İKD'den Eylül ayı kadın raporu: En az 33 kadın cinayeti işlendi, 8 kadının ölümü 'şüpheli'

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından Eylül ayı Kadın Raporu yayımlandı.

İKD'den Eylül ayı kadın raporu: En az 33 kadın cinayeti işlendi, 8 kadının ölümü 'şüpheli'

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), Eylül ayında yaşanan kadın cinayetlerini, kadına yönelik şiddet ve çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarını derlediği raporunu yayımladı. Raporda ayrıca ‘Yargı, medya, siyaset’ ve ‘Direnen kadınlar ve kadın hakları’ başlıklarına yer verildi.

Eylül ayında da saldırganları koruyan mahkeme kararları, kadın düşmanı gerici propaganda ve yayınların gündemden hiç düşmediğine değinilen raporda, okulların açılmasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarikat ve cemaat uzantısı kuruluşlarla imzaladığı protokollere yenilerinin eklendiği belirtildi.

Raporda geçtiğimiz ay en az 33 kadın cinayeti işlendiği ifade edilerek 8 kadının ise ölümünün şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçtiği açıklandı.

Eylül ayında en az 15 çocuk istismarı vakası yaşandığı, 22 kadının şiddete maruz kaldığı ve 20 kadının ise cinsel şiddete uğradığı belirtilen raporda çocuk istismarının dünya ölçeğinde arttığı ifade edildi.

İKD’nin Eylül 2019 Kadın Raporu şöyle:

Eylül ayında en az 33 kadın öldürüldü. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin iktidar ve yandaşları tarafından pek çok hamasi söylem üretilirken, Eylül ayında da yine saldırganları koruyan mahkeme kararları, kadın düşmanı gerici propaganda ve yayınlar gündemden hiç düşmedi.

Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarikat ve cemaat uzantısı kuruluşlarla imzaladığı protokollere yenileri eklendi. Yargı kararlarına rağmen imzlanan bu protokoller ile çocuklarımız tarikat ve cemaatlerin eline teslim ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu dönem programına alacağını duyurduğu toplumsal cinsiyet eşitliği konusu ise gericilerin baskısıyla hızlıca programdan çıkarıldı.

Kadın Cinayetleri;

Eylül ayında en az 33 kadın cinayeti işlendi. 8 kadının ölümü ise ”şüpheli ölüm” olarak kayıtlara geçti.

• Öldürülen kadınların 2’si 18 yaşındaydı. 10’u 20-30, 5’i 30-40, 5’i 40-50, 7’si 50-60 yaşlarındaydı. Öldürülen kadınların 2’si 60 yaşının üzerindeydi.

Kadınlar en fazla partnerleri tarafından öldürülüyor

• Öldürülen 18 kadının eşi, eski eşi ya da sevgilisi tarafından öldürüldüğü tespit edildi. 8 kadın akrabaları tarafından öldürüldü. 3 kadının tanıdıkları tarafından öldürüldüğü belirlenirken, 4 kadın cinayetinin failleri ise tespit edilemedi.

Cinayetlerde kesici aletlerin kullanıldığı ve saldırganların birbirini taklit eden yöntemler kullandığı görülüyor.

• Cinayetlerin 17’si kesici aletlerle işlendi, 9 kadın ateşli silahlarla, 1’i başına sert bir cisimle vurularak, 1’i boğularak, 1’i darp edilerek öldürüldü. 4’ünün ise ölüm şekline ilişkin incelemeler devam ediyor.

Kadınlar en güvenli olmaları gereken yerde, kendi evlerinde öldürülüyor

• Kadınların 26’sı evinde ya da evinin önünde, 4’ü sokakta, 1’i işyerinde, 1’i metruk bir binada öldürüldü. Cesedi çalılıkların arasında bulunan bir kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

Kadınların ayrılma ye da boşanma talepleri cinayetlerin bahanesi olmaya devam ediyor

• Kadınların öldürülme nedenleri arasında yine ayrılmak ya da boşanmak istemeleri ilk sırada yer aldı. Kadınlar ayrıca ekonomik ya da değişik nedenlerle aile içi tartışmaların kurbanı olmaya devam etti.
Çocuklar annelerini kaybediyor

• Öldürülen kadınların en az 29 çocuğu vardı.

Ülkenin her yerinden kadın cinayeti haberleri gelmeye devam ediyor

• Eylül ayında Ankara’da 3, İzmir’de 3, Adana’da 3, Antalya’da 3, İstanbul’da 2, Bursa’da 2, Sakarya’da 2, Niğde’de 2, Manisa’da 2, Zonguldak’ta 2, Nevşehir’de 2 kadın cinayeti işlendi. Diğer kadın cinayetlerin ise Denizli, Eskişehir, Afyon, Yalova, Karaman, Hatay ve Edirne yaşandı.

Failler cinayetleri tasarlayarak işliyor

• Afyonkarahisar’da hükümlü bulunduğu cezaevinden kaçan Ali Mıngır, önce eşi Birsen Mıngır’ın mutfak penceresinden molotof kokteyli atarak evde yangın çıkardı, daha sonra yangın nedeniyle dışarıya çıkan eşi Birsen Mıngır’ı pompalı tüfekle vurarak öldürdü.

• Ankara’da 4 çocuk annesi Sibel Köksal eşi tarafından önce boğularak öldürüldü, ardından defalarca bıçaklandı.

Kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar;

Eylül ayında en az 15 çocuk istismarı vakası yaşandı, 22 kadın şiddete maruz kaldı, 20 kadın cinsel şiddete uğradı.

Çocuk istismarının dünya ölçeğinde arttığı değerlendiriliyor.

• Yapılan bir araştırmaya göre online platformlardaki çocuk istismarı görüntüleri geçen sene diğer senelere göre iki kat arttı. Buna göre, teknoloji şirketleri, geçen sene online platformlarda çocukların cinsel tacize uğradığını gösteren 45 milyondan fazla fotoğraf ve görüntü tespit etti. Cinsel taciz mağdurları arasında 3-4 yaşındaki çocuklar da yer alırken bazı görüntülerde işkenceye maruz kalan çocuklara da rastlandı.

• Denizli’de tecavüze uğrayan, ancak uğradığı cinsel istismarı zorla evlendirme korkusu yüzünden ailesine söyleyemeyen 15 yaşındaki çocuk, ikinci defa tecavüze uğrayınca durumu ablasına anlatarak şikâyetçi oldu. Şikâyet üzerine açılan davada olayı gerçekleştiren şahıs tutuklanırken, çocuk “Ben utanmamalıyım, bana bu zulmü yapan kişi utanmalı” dedi.

Kadına yönelik şiddet öldürmeye yönelik gerçekleşiyor.

• Antalya’da bir kadın boşanmak istediği eşinin saldırısına uğradı, 15 yerinden bıçaklandı.

• İstanbul Beylikdüzü’nde, bir markette kadın çalışan, iş arkadaşı tarafından defalarca hunharca darp edildi.

• Esenyurt’ta bir kadın hakkında uzaklaştırma kararı bulunan eski eşi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Göğsünden ve kalçasından yaralanan kadın hastaneye kaldırıldı.

• Cezaevinden izinli çıkan eski eşinin bıçaklayıp kızgın yağ ile yaktığı Kübra Tayfur: “Saldırgan tutuklandı ama ne değişecek? Kravat takıp ‘iyi hal’den indirimli ceza alacak!” ifadelerini kullandı.

Yargı, Medya, Siyaset…

Mahkemeler faillerin üstün çıkarlarını korumaya devam ediyor

• İzmir’in Menderes ilçesinde 13 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan 39 yaşındaki sanık aynı suçu defalarca işlemesine rağmen mahkeme tarafından önce 12.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ardından sanığa iyi hal indirimi uygulanarak cezası 10 yıl 5 aya indirildi.

• Eskişehir’de Öznur Sazlar’ı 15 yerinden bıçaklayan boşanmak üzere olduğu eşi, ilk duruşmada serbest bırakıldı. Öznur Sazlar, “Ağır cezada yargılanması için ölmem mi gerekiyor” diyerek isyan etti.

• İzmir’de boşanmak isteyen eşini bıçaklayarak yaralayan ve ‘eşi kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan tutuklu yargılanan bir kişinin davasının görüldüğü duruşmada, hakim mağdur kadına ”Seni öldürmek istediyse bıçak neden derine girmedi?” diye sordu, saldırgan serbest bırakıldı.

• Ağrı’da kaybolduktan sonra cesedi bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in davasının ilk duruşmasında 21 tanık ilk ifadelerini değiştirdi, anne Şükran Aydemir 6 çocuğu daha olduğunu ifade ederek susma hakkını kullanacağını söyledi, baba Nihat Aydemir şikayetçi olmadı, ailenin avukatı ise davadan çekildi.

Milli Eğitim Bakanlığı toplumsal cinsiyet eşitliğini programdan çıkarıyor, cemaatlerle yeni protokoller düzenliyor

• Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 10 Eylül’de yayımladığı 2019/2020 Eğitim- Öğretim Yılı Hedef Listesi’ne Toplumsal Cinsiyet Eşitliği dersini, gerici kuruluşların ‘ahlaksızlık” tanımlamasından sonra 24 saat bile dolmadan programdan çıkardı.

• Milli Eğitim Bakanlığı Nur cemaatinin Yazıcılar koluna ait Hayrat Vakfı ile yeni bir protokol yaptı. Bakanlığın yaptığı protokole göre, Hayrat Vakfı öğrenci ve öğretmenlere Osmanlı Türkçesi ve Kuranı Kerim dersleri verecek.
Gericiler İstanbul Sözleşmesini ve kadınları hedef tahtasına oturtmaya devam ediyor

• Yeni Akit yazarı Abdullah Yıldız, son dönemde artan kadına şiddet olaylarıyla ilgili kaleme aldığı yazısında aile içi şiddetin ‘İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı yasa ve zinayı suç saymayan yasa başta olmak üzere Batılı yaşam biçimini dayatan yasalar’ tarafından tetiklendiğini belirtti.

• Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız kadın düşmanı gerici söylemlerine bir yenisini ekledi, Yıldız kadınların 90 km den daha uzun yolda araba kullanmalarının iffetlerini tehlikeye atacağını söyledi.
Üniversiteler gerici zihniyetin tahakkümüne bırakılmak isteniyor

• Kamuoyunun kansere karşı mücadelesi ile tanıdığı Neslican Tay’ın ölümünün ardından Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan sosyal medyadan “neslicantay kızımız çok çile çekti ama ümidini kaybetmedi, Ölümle yüzleşebilseydi ölümbilincine sahip olsaydı, seküler dünyanın dünyasallaşma rüzgarına kapılmasaydı dinlerin hayata anlam katma ve teselli gücünden faydalanabilseydi hastalığı düşman gibi görmezdi diye düşündüm” ifadelerini paylaştı.

Direnen kadınlar ve kadın hakları

Sömürüye, gericiliğe, şiddete karşı mücadele sürüyor.

• Grafik Tasarım Sanatçısı Vahit Tuna, kadın cinayetlerine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için 2018 yılında öldürülen 440 kadını temsilen 440 çift kadın ayakkabısını, Kabataş’ta bir kahve zincirinin sanat platformu olarak kullandığı bina duvarına astı.

• Eşi tarafından saldırıya uğrayan öğretmenin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle ‘işyerinin değiştirilmesi’ talebi reddedilen ve AYM’ye taşınan davadan 3 yıl sonra ‘kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlali’ kararı çıktı. AYM’nin kararı şiddete maruz kalan kadınlar için emsal teşkil etti.

• Tarikat ve cemaat yurtlarından gelen çocuk istismarı haberlerine karşı İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından ”Tarikat Yurtları Kapatılsın” sloganıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

• Türkiye İş Bankası iştiraki olan Erişim Müşteri Hizmetleri firmasında sendikalaşma faaliyetleri engellenmeye çalışılan ve işten atılan işçiler, yapılan uygulamaları kitlesel bir yürüyüş düzenleyerek protesto etti.

• Ödenmeyen maaşları ve gaspedilen hakları için eylem yapan Özel Derece Okulu öğretmenlerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı.

• 2003 yılından bu yana bini aşkın kadının öldürüldüğü İspanya’da pek çok kentte kadın cinayetlerine karşı eylemler düzenlendi.

• İran’ın başkenti Tahran’da erkek kılığında stadyuma girerek futbol maçı izlediği için tutuklanan Seher Hudayari adında genç kadın, 6 ay hapis cezası almasının ardından savcılığın önünde kendini yaktı. Seher Hudayari’nin hayatını kaybetmesi büyük tepkilere neden oldu.

( Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına ilişkin veriler yerel ve ulusal basına yansıyan haberlerden derlenmiştir)

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ”