın yer aldığı noktaları gösteren infografiği tekrar okurlarımızla paylaşıyoruz: