İddia: İkinci S-400 sistemi ABD tepkisi nedeniyle geciktiriliyor

S-400'lerde ikinci sevkıyatının geç başlayacak olmasında, Türkiye'nin ABD ile ilişkileri temelden sarsmamaya dikkat etmesinin yattığı öne sürüldü.

İddia: İkinci S-400 sistemi ABD tepkisi nedeniyle geciktiriliyor

Savunma Sanayi Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir, ikinci S-400 hava füze savunma sistemi sevkiyatına 2020 sonunda başlanacağını açıklamıştı. S-400 sevkiyatındaki gecikmeyle ilgili olarak Defence News’de ilginç bir iddiaya yer verildi.

Haberde “Ankara’nın Washington yönetimiyle ipleri tamamen koparmamak için sevkiyatı kasıtlı olarak geciktirdiği” ileri sürüldü. Ayrıca teknoloji transferi konusunda Moskova ve Ankara arasında anlaşmazlık yaşandığı, gecikmeye bunun da etkisi olduğu kaydedildi.

Haberde ismini vermeyen bir kaynak da, “Türkiye kasıtlı olarak teslimatların planlandığı gibi gerçekleşmesini istemiyor. Zira Ankara Washington ile gerginlik yaratmakta isteksiz” açıklamasında bulundu.

İsmail Demir, NTV’ye verdiği demeçte, “İkinci S-400 teslimatı için gelecek yıl için bir zaman çizelgesi planlıyoruz. İlk partinin aksine, burada ortak üretim ve teknoloji transferi söz konusu” açıklamasını yapmıştı.

ABD, Türkiye’nin S-400’ü almasına cevaben, Ankara’nın F-35 savaş uçağı program ortaklığını askıya almıştı.