İlerici Kadınlar Derneği Kasım raporunu yayımladı: En az 24 kadın öldürüldü, şüpheli ölümler artıyor

İlerici Kadınlar Derneği'nin (İKD) yayımladığı raporda Kasım ayında en az 24 kadının öldürüldüğü, 4 kadının ölümünün ise kayıtlara 'şüpheli ölüm' olarak geçtiği açıklandı.

İlerici Kadınlar Derneği Kasım raporunu yayımladı: En az 24 kadın öldürüldü, şüpheli ölümler artıyor

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), Kasım ayında yaşanan kadın cinayetleri ile kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı vakalarını derlediği raporunu yayımladı.

Yerel ve ulusal basından derlenen haberlere göre hazırlanan raporda, Kasım ayında en az 24 kadın öldürüldü. Kadınlar, yine en yakınları tarafından boşanmak veya ayrılmak istedikleri için, ekonomik bahanelerle ya da kıskançlık bahanesiyle hayattan koparıldı.

Ekonomik krizin derinleştiği dönemlerde toplumda şiddet vakalarının tırmandığına dikkat çekilen raporda, İstanbul’da siyanürle intihar eden kardeşlerin ardından yaşanan art arda intihar vakalarının başat sebebinin geçim sıkıntısı olduğu belirtildi.
Raporda ayrıca artan çocuk istismarına, eğitimde gerici uygulamalara ve iş cinayetlerine dikkat çekildi.

İKD’nin Kasım 2019 raporu şöyle:

Ülkemizde uzun süredir devam eden iktisadi krizin ağırlığı altında ezilen emekçiler hak gasplarına karşı direniyor. Kriz, yoksulluk ve işsizlikle birlikte toplumda şiddet olaylarının tırmandığı da bir başka gerçek. Kriz koşullarının yarattığı bir başka sonuç da, özellikle geçtiğimiz ay art arda yaşanan intihar vakaları oldu. İstanbul’da aynı evde yaşayan dört kardeşin siyanürle intiharının ardından, Antalya’da ölü bulunan dört kişilik Şimşek ailesinin de siyanür kullanarak intihar ettiği ve ailenin geçim sıkıntısı yaşadığı, baba Selim Şimşek’in 9 aydır işsiz olduğu ortaya çıktı. Kasım ayında bir başka toplu intihar haberi Bakırköy’den geldi. Bakırköy’de maddi sıkıntılar yaşayan üç kişilik ailenin yine siyanürle yaşamlarına son verdiği anlaşıldı. İntiharlar ile ilgili farklı sosyolojik analizler üzerinde elbette durulabilir, ancak değişmeyen bir gerçek var ki üç ailenin ölümünde de yaşanan ekonomik sıkıntıların payı büyük.

Ekonomik krizin yanı sıra kadın cinayetleri, şiddet, cinsel istismar vakaları ve iş cinayetleri Kasım ayında da ülkemizin başat sorunları arasında yer almaya devam etti.

Kasım ayında basına yansıyan haberlere göre en az 24 kadın öldürüldü, 4 kadının ölümü ise kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti.

Kadınlar en fazla aile fertleri tarafından öldürüldü.

14 kadın eşleri, eski eşleri ya da erkek arkadaşları tarafından öldürüldü. 6 kadın diğer aile fertleri tarafından, 2 kadın tanımadıkları kişiler tarafından öldürülürken, 2 kadının katilinin kim olduğu tespit edilemedi.

Öldürülen kadınların 14’ü 30-50 yaş aralığındaydı.

• Öldürülen kadınların 5’i 18-30 , 7’si 30-40, 7’si 40-50, 3’ü 50-60 yaş aralığındaydı. 2 kadının ise yaşı tespit edilemedi.

En az 22 çocuk annesiz kaldı.

• Öldürülen kadınların ez 11 kadının toplam 22 çocuğu olduğu tespit edildi.

Bireysel silahlanmanın önü açılırken kadın cinayetlerinde en fazla ateşli silahlar kullanıldı.

• Öldürülen 5 kadın kesici aletlerle, 11’i ateşli silahla, 1’i dövülerek, 2’si boğularak, 1’i balta ile, 2’si yüksekten atılarak, 1’i kafasına sert bir cisimle vurularak öldürüldü. 1 kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilemedi.

16 farklı ilde kadın cinayeti işlendi

• Kasım ayında İstanbul’da 4, İzmir’de 4, Antalya’da 2, Isparta’da 2 kadın cinayeti işlendi. Diğer cinayetlerin işlendiği iller ise Diyarbakır, Uşak , Sivas , Bursa , Konya , Osmaniye , Manisa , Hatay, Tekirdağ , Adana , Bilecik ve Eskişehir oldu.

Kadınlar için en tehlikeli yer evleri olmaya devam ediyor

• Kasım ayında 17 kadın evde ya da evinin önünde öldürüldü. 1 kadın arabada, 1 kadın markette, 2 kadın sokakta, 1 kadın okulda, 1 kadın kaldığı apartta öldürüldü. 1 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

Kadınlar değişik bahanelerle öldürülüyor

• Cinayetlerin 7’sinin sebebi bilinmiyor. 2 kadın ekonomik bahanelerle, 1 kadın evden kaçtığı bahanesiyle, 3 kadın boşanma ya da ayrılma istedikleri için, 5 kadın tartışma nedeniyle, 2 kadın aldatma ve kıskançlık bahanesiyle, 1 kadın rahatsızlık verdiği bahanesiyle, 1 kadın ise husumet nedeniyle öldürüldü.

Sistematik şiddet cinayetle sonuçlanıyor

Öldürülen kadınların en az 5’inin daha öncede şiddet gördüğü ve şikayette bulunduğu belirlendi.

• Eskişehir’de yaşayan iki çocuk annesi Ayşe Tuba Arslan Arslan’ın kocasının sürdürdüğü tehditleriyle ilgili, 2017-2019 arasında ‘Korkuyorum, beni öldürecek’ diyerek, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na 23 kez suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Ayşe Tuba Aslan saldırganın bıçaklı saldırısından sonra hayatını kaybetti

• Isparta’da üniversite öğrencisi Güleda Cankel (19), Muğla’dan ziyaretine gelen erkek arkadaşı olduğu öne sürülen kişi tarafından öldürüldü. Saldırganın cinayetten önce 17 saat boyunca şiddet uyguladığı, bu esnada polis tarafından gözaltına alınmasına rağmen şehri terk etmesi istenerek otogara bırakıldıktan sonra geri döndüğü anlaşıldı.

İş Cinayetleri:

• İSİG Meclisinin Kasım raporuna göre tekstil, eğitim ve sağlık işkollarında 3 kadın işçi iş cinayetinde can verdi. Kasım ayında toplam 126 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE CİNSEL İSTİSMAR

Kasım ayında en az 17 fiziksel şiddet, 14 taciz ve 4 çocuk istismarı vakası basına yansıdı. Basına yansımayan şiddet, taciz ve istismar vakalarının çok daha fazla olduğu ise bir gerçek.

• İçişleri Bakanlığı kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine dair ilk defa istatistik ve verileri paylaşmak durumunda kaldı. İçişleri Bakanlığının yayınladığı verilere göre 2019 yılında 299 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 52.8’i ateşli silahla, yüzde 31.9’u kesici-delici aletle, yüzde 7’si boğularak katledildi.

• İçişleri bakanlığının yayınladığı rapora göre 2019 un ilk 10 ayında gerçekleşen kadına yönelik şiddet vakası 157 bin 150 oldu. Mart 2019 itibariyle hayata geçirilen Kadın Destek Uygulaması (KADES)’e ise 15 bin başvuru oldu.

Toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde kadınlar taciz ediliyor.

• Kocaeli’nde bir kadın öğrenci, bindiği otobüsteki yaşlı bir kişi tarafından giyim şeklinden dolayı taciz edildi. Kadının yanına oturmasına izin vermeyen kişi, karşısında oturduğunda ise “Senin değerli bir hazinen olsa saklamaz mıydın? Karşımda oturma kalk, gözüm sana kayıyor” dedi.

• Bursa’da Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’nde (ŞÖNİM) çalışan 11 kadın, kurum müdürü Tayfun Erol hakkında, kendilerini sistematik olarak taciz ettiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Şikayetler üzerine ŞÖNİM müdürü açığa alındı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olayla ilgili müfettiş atadı.

Kadınlar yalnızca evde değil sokakta da şiddete maruz kalıyor.

• Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde karı-koca olduğu tahmin edilen iki kişi arasında tartışma çıktı. Kucağındaki çocuk ile birlikte arabaya binmek istemeyen kadın, yanında ki şahıs tarafından sokakta darp edildi.

• Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşayan Aynur Manaz (37), eski eşi Mustafa T. (39) tarafından sokak ortasında saldırıya uğradı.Yaralanan Manaz, kaldırıldığı hastanede tedaviye alındı. Kaçan Mustafa T.’nin yakalanması için çalışma başlatıldı.

• Bursa’da bir restoranda garson olarak çalışan adam, tartıştığı eşini bacağından bıçaklayarak yaraladı. Çevredeki esnafa sığınan genç kadın, hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı.

• Kocaeli’nin Derince ilçesinde doktor olduğu öğrenilen bir kişi boşandığı kadını kucağında çocuğu olduğu sırada darp etti. Kadına önce tekme, ardındanda yumruk atan saldırgan güvenlik görevlisinin araya girmesiyle uzaklaştırıldı.

Çocuk istismarı devam ediyor.

• Van’da 20 yaşlarında bir genç, 11 yaşındaki Suriyeli kız çocuğuna istismarda bulundu. 20 yaşlarındaki H.B. isimli 11 yaşlarındaki Suriyeli B.H. adlı kızı kaçırdı. H.B. zorla götürdüğü kız çocuğu Akköprü Mahallesi civarında istismarda bulundu. Olayın duyulması sonrası olay yerinde fenalaşan kız çocuğu hastaneye kaldırılırken, H.B. ise polis ekiplerince gözaltına alındı. Gözaltına alınan H.B. “Nitelikli Cinsel İstismar Suçundan” çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

• Dilovası’nda yaşayan 11 yaşındaki bir çocuğun, iki yıl önce istismara uğrayıp koruma altına alındığı ancak sokakta istismara ve şiddete uğramaya devam ettiği belirlendi. İddialara göre babasından şiddet gören çocuk 9 yaşında evden kaçtı. Kaçtığı dönemde 3 kişinin istismarına uğrayan çocuk daha sonra Sosyal Hizmetler tarafından koruma altına alındı. Çoğu kez buradan da kaçan çocuk, sokakta cinsel istismara uğramaya devam etti.

YARGI, MEDYA, SİYASET

Yargı kararlarının gerekçeleri yine şaşırtmadı:

• Ankara’da yaşayan bir kadın, dava dosyasında yer alan bilgilere göre 2015 yılında işe gitmek isterken halk otobüsünde tacize uğradı.Şikayet üzerine Ankara Asliye Ceza Mahkemesi, sanığa ‘basit cinsel saldırı’dan 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Temyiz için dosya Yargıtay 14. Ceza Dairesi’ne gitti. Daire mağdur kadının ses çıkarmadığı ve tepki göstermediği gerekçesiyle davayı sanığın lehine bozdu.

• Rize Çayeli’de E.A. adlı kadına 6 yıl boyunca tacizde bulunan ve son olarak silahla saldıran M.Y. adlı erkek hakkındaki davada hakim, “yeterli delil yok” diyerek tutuklanma talebini reddetti.

• Ağrı’da alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı olduğu öne sürülen bir kişi, eşini önce dövdü, ardından da yüzünü yaktı. Gözaltına alınan koca ifadesinin ardından serbest bırakılırken, eşi ve 2 çocuğu sığınma evine yerleştirildi.Evlendiği günden beri eşinden şiddet gördüğünü söyleyen M.İ., yardım istedi.

• AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Özbek vatandaşı Nadira Kadirova’ya ilişkin yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Ünal’ın silahı ile intihar ettiği belirtilen Kadirova’nın, elinde swap izine (Ateşli silah artığı, eldе kan vе barut sıçramaları) bulunamadığı açıklandı. Nadira’nın nasıl öldüğü ise bir sır olmaya devam ediyor.

Vapurda taciz davası kabul edildi.

• Karaköy-Kadıköy vapurunda kadınlara yönelik zincirleme taciz suçu işlediği öne sürülen Rıza E. hakkında 3 ay 15 günden 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Eğitimde gericileşme devam ediyor.

• Milli Eğitim Bakanlığı, dini vakıf ve derneklerin okullarda öğrencilere yönelik faaliyet yürütmesine olanak sağlamayı sürdürüyor. Kendilerine, “Namaz gönüllüleri” diyen ve “Namaz kılmayan insanların namazla buluşmasını sağlamak” amacıyla kurulan Namaz Platformu üyelerinin, Türkiye’nin birçok yerinde öğrencilere yönelik etkinlik düzenlemesine izin verildi.

• Konya’da sosyal medya hesabından beden eğitimi dersinde eşofman giyen öğrencilerin zina yaptığı iması içeren mesajlar paylaşan Ayşe Kemal İnanç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde görevli felsefe öğretmeni Ercan Harmancı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hakkında açılan soruşturma sonucu öğretmenlik mesleğinden ihraç edilmişti. Ercan Harmancı, öğretmenlik mesleğinden ihraç edilmesi kararının ardından açtığı karşı davayı kazandı, öğretmenliğe geri döndü

• İstanbul Kadıköy İmam Hatip Ortaokulu’nda karma eğitim fiilen sonlandırıldı. Öğrencilere takke takılan okulda ayrıca ‘sevap puanı’ kartı uygulaması yapılıyor.

• MEB ve Diyanet’in hazırladığı protokole göre, okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine “değerler eğitimi” dersini verecek eğitmenleri il müftülükleri belirleyecek.

• Aksaray’da bir okulda otizimli öğrencilerin okula alınmasına tepki gösteren veliler protesto eylemi gerçekleştirerek otizimli çocukları yuhaladı. Olay tarihe bir kara leke olarak geçti.

Ekonomik krizin ağırlığı emekçilerin omuzlarına yıkılıyor.

• Esenyurt’ta bulunan Cihan Tekstil’den tazminatı verilmeden atılan Reyhan Kara , işyeri önünde basın açıklaması yaptığı sırada patron Şükrü Üner’in saldırısına uğradı ve taşla kafası yarıldı.

• Ekonomik krizin etkileri ile birlikte Türkiye’nin değişik yerlerinden intihar haberleri geldi. Fatih’te aynı evde yaşayan 4 kardeşin intiharının ardından, Antalya ve Bakırköy’de de toplu intiharlar yaşandı.

DİRENEN KADINLAR VE KADIN HAKLARI

• 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü dolayısıyla Türkiye’nin değişik kentlerinde eylemler düzenlendi. ”Yoksulluk, gericilik,şiddet: Böyle gelmiş böyle gitmez” başlığıyla İlerici Kadınlar Derneği tarafından da İstanbul, İzmir ve Gaziantep’te eylem ve etkinlikler düzenlendi.

• Şili’de yoksulluğa ve hayat pahalılığına karşı başlayan protestolarını izleyen ve belgeleyen 38 yaşındaki kadın gazeteci evinde ölü bulunmasının ardından sokağa çıkan kadınlar gözleri siyah bantla bağlı bir şekilde “Acılarımız büyük olsa da umudumuz dipdiri” diyerek eylem yaptı.

Kreş yükümlülüğünü yerine getirmeyen patron suçlu bulundu.

• Sakarya’da entegre tavuk eti tesisinde çalışan Derya Bal, patronunun kreş yükümlülüğünü yerine getirmemesi üzerine iş akdini feshetti ve dava açtı. Mahkeme, işçiye kıdem tazminatının ödenmesine hükmetti.