İmamoğlu: Gerekirse referandum yapılsın

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesi için gerekirse referandum yapılması çağrısında bulundu.,

İmamoğlu: Gerekirse referandum yapılsın

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, makam odasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İmamoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la arasında söz düellosuna neden olan Kanal İstanbul Projesi’nin güzergahında Katar Kraliyet Ailesi üyelerinin arsa aldığının ortaya çıkmasıyla ilgili soru üzerine “Devasa sorunun bir detayı bu sadece. Ben ona odaklanmış değilim.” dedi.

Bu yatırımın öğrenilmesi sonrası “Katar İstanbul” şeklinde adlandırmalara da yol açan bu projeye ilişkin gerçekleştirilmesi öngörülen bölgedeki tüm mülkiyetleri araştırdıklarını söyleyen İmamoğlu, “Nasıl bir mülk hareketi oluşmuş? Samimi ve milli bir süreçten mi bahsediyoruz yoksa başka bilmediğimiz şeyler de var mı? Tüm hat. 135 milyon metrekare tarım alanından bahsediyoruz. ‘20 bin metrekaresi birininmiş!’ Onunla ilgilenmiyorum. Ben, 135 milyon metrekare ile ilgileniyorum.” diye konuştu.

“KARARI CUMHURBAŞKANI VEREMEZ”

Gerekirse referanduma gidilmesi gerektiğini söyleyen İmamoğlu, “Tabii ki halka sorulmalı. Ama bu bir siyasi yarış değil. Bu işte kararı bilim insanları, bu işe hayatını. Ömrünü adamış insanlar vermeli. Ne bir belediye başkanı ne bir bakan ne de Sayın Cumhurbaşkanı. Bu işin kararını verecek olan, çok büyük bir heyet, tekrar söylüyorum; İstanbul halkı, Türkiye, Türk milleti. Hatta dünyanın bile bu süreci analiz etmesi lazım. Bugün hangi coğrafyada olursa olsun, bir zarar verildiğinde, Amazonlar yandığında içimiz cız etmiyor mu mesela. Niye? Hakkımız var. Amazonlar’da bile hakkımız var. İstanbul da öyle önemli bir yapı, değer, coğrafya. O bakımdan tabii ki halka sorulmalı. Ama önce, bilim insanlarının bu sürece katkı sunması…” ifadelerini kullandı.

“İNŞALLAH O BOYUTA GELMESİN”

İmamoğlu, “Peki buna engel olabilecek misiniz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Ben, Ekrem İmamoğlu olarak, şahsım adına hukuki hangi hakkım varsa, kullanacağım. Ama bununla yetinmeyeceğim. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olarak, hangi hak ve hukukum varsa, sonuna kadar kullanacağım. İstanbul halkı da bunu dert edip, gidip mahkemeye başvurup davalar açacaksa binlerce, on binlerce yüz binlerce açsın, açmalı. Ama tekrar söylüyorum, inşallah o boyuta gelmesin. Allah aşkına soruyorum, sizler basın mensubusunuz. Sekiz senedir hangi araştırmayı gördünüz? Benim gördüğüm bir tek şey; 6 ayda bir kandırmaca, bir 3D fotoğraf, etrafında bloklar ve konutlar dizilmiş milyonlarca konut. Yatlar geçiyor içinden. Hani, bugün 3D teknolojisi de yüksektir, bitmiş gibi gösterir. İçinden tekneler geçiyor. Arada altı ayda bir pişirilip konulan şey bu, başka hiçbir şey yok. Kim araştırdı, kim? Hangi üniversite? Hangi üniversiteler tartıştı da gittiniz izlediniz, biliyor musunuz böyle bir şeyi? Ben hatırlamıyorum. Olsa giderdim. O bakımdan yani bu sürecin ben yaptım oldu değil, biz gereken bütün hukuki haklarımızı kullanacağız.”