İlaçlara yüzde 26’lık zamdan sonra depolardan ilaç akışı durma noktasına geldi

Türk Eczacıları Birliği (TEB), ilaç fiyatlarının belirlenmesinde 19 Şubat’tan itibaren kullanılacak yeni avro değerinin dün açıklanmasıyla birlikte ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini ve eczacıların depolardan ilaç temin etmekte zorlandığını duyurdu.

İlaçlara yüzde 26’lık zamdan sonra depolardan ilaç akışı durma noktasına geldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün ilaç fiyatlarının belirlenmesinde baz alınacak avro değerinde zam oranının yüzde 26.4 olarak uygulanmasına karar verildiğini duyurmuştu.

İlaçların fiyatlandırılmasında avro değeri mevcut durumda 2.6934 TL olarak uygulanıyordu. Yeni avro değeri 3.4 lira olarak belirlenmiş oldu. Değişiklik 19 Şubat’tan itibaren uygulamaya girecek.

TEB’den yapılan açıklamada “Sahadan aldığımız veriler, zam oranının açıklanmasıyla birlikte ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini, eczacılarımızın depolardan ilaç temin etmekte zorlandığını gösteriyor. Olası uygulamalarla vatandaşın cebinden çıkacak sağlık harcamalarının artacağı kaygısını da taşıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’de ilaç fiyatlarının belirlenmesinde ‘referans fiyat’ sistemi kullanılıyor. Buna göre, ilaçların ecza deposuna satış fiyatının belirlenmesinde, Avrupa Birliği’nde referans alınan beş ülkedeki en düşük satış fiyatı avro cinsinden referans kabul ediliyor. Fiyat Değerlendirme Komisyonu her yılın ilk 45 günü içerisinde toplanarak fiyatlandırmada kullanılacak avro değerini ilan ediyor.

Fiyatlandırmada kullanılan avro değerine karşın, reel avro/TL kuru, şu anda 5.97 seviyelerinde bulunuyor.

TL’deki değer kaybına bağlı artan maliyetler nedeniyle bazı ilaçların üretimi ve ithalatında sıkıntı yaşanmasının yanısıra, ilaç fiyatlarında artış yapılacağı beklentisinin de etkisiyle son haftalarda piyasada çok sayıda ilacın bulunmasında da zorluk çekiliyordu.