İmamoğlu: Sol olunca bir de karşıtı sağ oluyor, ben karşıtlığı sevmiyorum

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Sol olunca bir de karşıtı sağ oluyor, ben karşıtlığı sevmiyorum.” dedi.

İmamoğlu: Sol olunca bir de karşıtı sağ oluyor, ben karşıtlığı sevmiyorum

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Habertürk yazarı Oray Eğin’e kimi merak edilen konularda açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu, 2013 Haziran Direnişinde ne yaptığı, İBB Başkanlığı görevine makam odasına imam çağırıp dua ederek başlaması ve siyasal kimliğini nasıl tanımladığına ilişkin soruları yanıtladı.

2013 yazında Ekrem İmamoğlu’nun bir yandan günlük mesaisini yaptığını, ilçe başkanlığının yanı sıra yaptığı inşaatları denetlediğini ve öğleden sonra da üzerini bile değiştirmeden kendini Taksim’e attığını aktaran Eğin, İmamoğlu’nun “CHP’nin ilk günden beri milletvekilleriyle birlikte parkta olduğunu ama partiden bağımsız bir işadamı olarak Gezi’ye gittiğini” belirttiğini aktardı.

“İDEOLOJİLER GERİDE KALDI”

Eğin, İmamoğlu’nun “Siz de ‘Gezi’nin ilk üç günü düzeldi sonra bozuldu’ diyenlerden misiniz?” sorusuna Gezi’nin “partisiz bir isyan” olmasından hoşnut olduğunu belirttiğini aktarırken şu ifadelere yer verdi:

“İdeolojik ayrışmaların eski bir dünyaya ait olduğunu, sol-sağ gibi kampların günümüzde pek anlamı olmadığını söylüyor. Bu yüzden her kesimden oy alabileceğini iddia etmiş seçimden önce, sandık sonuçlarına bakıldığında da haklı çıktığı anlaşılıyor.”

“İMAM HER YERE GELİR”

Oray Eğin, İmamoğlu’nun makam odasında göreve dua okuyarak başlamasına yönelik gelen laikliğe aykırılık tepkisiyle ilgili ne düşündüğünü ise şöyle aktardı:

“Makam odasında göreve dua okuyarak başlamasına yönelik eleştirileri tolerans konusunda son 15 yılda pek de yol almamamıza bağlıyor.  Kutuplaşmanın bu kadar artmasından o da şikayetçi; bir zamanlar muhafazakar kesimin verdiği keskin tepkilerin bir benzerinin şimdi kendi mahallesinden geldiğinden yakınıyor. “İmam her yere gelir,” diyor. “Buna bir işe başlamanın uğuru olarak bakmak gerek.” Gerçekçi bir laiklik anlayışını yansıtmadığını ekliyor bu eleştirilerin.”

HAREMLİK-SELAMLIĞA ‘HOŞGÖRÜ’ MEŞRUİYETİ

Eğin, çoğu zaman “ortadan” konuştuğuna dikkat çektiği Ekrem İmamoğlu’nın sık sık yıllanmış politikacılara özgü yanıtlar verdiğini belirtip buna örnek olarak da ‘haremlik-selamlık havuz’ tartışmasındaki yanıtını aktararak şöyle devam etti:

“Mesela “haremlik-selamlık” havuz konusunda bu tabiri sevmediğini söylüyor, insanların yaşantısına saygı göstermemiz gerektiğini, böyle de bir talep olabileceğini anlatıyor ve işi hoşgörüye getiriyor.”

“SAĞ-SOL OLMASIN KARŞITLIK OLUYOR”

İmamoğlu için “Altından girdim, üstünden çıktım, ama ona ısrarla solcuyum dedirtemedim mesela.” diyen Eğin, İmamoğlu’nun siyasette sağ-sol kavramlarını doğru bulmadığını da yazısında şu ayrıntılarla anlattı:

“Parkların insanları özgürleştirdiğini, sanatla büyüyen nesillerin dünyaya nasıl daha farklı baktığını, mekânsal ferahlığın zihinsel açıklığa da yol açtığını anlatırken sözünü kesiyorum. “İşte sol belediyecilik bu,” diyorum ama hemen itiraz ediyor. “Siz sol diyorsunuz, ben sosyal demokrat belediyecilik,” diyorum diye düzeltiyor. “Sol olunca bir de karşıtı sağ oluyor, ben karşıtlığı sevmiyorum.”

Bir politikacı için nispeten riskli sorulara güvenli kıyılarda yüzen yanıtlar vermesi ise sadece bir taktik değil ama. İmamoğlu böyle biri; politikacı yanıtları verdiğini gizlemeyen bir tarafı var, ama edindiğim izlenim politikacı olmasa da benzer sorulara benzer yanıtlar vereceği. Politikacı olmak için doğmuş.”