İlerici Kadınlar Derneği imza kampanyasına çağırıyor: Ücretsiz Kreş, Güvenceli İş İstiyoruz!

İlerici Kadınlar Derneği, 'Ücretsiz kreş kampanyası' başlattı.

İlerici Kadınlar Derneği imza kampanyasına çağırıyor: Ücretsiz Kreş, Güvenceli İş İstiyoruz!

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) yerel seçim döneminde dile getirilen ”her mahalleye kreş” vaatlerinin yerine getirilmesi talebiyle imza kampanyası başlatıyor.

İKD’nin “ÜCRETSİZ KREŞ, GÜVENCELİ İŞ İSTİYORUZ” başlıklı açıklamasında ”Seçim döneminde en üst perdeden dillendirilen ‘her mahalleye kreş’ vaatlerinin bir an önce hayata geçirilmesini, kreşlerin ücretsiz olarak tam gün hizmet vermesini talep ediyoruz” denildi.

Açıklamanın tam metni ise şöyle:

”Ülkemizde kadınların istihdam oranları düşüktür. Kadınların üretim sürecine katılamamalarındaki temel etkenlerden biri kreş ve gündüz çocuk bakım evlerinin yetersiz olmasıdır. Bugün ülkemizde 12 milyona yakın kadın ev kadını olarak tanımlanıyor. Kadınların en temel görevi annelik ve ev içi roller olarak görülüyor.

Var olan kreş ve gündüz bakımevleri ihtiyacı karşılamaktan çok uzaktır. Kreş ve çocuk bakım hizmetleri ticari bir faaliyete dönüşmüştür.

Devletin ve yerel yönetimlerin sunduğu kreş hizmetlerinin saatleri sınırlı olup, bu durum çalışan anneleri mesai saatleri içerisinde seçeneksiz bırakmaktadır.

Herhangi bir kamusal örgün eğitim kurumuna devam edemeyen çocuklarımız ya fahiş fiyatlarla özel eğitim kurumlarına ya da merdiven altı sübyan mekteplerine mahkum edilmektedir.

Çocuklara, yaşlılara ve engellilere yönelik kamusal hizmetlerin yetersiz oluşu çalışmak isteyen, çalışmak zorunda olan birçok kadının istihdama katılmasının önündeki en büyük engellerden biridir.

Kadınların yaşamını kolaylaştıran kamusal hizmetlerin yerine getirilmesi, hem merkezi hem de yerel yönetimlerin görevidir.

Çocuk bakımı toplumun bütününün sorumluluğunda olmalıdır. Kamu kaynakları kamu yararına kullanılarak her mahalleye ücretsiz, eğitimli personel eşliğinde, tam gün eğitim ve bakım hizmeti verecek kreşler ve gündüz bakımevleri kurulmalıdır.

Kadınlara esnek çalışma dayatmasından vazgeçilmeli, güvenceli çalışma esas alınmalıdır.

Seçim döneminde en üst perdeden dillendirilen ‘her mahalleye kreş’ vaatlerinin bir an önce hayata geçirilmesini, kreşlerin ücretsiz olarak tam gün hizmet vermesini talep ediyoruz. ”

İmza kampanyasına katılıp destek olmak için: http://ilericikadinlardernegi.org.tr/2019/09/19/ucretsiz-kres-guvenceli-is-istiyoruz/