İKD 2018 Kadın Almanağı yayımlandı: 2018 yılında en az 425 kadın cinayete kurban gitti

İKD yayınladığı 2018 Kadın Almanağı ile Türkiye’de kadınlar ve çocukların durumunu gözler önüne serdi

İKD 2018 Kadın Almanağı yayımlandı: 2018 yılında en az 425 kadın cinayete kurban gitti

İlerici Kadınlar Derneği tarafından hazırlanan 2018 Kadın Almanağı yayımlandı.

2018 yılı kadınların iş ve kadın cinayetlerinde ölmeye devam ettiği, çocukların cinsel istismara uğradığı, eğitimin gerici politikalara teslim edildiği, AKP iktidarının kadını aşağılayan, yoksullaştıran uygulamalarına son hızla devam ettiği, yargının haksız tahrik indirimleri, iyi hal indirimlerine devam ettiği bir yıl olarak geride kaldı.

İKD yayınladığı 2018 Kadın Almanağı ile Türkiye’de kadınlar ve çocukların durumunu gözler önüne serdi.

Kadın cinayetlerinde geçen yıla göre artış yaşandı

Almanak’a göre, 2018 yılında en az 425 kadın cinayete kurban gitti. 2017 yılında ise bu rakam 409’du. Kadınlar en fazla aile bireyleri tarafından katledildi. Kadınlar en fazla boşanma aşamasında iken katledildi. Koruma kararları etkin uygulanmadığı için öldürülen kadınların yanı sıra yine kadın cinayetlerinde mahkemelerin iyi hal indirimleri de geçtiğimiz yılın önemli sorunları arasında yer aldı.
2018 yılında kadınlar çalışırken iş cinayetlerine kurban gitti. En az 94 kadın iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Çocuk istismarı ve çocuk cinayetleri

2018 yılında çocuk istismarı haberleri hiç eksik olmadı. İstismar edilen çocukların yanı sıra katledilen çocuklar yaşanan toplumsal çürümenin had safhaya ulaştığını ortaya koydu.

2018’de İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde 115, Bağcılar’da ise 391 çocuğun hamilelik nedeniyle takip edildiği ortaya çıktı. Edirne’de önceki yıl 186 çocuğun hamile olduğunu ortaya koyan raporlar yayımlandı. Gaziantep’te ise iki yılda 1605 çocuğun doğum yaptığı tespit edildi. Çocuk yaşta evlilik ve annelik oranlarının çok daha fazla olduğu biliniyor.

Çocuk istismarı haberlerinin eksik olmadığı tarikat yurtları yine korunan ve kollanan kurumlar olmaya devam etti. Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan ve Süleymancılara ait olduğu bilenen yurtta yaşanan yangında 11’i öğrenci 12 kişi hayatını kaybetti, açılan davada ise tutuklu sanıkların tamamı tahliye edildi. Konu ile ilgili AKP’nin Bursa milletvekili Osman Mesten’in meclis kürsüsündan ”zaman zaman olur böyle hadiseler” açıklaması hafızalara kazındı.

2018 yılında 3 bin çocuğun cezaevinde olduğu belirtildi.

Gericiler 2018’de de kadınları hedef aldı

AKP iktidarı ile birlikte sıkça tanık olduğumuz kadın düşmanı gerici söylem ve politikalar hız kesmeden devam etti. 2018 yılında başta Diyanet’in ”büluğ çağına gelen çocuklar nikah ehliyetine sahiptir” açıklamaları olmak üzere, yobazların pervasız vaazlarına tanık olduk. İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat fakültesinde Profesör unvanlı İbrahim Emiroğlu, Güzelbahçe Müftülüğü tarafından düzenlenen bir konferansta, “LGBTİ masum gibi gösteriliyor, tedavi olmaları lazım. Laiklik en büyük tehlikedir, adet olmak hastalıktır tedavi edilmesi lazım” şeklinde sözler sarf etti, kadınların büyük tepkisi ile karşılaşan Emiroğlu, üniversitedeki görevinden alındı.

Gerici basının önde gelen yayınlarından Yeni Akit gazetesinde çocuk yaşta evliliklerin resmileştirilmesi ve medeni kanunun buna göre yeniden düzenlenmesi taleplerinin yanı sıra nafaka hakkı ve kadına yönelik şiddete karşı kadınları koruyan 6284 sayılı yasaya karşı yayın ve faaliyetler hız kesmedi.

AKP iktidarında kadınlar ikinci sınıf

AKP iktidarında değişik makamlardaki yetkililerin alışılagelen kadın düşmanı açıklamaları yine gündemden düşmedi.
Meclis Başkanı olduğu dönemde AKP’li İsmail Kahraman’ın talimatıyla TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulunca başlatılan “Meclis Sohbetleri”nin ikincisi olarak düzenlenen “Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” temalı müzikli gösteride kadın sanatçıların sahneye çıkması engellendi.

Kadın erkek eşit olamaz tezini savunmaya devam eden AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KADEM’in düzenlediği etkinlikte “Büyük ile küçüğü aynı terazide tartamazsınız, güçlü ile zayıfı aynı yarışa sokamazsınız. 100 metreyi bayan erkek aynı şekilde mi koşturacağız?” söylemine yer vererek kadın ve erkeğin eşit olamayacağına ilişkin gerici düşüncelerini tekrarladı.

Kadınların üretim süreçlerine katılımı yine düşük kaldı

2018’de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rapora göre kadınların işsizlik oranı yüzde 14.1 oldu. Yine bu oranlara milyonlarca ”ev kadını” dahil değil. Bununla birlikte kadınlar düşük ücretlerle esnek ve güvencesi çalışmak durumunda kaldı.

Ekonomik krize ve hak gasplarına karşı kadınlar direnişin ön saflarında

2018 yılında ekonomik kriz ile birlikte hakları gasp edilen emekçilerin mücadelesiyle geçti. Çoğunluğunu kadın işçilerin oluşturduğu Flormar direnişi ve daha pek çok işyerinde kadın işçiler hak arayışında en ön saflarda yerini almaya devam ediyor.

İKD’nin 2018 Kadın Almanağına ulaşmak için tıklayınız