İKD'den Temmuz ayı Kadın Raporu: En az 22 kadın öldürüldü, vahşet her geçen gün artıyor...

İlerici Kadınlar Derneği, Temmuz ayında yaşanan kadın cinayetlerini, kadına yönelik gerici politikaları ve hakları için direnen kadınların mücadelelerini derlediği Kadın Raporu'nu yayınladı.

İKD'den Temmuz ayı Kadın Raporu: En az 22 kadın öldürüldü, vahşet her geçen gün artıyor...

İlerici Kadınlar Derneği Temmuz ayına ait kadın cinayetleri ile kadına yönelik şiddet, gerici uygulamalar ve çocuk istismarı vakalarının ortaya koyulduğu Kadın Raporu’nu açıkladı.

Ulusal ve yerel basında yer alan haberlerden derlenen verilerle hazırlanan rapora göre Temmuz ayında en az 22 kadın cinayeti yaşandı. Bu ay içerisindeki kadın cinayetlerinin arkasındaki en önemli “sebep” olarak ise ayrılma ya da boşanma isteğinin olduğu belirtildi.

Öldürülen kadınların 9’unun 30 yaş altında, 4’ünün 30-40 ve 6’sının 40-50 aralığında, 1’inin 57, 2’sinin ise 70 yaşında olduğu kaydedilen raporda en çok cinayetin en az 4 kadın ölümüyle İstanbul’da yaşandığı aktarıldı.

Raporda kadına yönelik toplumsal baskıyı arttırmayı amaçlayan gerici politika ve uygulamalara da madde madde yer verilirken, cinsiyet eşitliğine yönelik düzenlemelerin yer aldığı İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili gerici medyadan gelen tepkilere de dikkat çekildi.

İKD’nin Temmuz 2019 Kadın Raporu şöyle:

“İlerici Kadınlar Derneği olarak Temmuz ayını kadınlar açısından değerlendirdik. Son yıllarda artan kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarını gözler önüne seren olayları derlediğimiz raporumuzda, iktidarın gerici politikalarını da ele aldık, kadınların mücadelesine de yer verdik.

Temmuz ayında gericilerin İstanbul Sözleşmesi’nin iptali için başlattıkları kampanyaya ve kadın düşmanı taleplerine tanık olduk. Temmuz ayında AKP iktidarının gündeme getirdiği bir diğer başlık da Kadın Üniversiteleri oldu. 11. kalkınma planına dâhil edilen bu proje, karma eğitime darbe vuran, toplumda harem selamlık yaşam tarzını dayatan gerici politikaların bir uzantısı olarak değerlendirilmelidir.

Kadın Cinayetleri

Temmuz ayında 22 kadın öldürüldü.

-Ulusal ve yerel basında yer alan haberlerden derlediğimiz verilere göre Temmuz ayı içerisinde en az 22 kadın cinayeti işlendi. Öldürülen 22 kadının 1’i şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti. 3’ü farklı kişiler tarafından öldürülürken, 9’u evli oldukları erkek, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 6’sı erkek arkadaşı ya da nişanlısı, 1’i torunu,1’i damadı tarafından öldürüldü.

-Kadınların en önemli öldürülme nedeni ayrılmak, boşanmak istemeleri oldu. Öldürülen kadınların 4’ünün öldürülme gerekçeleri henüz belirlenemezken, 8’i ayrılmak istedikleri için, 5’i tartışma sırasında, 1’i mal anlaşmazlığı nedeniyle, 1’i kızı ile görüşmek istediği için, 2’si ise kıskançlık bahanesiyle öldürüldü.

-Kadın cinayetlerinde kullanılan en önemli suç unsuru ateşli silahlar oldu. Öldürülen kadınların 13’ü ateşli silahla vurularak, 5’i bıçaklanarak, 1’i çekiç, 1’i balta ile öldürülürken 1 kadın da dövülerek ölüme terkedildi. Kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçen kadına ise ilaç zerk edilmiş olabileceği üzerinde duruluyor.

-Öldürülen kadınların 9’u 30 yaşın altında, 4’ü 30-40 yaş, 6’sı 40-50 yaş aralığında, 1’i 57, 2’si ise 70 yaşında idi.

-Kadın cinayetleri büyük oranda evde işlendi. Öldürülen kadınların 11’i evde, 2’si evinin önünde, 4’ü sokakta, 2’si arabada, 1’i ise piknik alanında öldürüldü.

-İllere göre en fazla kadın cinayeti İstanbul’da işlendi. Temmuz ayında İstanbul’da 4 Mersin’de 1, Kocaeli’nde 2, Çanakkale’de 1, İzmir’de 1, Antalya’da 1, Kütahya’da 2, Denizli’de 1, Bursa’da 2, Çorum’da 1, Tekirdağ’da 1, Kayseri’de 1, Kahramanmaraş’ta 1, Ankara’da 1, Adana’da 1 ve Konya’da 1 kadın cinayeti işlendi.

Kadın cinayetlerinde koruyucu tedbirler uygulanmıyor.

-Kocaeli’nde bir yıl önce boşandığı eşi tarafından öldürülen Nuray Anar’ın komşuları, failin daha önce de kapının önüne gelerek eski eşini tehdit ettiğini anlatıyor.

Kadın cinayetlerinde vahşet her geçen gün artıyor.

-Denizli’nin Bekilli ilçesinde kaldığı evin yatak odasında ölü bulunan Hasine Şanlı’nın katil zanlısı Tamer Aksu, emniyetteki sorgusunda Şanlı’nın evine kendisi evde yokken camı kırarak girdiğini, daha sonra eve gelen Şanlı’yı başına çekiçle vurarak öldürdüğünü itiraf etti.

-İstanbul’da Aydos ormanlarında cesedi bulunan Seher O.’nun ise balta ile öldürüldüğü tespit edildi.

-Bursa’da Yunus Emre Eker isimli şahıs, nişanlı olduğu ve düğünden bir gün önce gelinlik alışverişine çıkmak için evine gittiği Songül Y’yi döverek öldürdü.

İş cinayetlerinde 10 kadın işçi hayatını kaybetti

-İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin hazırladığı rapora göre Temmuz ayında en az 163 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Temmuz ayında iş cinayetlerinde 10 kadın işçi ve 6 çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi.

-Kadın işçi cinayetleri tarım, büro, metal, sağlık, konaklama ve belediye işkollarında gerçekleşti.

-Dördü 14 yaş ve altında olmak üzere altı çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve ticaret işkollarında gerçekleşti.

Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı Temmuz ayında da devam etti, mahkemeler yine faillerin üstün çıkarını gözetti.

-Antalya’da bir devlet okulunda 4’üncü sınıfa devam eden 9-10 yaşındaki 25 öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan sınıf öğretmeni tahliye edildi. Duruşma sonunda sinir krizi geçiren öğrenci ailelerine sağlık görevlileri müdahale etti.

-Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde Sevgi Evi’nde kalan 14 yaşındaki B.K. adlı kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen 7 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 5’i tutuklanırken, 2’si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

-Urfa’da 2019 yılının ilk 6 ayında 287’si kız çocuğu, 91’i erkek çocuğu toplam 378 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı resmi kayıtlara geçti. Ayrıca, 21 çocuğun istismar sonucu hamile kaldığı ortaya çıktı. Söz konusu sayı, sadece yargıya yansıyanlardan oluşuyor.

-Pendik’te hamile kadının bulunduğu araca saldıran Hasan ve Hüseyin Sel hakkında 20 yıl hapis istemi ile açılan davanın ilk duruşmasında, sanıkların delil karartma ve yurt dışına kaçma ihtimali bulunmadığı gerekçesiyle tahliye kararı verildi.

-Ankara’da bir plazanın 20. katından atılarak öldürülen Şule Çet’in davasında yeni deliller ortaya çıkıyor. İntihar süsü verilerek üstü örtülmek istenen cinayet davasında sunulan bilimsel mütalaada Şule Çet’in 4 metre ileriye düşmesi için itilmiş olması gerektiği belirtildi.

-Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan küresel rapora göre insan ticareti mağdurlarının dörtte üçünü kadınlar, yüzde 30’unu ise çocuklar oluşturuyor. Rapora göre 2003-2016 yılları arasında 225 bin insan ticareti mağduru tespit edildi ve yardıma ihtiyacı olan daha birçok gizli mağdur var.

Gerici politikalar ve uygulamalar kadınlar üzerinde ki toplumsal baskıyı arttırıyor.

-Diyanet İşleri Başkanlığı kadınlar üzerinde baskı kurmaya dönük gerici söylemlerine devam etti. 26 Temmuz tarihli Cuma hutbesinde yine kadınların örtünmesini emreden Diyanet, örtünmenin hayâ duygusunun bir yansıması olduğunu ifade ederek örtünmeyen kadınları töhmet altında bıraktı.

-Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği haremlik selamlık yaz kamplarına bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın da destek vermesi kararlaştırıldı. Haremlik selamlık yapılan yaz kamplarında tarikat ve cemaatlerin değerler eğitimi adı altında eğitim verdiği de biliniyor.

-Gerici ve yandaş basın, İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini istedi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sözleşmenin gözden geçirilebileceğini açıkladı.

-AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın G20 Zirvesi için gittiği Japonya’da gördüğü ve ‘imrendiği’ ‘kadın üniversitesi’ için harekete geçildi. Karma eğitimin budanması ve kadınların toplumsal yaşamdan izole edilmesi anlamına gelen bu gerici uygulama Erdoğan’ın talimatı sonrası YÖK tarafından gündeme alındı ve Kadın Üniversiteleri 11. kalkınma planına dâhil edildi.

Direnen kadınlar ve kadın hakları

Bütün baskılara rağmen kadınlar dünyanın her yerinde hakları için mücadeleye devam ediyor.

-Kaz Dağları’nda binlerce ağacın kesilmesi ve siyanür ile altın aranmasına karşı yaşam alanlarını ve topraklarını savunan yüzlerce kadın eylemdeydi. Yöre halkı ile birlikte direnişin en ön safında yer alan kadınlar “ALTINcı FİLO, KAZ DAĞI’NDAN DEFOL!’ pankartıyla eylemde ki yerini aldı.

-Şeriat ile yönetilen ve kadın haklarının hiçe sayıldığı ülkelerin başında gelen Suudi Arabistan’da kadın haklarının iyileştirilmesi doğrultusunda adımlara bir yenisi eklendi. Suudi Arabistan’da kadınların tek başlarına yurtdışına seyahat edebilmesini sağlayacak yasal düzenlemenin bu yıl içerisinde yapılması bekleniyor. Suudi Arabistan’da kadınlar ve 21 yaşın altındaki erkekler yakın bir erkek akrabasının izni olmadan ülkeden ayrılamıyor.”