İKD'den Ağustos ayı kadın raporu: Kadın cinayetleri artıyor, en az 41 kadın öldürüldü

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından Ağustos ayı Kadın Raporu yayımlandı.

İKD'den Ağustos ayı kadın raporu: Kadın cinayetleri artıyor, en az 41 kadın öldürüldü

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), Ağustos ayında yaşanan kadın cinayetlerini, kadına yönelik şiddeti, çocuk istismarını, kadına yönelik gerici politikaları ve hakları için direnen kadınların mücadelelerini derlediği raporunu yayımladı.

Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ve çocuk istismarı haberlerinin bu ay içerisinde gündemden hiç düşmediğine vurgu yapılan raporda Ağustos ayında bir önceki aya göre kadın cinayetlerinin arttığı ifade edilerek bu ay en az 41 kadının öldürüldüğü açıklandı.

İKD’nin raporunda kadınların 24’ünün eşi, eski eşi ya da birlikte yaşadığı erkek tarafından, 10’unun aile fertleri tarafından, 7’sinin ise diğer tanıdıkları tarafından öldürüldüğü ifade edildi.

İktidar ve yandaş basın tarafından kadına yönelik ayrımcılığı ve şiddeti önlemeye yönelik hazırlanan İstanbul Sözleşmesinin hedef haline getirildiği belirtilen raporda ”Kadınları aşağılayan gerici politikalara karşı mücadele edilmeli, kadına şiddetin önlenmesi konusunda İstanbul Sözleşmesi etkin şekilde uygulanmalıdır.” denildi.

Emine Bulut  cinayetine de dikkat çekilen raporda ”Bu ayki raporumuz ‘Ölmek İstemiyoruz’ diyen Emine Bulut ve binlerce kadının sesi olsun” ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca kadınların toplumsal alanda ikincil konuma itilmesine neden olan gerici uygulamalara, Ağustos ayı içerisinde Türkiye ve dünyada yaşanan kadın direnişleri ve kadın haklarındaki gelişmelere yer verildi.

İKD’nin Ağustos 2019 Kadın Raporu şöyle:

Ağustos ayında kadın cinayetlerinde artış yaşandı, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı haberleri gündemden hiç düşmedi. Emine Bulut cinayeti büyük tepkilere neden oldu, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine karşı Türkiye’nin değişik illerinde eylemler düzenlendi. Kadın cinayetlerinin toplumsal nedenlerini görmezden gelen, gerici politikaları ve ayrımcılığı örtbas etmeye çalışan iktidar ve yandaş basın yeniden idam tartışmasını gündeme getirdi. Kadına yönelik ayrımcılığı ve şiddeti önlemeye yönelik hazırlanan İstanbul Sözleşmesi’ni hedef haline getiren, mevcut yasaları dahi uygulamayan AKP iktidarı ve yandaşları idam tartışmaları ile, oluşan toplumsal tepkiyi manuple etmeye ve siyasi rant sağlamaya çalışmaktadır. İdam ve hadım tartışmaları ile şer-i hükümlere kapı açılmaktadır. Kadınları aşağılayan gerici politikalara karşı mücadele edilmeli, kadına şiddetin önlenmesi konusunda İstanbul Sözleşmesi etkin şekilde uygulanmalıdır. Kadın cinayetlerinde iyi hal ve tahrik indirimlerine son verilmelidir.

Kadınların ayrımcılığa maruz kalmadığı, insanca bir yaşam eşitlikçi bir düzen kurulmalıdır.

Bu ay ki raporumuz ”Ölmek İstemiyoruz” diyen Emine Bulut ve binlerce kadının sesi olsun.

Kadın Cinayetleri

Ağustos ayında en az 41 kadın öldürülürdü, 4 kadının ölümü ise kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti. Kadınların 24’ü, eşi, eski eşi ya da birlikte yaşadığı erkek tarafından, 10’u aile fertleri tarafından, 7’si ise diğer tanıdıkları tarafından öldürüldü.

Öldürülen kadınların 8’i 20-30 yaş, 11’i 30-40 yaş, 9’u 40-50 yaş, 4’ü 50-60 yaş grubundaydı. 7’si 60 yaşının üzerinde, 1’i ise 18 yaşından küçüktü.

Kadınlar yine en fazla ateşli silahla vurularak öldürüldü

Öldürülen kadınların 26’sı ateşli silahla vurularak öldürüldü. 11’i bıçaklanarak, 2’si boğularak, 1’i darp edilerek, 1’i ise asitli saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Türkiye’nin her yerinden kadın cinayeti haberleri geldi

Bu ay en fazla kadın cinayetinin yaşandığı il Isparta oldu. Isparta’da 4, Samsun’da 3, Ankara’da 3, Kayseri’de 2, Kırıkkalae’de 2, İstanbul’da 2, Adana’da 2, Urfa’da 2, Diyarbakır’da 2, Konya’da 2 kadın cinayeti işlendi. Cinayetlerin yaşandığı diğer iller ise, Muğla, Gaziantep, Yozgat, Eskişehir, Aydın, İzmir, Ağrı, Elazığ, Kütahya, Erzurum, Yalova, Balıkesir, Batman, Antalya, Mersin, Ordu ve Tekirdağ oldu.

Kadınlar en fazla evlerinde öldürüldü

Kadınların en fazla öldürüldükleri yer yine kendi evleri oldu. Öldürülen kadınların 24’ü evde, 2’si ise evinin önündeydi. 10’u sokak ortasında öldürülürken, 1’i parkta, 1’i otomobilde, 1’i iş yerinde, 1’i lokantada, 1’i de arazide öldürüldü.

Öldürülme gerekçeleri değişmedi, kadınlar ayrılmak ya da boşanmak istedikleri için öldürüldü

Kadınların ayrılma ya da boşanma istekleri kadın cinayetlerinin en önemli gerekçesi olmaya devam ediyor. Bu ay öldürülen kadınların 12’si ayrılmak ya da boşanmak istedikleri için öldürüldü. 9’u tartışma esnasında öldürüldü. 2’si başka bir kadına destek olmaya çalışırken, 2’si ekonomik gerekçelerle, 1’i tacizcisini şikayet ettiği için öldürüldü. 10 kadının öldürülme nedeni ise bilinmiyor.

Kadınların koruma talepleri karşılık bulmadı, tehtid edilen, şiddete maruz kalan kadınlar yeterli tedbir alınmadığı için öldürüldü

  • 37 yaşında ki Tuğba Erkol şiddet gördüğü için uzaklaştırma kararı aldığı eşi tarafından, çocuklarının gözü önünde 46 kez bıçaklanarak öldürüldü.
  • Elazığ’ın Yazıkonak beldesinde tarlada çalışan 48 yaşındaki Kebire Atamaz, kendisini ‘tehdit ettiği’ gerekçesiyle iki kere uzaklaştırma kararı talep ettiği patronu Ömer Cankara ve M.Ş. tarafından öldürüldü. Kebire Atamaz’ın şikayeti sonrasında ifadesi alınan Ömer Cankara’nın, “Benim gururumla oynadı, bir tabur asker de gelse vuracağım” dediği tutanaklara geçti. Cankara jandarma eşliğinde karakola götürülürken, “Bu işten bir şey çıkmazsa ben Tayyib’in adamıyım siz görürsünüz… Savcının yazılı emri yoksa o savcıyı da FETÖ’cü diye aldıracağım” şeklinde konuştu.
  • Ankara’da yaşayan 2 çocuk annesi Fatma Hülya Yıldız (48), şiddet gördüğü ve geçimsizlik yaşadığı eşinden ayrılmak için boşanma davası açtı. Kocasının ölüm tehditleri üzerine savcılığa başvuran Fatma Hülya, koruma kararı aldırırken, eşine ise uzaklaştırma, bulunduğu alanlara yaklaşmama cezası verildi. Ancak eşinin yaşadığı eve giden saldırgan, karısının başına poşet geçirerek boğmaya çalıştı. Bununla da yetinmeyen Mehmet Nevzat Yıldız, kafasına poşet geçirdiği eşinin boğazını kesti, kafasına sert cisimlerle vurarak eşini öldürdü.
  • Boşandığı eşinden kaçarak Antalya’nın Alanya ilçesine yerleşen ve eski eşinin kezzaplı saldırısına uğrayan Asiye Güzel, hayatını kaybetti.

Kadın cinayetlerinde vahşet, tasarlayarak öldürme vakaları arttı

  • İzmir’in Dikili ilçesinde yaşayan 2 çocuk annesi Zümrüt Er 4 ay önce boşandı. Boşandığı Ertan K. evine geldi. Ertan K., burada dövdüğü eski eşini 2’nci katın 4 metre yüksekliğindeki merdiveninden aşağı itti. Ayağı kırılan Zümrüt Er, yerde yüzüstü yatarken, iddiaya göre bu kez yine pazarcı olan eski kayınpederi Özkan K. geldi. Genç kadının yanına gelen Özkan K., sırtı dönükken pompalı tüfekle 4 el ateş etti. Zümrüt Er hayatını kaybetti.
  • Kırıkkale’de yaşayan Emine Bulut eski tarafından oturdukları lokantada 10 yaşında ki kızının gözleri önünde boğazı kesilerek öldürüldü. Emine Bulut’un son anlarına dair yayımlanan görüntülerde ”ölmek istemiyorum” çığlığı ve 10 yaşında ki kızın ”anne lütfen ölme” sözleri hafızalara kazındı. Emine Bulut cinayetinin ortaya çıkardığı bir başka gerçek kadın cinayetlerinin kanıksanmış olması. Cinayetin yaşandığı esnada lokantada bulunanların müdahele etmemesi, Emine Bulut’a müdahele etmek yerine cep telefonu ile çekim yapılması ise ayrıca nasıl bir kanıksanmışlık ile karşı karşıya olduğumuzu gösterdi.

Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı

Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı vakalarına yenileri eklendi, yine gerici kuruluşlara bağlı yatılı yurtlarda çocuk istismarı yaşandığı ortaya çıktı

  • Ümraniye’de bulunan Fıkıh-Der isimli gerici kuruluşa bağlı ruhsatsız yatılı Kur’an Kursunda 20’den fazla öğrencinin sistematik şekilde istismar edildiği ortaya çıktı. Çocuklardan birinin şikayeti ile ortaya çıkan olayda, 3 dernek yöneticisi tutuklandı. Şikayetçi çocuklardan birinin babası şikayetçi olmadı, ”oğlum iftira atıyor” şeklinde ifade verdi. Çocukların aynı zamanda şiddete uğradığı anlaşıldı.
  • Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, Abdulkadir Çetinkaya (72), 8 yaşındaki kız çocuğuna evinde cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen Çetinkaya, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
  • Gaziantep’de Dr. Ersin Arslan Hastanesi’nde doğum yapan Güldane Yırtıcı refakatçileri ile birlikte odasında dinlenirken, bir süre önce boşanma kararı aldığı eşi Ahmet Yırtıcı tarafından saldırıya uğradı. Kadını kafasından bıçaklayan saldırgan gözaltına; kadın ise tedavi altına alındı.
  • İstanbul Esenyurt’ta Mukaddes D. isimli kadın , hakkında uzaklaştırma kararı bulunan eski eşi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Göğsünden ve kalçasından yaralanan kadın hastaneye kaldırıldı.

Hukuk, medya, siyaset

Kadına yönelik şiddet davalarında mahkemeler iyi hal ve tahrik indirimi kararları vermeye devam etti. Mahkemelerin bu kararları saldırganları cesaretlendiriyor.

  • Adana’da 19 yaşındaki hamile karısını katleden ve müebbet hapsi istenen Mehmet Çiftçi’ye “iyi hal ve haksız tahrik indirimi” uygulandı. İndirimden sonra Çiftçi’nin cezası 18 yıl 4 aya indirildi.
  • Beşiktaş’ta yalnız yaşayan kadınların evini gözetleyen tacizci erkek, sosyal medyada oluşturulan kamuoyu baskısı sayesinde gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen tacizci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı!

Kadınların toplumsal alanda ikincil konuma itilmesine neden olan gerici uygulamalar ve söylemler devam etti.

  • MHP’li Alanya Belediyesi tarafından yapılan toplu sünnet düğününde sünnet edilen çocuklara erkeklik diploması verildi.
  • Emine Bulut cinayetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı yaptığı açıklamada ”Dinimizde kadının canı, onuru ve hakları dokunulmazdır ve emanettir.” ifadelerini kullandı. Emanet olmadıklarını belirten kadınlar açıklamaya tepki gösterdi.
  • Erzurum Çat’ta CHP’nin belediye başkanlığı döneminde kurulan Kadın Dinlenme Evi ve Koordinasyon Merkezi, AKP’li Belediye Başkanı Melik Yaşar tarafından kapatıldı. Gerekçe olarak ise “Binaya erkekler de geliyordu”, “Şekilsiz şemalsiz oturuyorlardı” gibi ifadeler kullanıldı.

Direnen kadınlar ve kadın hakları

  • Ağustos ayında yaşanan Emine Bulut cinayetinin ardından Türkiye’nin dört bir yanında eylemler düzenlendi. Emine’nin ”Ölmek istemiyorum” şeklinde ki son sözleri kadınların ortak sloganı oldu.
  • İlerici Kadınlar Derneği tarafından gerçekleştirilen eylemde ”Emine Bulut’un katili kadın düşmanı bu düzendir” vurgusu yapıldı.
  • Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca kadın işçiyi yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, kadın işçinin hamileliği sebebiyle iş akdini fesheden işverenin ayrımcılık tazminatı ödemesine hükmetti.
  • Yeni Zelanda’da kürtaj yasağının kaldırılması ve tıbbi bir işlem olarak yasal hale getirilmesini ön gören bir düzenleme yapıldı.
  • Dünya Demokratik Kadın Federasyonu’nun Dünya Komitesi toplantısı Namibya’da yapıldı. ‘Cinsiyet Eşitliği, Dünya Barışı ve Herkes için Sosyal Adalet’ temasıyla düzenlenen toplantı üç gün sürdü. Beş bölgeden 18 ülke delegesinin katıldığı toplantı kapsamında dünya barışı için bir yürüyüş düzenlendi. Dünya barışı için emperyalizme karşı mücadelenin önemi vurgulandı.