IMF'den Türkiye açıklaması

IMF, “Türkiye'nin iç ve dış risklere karşı hassasiyetinin sürdüğünü ve hükümetin reform yapmaması halinde büyümenin sürdürülmesinin zorlaşacağı" uyarısında bulundu.

IMF'den Türkiye açıklaması

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin son durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

IMF, Türkiye’ye “Madde IV Görüşmeler” kapsamındaki istişare ziyaretinin ardından yayımladığı açıklamada “Türkiye’nin iç ve dış risklere karşı hassasiyetinin sürdüğünü ve hükümetin reform yapmaması halinde büyümenin sürdürülmesinin zorlaşacağını” söyledi.

IMF “(Finans piyasalarındaki) mevcut sükûnet, kırılganlığını koruyor. Rezerv düzeyi düşük ve özel sektörün döviz borcu ile dış finansman ihtiyacı yüksek” dedi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre IMF’nin açıklamasında, Türkiye’nin ekonomi politikaları açısından önündeki en büyük sıkıntının odağında kısa vadeli büyüme yerine, orta vadede daha güçlü ve daha kalıcı bir büyüme çevrilmesi olduğu belirtildi.

IMF açıklamasında, “finansal istikrarı desteklemek ve orta vadede daha güçlü ve daha kalıcı bir büyüme sağlamak için bankaların ve şirketlerin bilançolarındaki kötü borçların temizlenmesi gerektiği”, “kredi verme olanaklarının daraltılması ve sadece düşük riskli kurumlara kredi verilmesi gerektiği” ifade edildi.

Açıklamada IMF heyetinin ziyareti sırasında özel sektör, siyasi partiler ve düşünce kuruluşlarıyla temaslarda bulunduğu kaydedildi.

“Madde IV Görüşmeler”, adını IMF Ana Sözleşmesi’nin 4’üncü maddesinden alıyor ve bu madde uyarınca tüm üye devletlerin her yıl gerçekleştirmesi gereken bir konsültasyon mekanizması anlamına geliyor.