İKD Ekim raporunu yayımladı: En az 25 kadın öldürüldü, şiddet sistematik hale geliyor

İlerici Kadınlar Derneği'nin (İKD) raporuna göre Ekim ayında en az 25 kadın öldürüldü, 6 kadının ölümü kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti. Bir kadın ise tecavüze maruz kaldığı için intihar ederek yaşamına son verdi.

İKD Ekim raporunu yayımladı: En az 25 kadın öldürüldü, şiddet sistematik hale geliyor

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), Ekim ayında yaşanan kadın cinayetleri ile kadına yönelik şiddet ve çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarını derlediği raporunu yayımladı.

Yerel ve ulusal basına yansıyan haberlerden derlenen raporda, Ekim ayında özellikle ikinci yargı paketinde yer aldığı iddia edilen nafaka düzenlemesi ve çocuk istismarcılarına af tartışmalarına tanık olunduğu hatırlatıldı. Kadınları yoksulluğa mahkum edenlerin, boşanma sonrası nafaka hakkına da göz diktiği belirtilen raporda “Sömürü ve yoksulluk ortadan kalkmadan, kadınların üretim süreci içerisinde yer almalarının önündeki engeller kaldırılmadan, güvenceli iş, insanca yaşayabilecekleri ücret politikası hayata geçirilmeden yoksulluk nafakasının tartışmaya açılması kadınların esaretini pekiştirmek demektir.” denildi.

İkinci yargı paketinde yer aldığı iddia edilen çocuk yaşta evliliklere af öngören yasal düzenlemenin  çocuk istismarının artmasına neden olacağına dikkat çekilen raporda  “Sahte mağduriyetleri dayanak haline getiren iktidara hayatları karartılan binlerce mağdur çocuğu hatırlatmak isteriz. Medeni Kanunda öngörülen evlilik yaşını boşa düşürecek, şer-i hükümlere kapı aralayacak her hangi bir düzenlemeye göz yummak geleceğimizin karartılmasına onay vermektir.” ifadelerine yer verildi.

Rapora göre Ekim ayında en az 25 kadın öldürüldü, 6 kadının ölümü kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti, bir kadın ise tecavüze maruz kaldığı için intihar ederek yaşamına son verdi.

İKD’nin Eylül 2019 Kadın Raporunun devamı şöyle:

“Kadın Cinayetleri

Ekim ayında en az 25 kadın öldürüldü, 6 kadının ölümü kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti, bir kadın ise tecavüze maruz kaldığı için intihar ederek yaşamına son verdi.

  • Öldürülen kadınların 6’sı 20-30, 7’si 30-40, 2’si 50-60 yaş aralığındaydı, 4’ü 60 yaşın üstündeydi. 6 kadının yaşı ise tespit edilemedi.

Kadınlar aile fertleri ya da tanıdıkları biri tarafından öldürüldü.

  • Kadınların 12’si eşi ya da eski eşi tarafından, 4’ü birlikte olduğu ya da daha önce birlikte olduğu kişi tarafından, 4’ü diğer akrabaları tarafından, 2’si tanıdığı şahıslar tarafından, 2’si tanımadığı kişiler tarafından öldürüldü. Bir kadının ise katili belirlenemedi.

Cinayetler en fazla ateşli silahlarla işlendi.

  • Kadınların 12’si ateşli silahla vurularak, 7’si kesici aletlerle, 3’ü boğularak, 2’si yakılarak, 1’i ise başına sert bir cisimle vurularak öldürüldü.

Kadınlar evde, sokakta, iş yerinde öldürüldü.

  • Cinayetlerin 15’i evde, 4’ü sokakta, 1’i iş yerinde, 1’i ofiste, 1’i mesire alanında, 1’i boş bir arazide, 1’i kiralık villada işlendi. 1 cinayetin nerede işlendiği ise tespit edilemedi.

Cinayetlerin en önemli nedeni kadınların ayrılmak ya da boşanmak istemeleri oldu.

  • Kadınların13’ü ayrılmak istedikleri için, kıskançlık ya da başka bahanelerle çıkan tartışmalar sonucu öldürüldü, 5’i ekonomik nedenlerle öldürülürken, 7 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi.

15 farklı ilde kadın cinayeti işlendi.

  • Ekim ayında en fazla kadın cinayeti İstanbul’da işlendi. İstanbul’da 5, Kayseri’de 3, Tekirdağ’da 2, Ağrı’da 2, Mardin’de 2, Kocaeli’nde 2 kadın cinayeti işlendi. Kadın cinayetlerinin işlendiği diğer iller, Muğla, Diyarbakır, Erzurum, Sinop, İzmir, Balıkesir, Afyon, Çanakkale ve Uşak.

Öldürülen kadınlar daha önce de şiddete maruz kalmış.

  • Öldürülen kadınların en az 5’inin daha önce şiddet gördükleri gerekçesiyle şikayette bulunduğu ve saldırganlar hakkında uzaklaştırma kararı olduğu belirlendi.

Anneleri öldürülen bireylerin sayısı her geçen gün artıyor.

  • Kadın cinayetlerinin bir başka boyutu geriye kalan aile fertleri ve en önemlisi çocuklar. Ekim ayında öldürülen kadınların en az 32 çocuğu vardı, öldürülen kadınlardan birinin ise hamile olduğu belirlendi.

Kadın cinayetleri çoğunlukla tasarlanarak gerçekleşiyor, şiddet sistematik hale geliyor.

  • Kayseri’de evden uzaklaştırma cezası bulunan oto lastik tamircisi Mustafa Çay, eşi Cevahir Çay’ı otobüs durağında bıçakladı. Yaralı eşinin başında elinde bıçakla bekleyerek, çevredekilerin yardım etmesini engelleyen Mustafa Çay, gelen polisler tarafından gözaltına alındı.
  • Ağrı’nın Patnos ilçesinde 11 çocuk babası Bünyamin Solmaz (50), kumayı kabul etmeyen eşi Saime Solmaz (52) ile kızı Keziban Kaya’yı (32) vurarak öldürdü
  • Kocaeli’nin İzmit ilçesinde, üç ay önce boşanan Ayşe Acar (36), bir hafta önce hakkında uzaklaştırma kararı alınan ve kendisini takip eden eski kocası Kerem T. tarafından silahla vurularak öldürüldü.
  • Antalya’da, amcasının oğlu tarafından 6 yaşından itibaren cinsel saldırıya uğrayan Ayşenur G.’nin (22) ‘Ben bi şeytanın eline düştüm.’ yazılı mektup bırakıp intihar etmesinin ardından 14 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin S. Yargıtay kararıyla tahliye edildi.
  • 17 Ekim’de Diyarbakır’da evli olduğu Can Yılmaz tarafından üzerine benzin dökülerek yakılan ve 12 gün süren yaşam mücadelesi ardından dün hayatını kaybeden Güllü Yılmaz’ın cinayetten kısa bir süre önce eşi tarafından bıçaklı saldırıya uğradığı ortaya çıktı. Saldırganın Güllü Yılmaz’ın şikayeti üzerine gözaltına alındığı ancak serbest bırakıldığı belirtildi.

Kadına Yönelik Şiddet ve Cinsel İstismar

Basına yansıyan haberlere göre Ekim ayında en az 18 çocuk istismara uğradı, 14 kadın fiziksel şiddete maruz kaldı, 12 kadın ise cinsel saldırıya uğradı.

Kadına yönelik şiddet tırmanıyor.

  • Samsun’un İlkadım ilçesinde kendisinden ayrılmak istediği için tartıştığı kız arkadaşı Sena K.’yi 10 yerinden bıçaklayarak ağır yaralayan şahıs, kadının tedavi olduğu hastane yakınında yakalandı. Kadının durumu ciddiyetini koruyor.
  • Eskişehir’de 25 yıllık kocasından 6 ay önce boşanan Ayşe Tuba Arslan (45), işten evine dönerken eski eşi Yalçın Özalpay’ın (52) satırlı saldırısına uğradı. Denizli’de yaşayan Ali Göksel K. son 6 yılda eşine defalarca şiddet uygulayıp eziyet etti. Haziran ayında kocasına boşanma davası açan Ümran K. çocuklarını da alarak annesinin evine gitti. Pompalı tüfekle karısının kaldığı eve giden, defalarca ateş ettiği kapıyı kıran Ali Göksel K. tutuklanıp cezaevine gönderildi, ancak tahliye edildi. Bugüne kadar 18 kez koruma kararı aldıran Ümran K. ”Can güvenliğim yok. Ölmek istemiyorum.” diyerek yardım istedi. Gaziantep’te Ahmet Yırtıcı isimli şahıs doğum yapan eşini hastane odasında bıçakla yaraladı.
  • Konya’da Suriye uyruklu Hasmet El A., cep telefonuyla fazla zaman geçirdiğini iddia edip tartıştığı eşi Engame A.’nın jiletle boğazını kesti.
  • Antalya’da, birlikte yaşadığı sevgilisi İbrahim Em (46) tarafından kız çocuğuna hamile kaldığı için dövülen ve bebeği karnında ölen Gonca Sadıklı (32), kapatıldığı evde 3 gün işkence gördü. Beyin kanaması geçiren ve başına 28 dikiş atılan genç kadının şikayeti üzerine önceki gün gözaltına alınan İbrahim Em tutuklandı.

Çocuk istismarının en büyük mağduru Suriyeli çocuklar oldu.

  • Türkiye’de cinsel şiddet mağduru mülteci çocuk sayısının 2017’de yüzde 736 artarak bin 421’e yükseldiği ortaya çıktı. Cinsel istismara uğrayan mülteci kız çocuklarının yüzde 90’ını ise Suriyeliler oluşturdu.

Yargı, Medya, Siyaset

  • Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet davalarında iyi hal ve tahrik indiriminin kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
  • Kırıkkale’de boşandığı Emine Bulut’u öldüren Fedai Varan’a ”tasarlama ve canavarca hisle öldürme yoktur.” diyerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, ”kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi. Emine Bulut’un ailesi karara itiraz edeceklerini açıkladı.
  • Yargıtay 1. Ceza Dairesi, bir erkekle öpüştüğü gerekçesiyle dövdüğü kız kardeşine böcek ilacı vererek intiharına neden olan ağabeye, “kardeşe karşı töre saikiyle kasten öldürme suçu” kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren yerel mahkemenin kararını onadı.
  • İKD’nin suç duyurusuna İçişleri Bakanlığı’ndan üç yıl sonra verilen yanıtta Karaman’daki Ensar yurtlarında yaşanan çocuk istismarı ile ilgili üç müdüre soruşturma izni verildiği bildirildi.

Çocuk istismarına af ve nafakaya sınırlama yeniden gündeme geldi.

  • Meclise sunulması beklenen ikinci Yargı paketine gireceği öne sürülen yeni düzenleme ile çocuğun “birlikte olduğu” kişi ile arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması durumunda ve evlilik halinde hükmün ertelenebileceği belirtildi. İkinci yargı paketinde ayrıca yoksulluk nafakasının sınırlandırılmasına yönelik düzenlemeler de yer alıyor.

Gericiler kadın düşmanlığında sınır tanımadı.

  • Akit Gazetesi’nin köşe yazarı ve eski Refah Partili Şevki Yılmaz, Rize’de bulunan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada İstanbul Sözleşmesi’ni ”Yahu ne zaman pezevenkliği siz medeniyet yaptınız.” ifadesiyle hedef aldı, kullandığı bel altı cümleyle kadın düşmanlığını kustu.
  • Yeni Şafak yazarı ilahiyatçı Hayrettin Karaman “Paraya kavuşan boşuyor boşanıyor.” başlıklı yazısında çalışan kadınların hürriyeti seçtiğini söyleyerek, boşanmaların arttığını iddia etti, çalışan kadınlara adeta nefretini kustu.
  • İzmir’in Karaburun İlçesi merkezindeki, Karaburun İlkokulu’nda okul müdürü olarak görev yapan Şahin Özdemir, sosyal medya hesaplarından “Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer. Perdesiz ev ya satılıktır ya da kiralık.” ifadelerini paylaştı.

Ekonomik kriz en fazla genç kadınları vurdu.

  • DİSK-AR tarafından yapılan değerlendirmeye göre tarım dışı genç kadın işsizliği Temmuz 2018’e göre 8.9 puan artarak yüzde 32.3’ten yüzde 41.2’ye yükseldi. Böylece en yüksek işsizlik türü tarım dışı genç kadın işsizliği oldu.

Direnen Kadınlar ve Kadın Hakları

  • Yoğun sömürü koşulları altında çalışan Koton işçileri Koop-İş Sendikasına örgütleniyor. İnsanca çalışma koşullarına sahip olmak, daha iyi ücret almak için bir süredir sendikalaşma girişiminde olan işçiler, işten atmalara karşı da mücadele ediyor.
  • İlerici Kadınlar Derneği tarafından ”Ücretsiz kreş, güvenceli iş” sloganıyla kreş kampanyası başlatıldı. Her mahalleye, her iş yerine kreş isteyen kadınlar topladıkları imzalar ve dilekçelerle kreş mücadelesini büyütüyor.
  • İspanya Kadınlar 1. Futbol Ligi (Primera Iberdrola) kulüplerinde forma giyen futbolcular, greve gitme kararı aldı. İspanya 1. liginde oynayan kadın futbolcuların erkek futbolcularla aynı hakları talep ettikleri belirtildi.

(Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına ilişkin veriler yerel ve ulusal basına yansıyan haberlerden derlenmiştir)

İlerici Kadınlar Derneği (İKD)

03.11.2019″