İdlib'de Türk-Rus ortak operasyonu gündemde

Büyük ölçüde HTŞ'nin hakimiyet elde ettiği İdlib'de Türk-Rus ortak operasyonunun masada olduğu öne sürülüyor.

İdlib'de Türk-Rus ortak operasyonu gündemde

Suriye’nin İdlib kentinde kontrolü büyük ölçüde elinde bulunduran Heyet Tahrir’uş Şam’a karşı (HTŞ) TSK ve Rusya’nın ortak operasyon düzenleyebileceği belirtildi.

HTŞ, AKP destekli ÖSO’ya bağlı gruplara karşı saldırı gerçekleştirerek İdlib’in yanı sıra Hama’nın bazı bölgelerinde kontrolü ele geçirmişti. Bu gelişme üzerine Rusya’nın desteğiyle Esad yönetimi tarafından bölgede HTŞ’ye yönelik operasyonlar gerçekleştirdi. Bu operasyonlar belirli aralıklarla sürerken, Suriye ordusuna bağlı birliklerce yine Rusya desteğinde İdlib’e yönelik büyük bir harekat için hazırlık yapıldığı belirtiliyor.

Milliyet’ten Namık Durukan‘ın aktardığına göre, gelişmeler bu şekilde sürerken 14 Şubat’ta Soçi’de gerçekleştirilecek Erdoğan-Putin zirvesinde İdlib konusunun da tartışılacağı kaydediliyor. Zirvede liderlerin, HTŞ’nin kazanımları sonrası nasıl bir yol izleneceğini de tartışmaları bekleniyor. Soçi zirvesi öncesi Moskova’ya giden Türk güvenlik heyetinin, Rus makamlarıyla görüşmesinde HTŞ’ye karşı ortak operasyonun da gündeme geldiği iddia edildi.