'IMF, Türkiye'den borç istemedi; Erdoğan'ın söyledikleri doğru değil'

Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta son olarak da partisinin grup toplantısında “IMF’nin Türkiye’den borç istediğini” söyledi. Ekonomist Uğur Gürses’e göre bu sözler gerçeği yansıtmıyor. Gürses Türkiye’nin IMF’ye borç vermediğini, borç vermeyi taahhüt ettiğini söyledi.

'IMF, Türkiye'den borç istemedi; Erdoğan'ın söyledikleri doğru değil'

Gürses’in aktardıklarına göre; Erdoğan’ın sözleri 2009’daki küresel krizin ardından IMF’nin üye ülkelerle 2012’de yaptığı anlaşmaya dayanıyor:

“2009’daki küresel kriz sonrası IMF ihtiyaç halinde gerekecek potansiyel rezerv anlaşması yoluna gitti. Potansiyel rezerv anlaşması, var olan fonu büyütmek için üye ülkelerden belli miktarlarda para vereceklerini taahhüt etmeleri anlamına geliyor.”

IMF’nin 2012 yılında 40’a yakın ülkeyle bu konuda anlaştığını ve Türkiye’nin de bu ülkeler arasında bulunduğunu aktaran Gürses, “Taahhüt edilen miktar 433 milyar. Türkiye ise bu miktar içinden 5 milyar dolar taahhüt etti.” dedi.

 “İÇ POLİTİKA MALZEMESİ OLARAK KULLANILIYOR”

Tarafsız Haber Ajansı’na konuşan Uğur Gürses, Erdoğan’ın konuyu bir iç politika malzemesi olarak kullandığı görüşünde: “Durumdan haberdar olmayan vatandaşlara ‘bakın biz bugün IMF’ye borç verir duruma geldik. IMF biz veririz deyince almadı’ deyip topluma hikaye anlatmak. Gerçekliği yok bunun.”

Uğur Gürses bir ayrıntıya daha dikkat çekti. IMF dün, Erdoğan’ın açıklamalarından sonra, taahhütte bulunan ülkelerin listesini yeniden yayınladı ve anlaşmanın 2020 yılına uzatıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı konu IMF’ye geldiğinde, her seferinde “Bizden borç istediler, ben de verin dedim, baktılar ki bu Türkler çılgın vazgeçtiler” ifadesini kullanıyor.