İçişleri Bakanı Soylu'dan 'kayyım' açıklaması: Ankara ve İstanbul için söz konusu değil

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanı Soylu'dan 'kayyım' açıklaması: Ankara ve İstanbul için söz konusu değil

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk’te Hakan Çelik’in programına katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Soylu, hafta içi gazetecilerin “Ekrem İmamoğlu’nu görevden alıp yerine kayyum atayacağınız söyleniyor” sorusuna “Pazar sabahı açıklayacağım” demişti.

Süleyman Soylu’nun açıklamalarından öne çıkan kısımlar şöyle:

”Kadın cinayetlerinde 2019’da bir artış söz konusu oldu. Sadece bizde de değil Avrupa’da da arttı. Kadın cinayetlerinin neden arttığını, dönemsel mi olduğunu değerlendiriyoruz.”

”Bölgede istikrarlı bir devlet olmanın fonksiyonunu Türkiye yerine getiriyor. Burada işimizin kolay olmadığını söylemeliyiz. Bu coğrafyanın tam kalbindeyiz aynı zamanda düzensiz göç için geçiş konumu olan bir ülkeyiz. Bugün eğer Amerika bu devriye atmayı silahlı kuvvetlerimizle birlikte kabul ediyorsa bu Türkiye’nin atmış olduğu adımlar sayesindedir. Orada güvenli bir bölge oluşuyorsa bu Türkiye’nin ortaya koyduğu çabalarla ortaya çıkmıştır. Türkiye burada hiç geri adım atmadı.

‘FETÖ’CÜLERİ İNTERPOL KANALIYLA ARAYAMADIK’

”Her ülkenin kendi adına perspektifleri de söz konusu ama özellikle yakın komşularımıza olan Avrupa’nın bu konuda duyarsızlığını da değerlendiriyoruz. En son İtalya meselesini birlikte yaşadık. Avrupa’dan bizim adli olaylarda iade taleplerimize verilen karşılık yüzde 85 civarında ama terörle ilgili iade taleplerine verilen karşılık yüzde 3 civarında. FETÖ’cüleri INTERPOL kanalıyla arama kabiliyetine sahip olamadık. İkili anlaşmalarımız varsa ancak öyle aranıyor. Interpol, PKK’yı terör örgütü olarak görüyor ama iade etmiyor.”

”Avrupa’nın bu konudaki çifte standardı tamamen maalesef hem ülkeler açısından yaralayıcı bir durum. Almanya’da PKK ile mücadele konusunda son 2-3 yıldır önemli bir olumlu tutum var. Daha fazla yükselmesini engelliyorlar.”

”Yunanistan burada FETÖ’cüler için bir geçiş ülkesi. On binlerce insan sınırı geçti, biz bunların bir çoğunu yakalıyoruz. Bu yıl 8 bin kişi sınırdan Yunanistan’a geçti. Yunanistan bunlardan yakaladıklarını Türkiye sınırına bıraktı ancak aralarında bir tane FETÖ üyesi yok. Yurt dışından bir teröristin bile getirebilmesi bile Türkiye’nin gücünü gösterir. Türkiye bu konuda çok önemli adımlar atıyor. İğneyle kuyu kazdığımızı bilmenizi isterim.”

‘ÇOK CİDDİ TERÖR OLAYI OLMADI’

”Türkiye bu konuda tam bir geçiş ülkesi ve Türkiye çok ciddi bir sorunla da karşı karşıya. Bütün bu sınırların tamamı bizim bir zor coğrafyada olduğumuzun kanıtı. 31 Aralık 2016 tarihinden itibaren şükürler olsun Türkiye’de çok ciddi bir terör olayı olmadı. Türkiye 15 Temmuz’dan itibaren bambaşka bir güvenlik politikası izledi.”

”Savunma Sanayinde olağan üstü gelişmeler yaşanıyor. Bizim siberde ulaştığımız nokta 6 ay bir yıl içerisinde siberde ulaştığımız nokta dünyanın en önemli istihbarat seviyelerinin kapasitesinde bir noktada olacak. Ben geçen gün siberdeydim. Tekrar bir genel değerlendirme yaptık sunumlar yapıldı. Oradan çıktığımda ayaklarım yerden kesilmiş durumdaydı. Çıktığım zaman şunun düşündüm benim devletimin gücü bu olmalı.”

”Dün patlatılmak istenilen 5 kilo TNT patlayıcı yakalandı. Türkiye bu konuda çok ciddi bir mücadele veriyor. Türkiye’nin içini istikrarsızlaştırmak istiyor tüm terör örgütleri.”

‘PATRONLARI AYNI, HEDEF TÜRKİYE’

”Bizi izleyenler bilsinler; DEAŞ’ın da PYD’nin de patronu aynıdır. Hem PKK’ya hem DEAŞ’a gelen talimatlar aynı. Burada hedefin Türkiye olduğu apaçık ortadır. İlk kez terörle mücadele tarihinde, tüm güvenlik kuvvetlerimiz hep birlikte bir bütün gibi çalışan bir yapıyla hareket ediyor. İçişleri Bakanlığı, MİT ve TSK koordinasyon halinde çalışmakta.”

”Ben dün Tunceli’deydim. Bundan bir iki yıl öncesine kadar Aliboğazı’na, Pülümür Deresi’ne girmek mümkün değildi. Yaptığımız mücadelelerle bölgeyi büyük oranda terörden arındırdık. Tunceli’de şu anda dağlarda 65 tane terörist var. Bunun 13 tanesi TİKKO, 52 tanesi de PKK’lı. ”

‘KAYYIM DEĞİL, GEÇİCİ OLARAK GÖREVLENDİRİLEN BELEDİYE BAŞKANLARI’

”Kayyum da kayyım da hukuken yanlıştır. Türkiye hatalı bir kavram kullanıyor, yapılan işi kötüleştirme için kavramsallaştırma. Bu işin doğrusu geçici görevlendirilen belediye başkanları. Kayyım başkan değil burada geçici olarak vekil atanması söz konusu. Yasalarda bu kanun net bir şekilde belirtilmiştir. Teröre bulaşan belediye başkanlarına yapılan işlemlerin hepsi anayasaya uygun. Önceki davalarda 237 yıl 237 ay hapis cezası verildi. Bir kişinin seçilmiş olması istediğini yapabilme özgürlüğünü getirmez. Bir belediye başkanı teröre bulaştığında, yolsuzluk yaptığında seçildikleri için işlem yapmayalım mı? Görevden alınan başkanlarla ilgili mahkemeler sürüyor, cezalar artabilir.

”Biz 94 tane teröre bulaşan belediye başkanlarını görevden aldık.  Anayasa, bunu denetlemekle yükümlüsünüz diyor. Burada demek ki biz doğru işlem yapmışız.”

”Görevden alınan Diyarbakır belediye başkanı; terörist cenazesine gideceksin, teröristin ismini caddene vereceksin. Teröristlere ilaç sağlayacaksın, onları tedavi edeceksin. Personel kimlik kartlarından ay yıldızlı bayrağı gelir gelmez çıkartacaksın. CHP’li kardeşlerime sesleniyorum; bunu hazmedebiliyor musunuz. Ben hazmedemiyorum. Bunlar olduğunda gereken yapılır. Görevden alınan Diyarbakır belediye başkanının 8 tane soruşturması var. Şüpheler kuvvetli olmasa bu adımlar atılmazdı.”

‘HAFİF İŞLER OLSA SAVCI NEDEN SORUŞTURMA AÇSIN’

”Son aldıklarımızın Diyarbakır’ın toplam 8 tane soruşturma ve kovuşturması var. Bunlar kuvvetli şüpheler. Öyle hafif işler olsa savcı neden soruşturma açsın? Ahmet Türk cezaevindeydi, sağlık sebepleri nedeniyle çıktı. Bizim belediyelerimizde ne oldu diye baktılar mı? Eş başkanları görevlendiren Kandil’dir. Çocukları dağa götürecekler, arkadaşlar da TBMM’de beyler paşalar gibi oturacak.”

‘İSTANBUL VE ANKARA İÇİN KAYYIM SÖZ KONUSU DEĞİL’

”İstanbul ve Ankara için kayyum durumu söz konusu değil. Böyle birşeyin söz konusu olabilmesi için terörle alakası olması lazım. Terörle iltisakınız söz konusu ise devlet boş durmaz gereğini ortaya koyar. Diyarbakır, Mardin ve Van’ı kurtarabilmek için yaygarayı kopartıyorlar. ‘Seçilmişlere yapılmıştır. Böyle bir yanlış yapılmaması lazımdır’ diyerek sulandırıyorlar.”

‘PEJMÜRDE’ AÇIKLAMASI

”Pejmürde kelimesini üzerimizdeki sorumlulukları yerine getiririz demek için kullandım. Türkiye’deki bütün belediye başkanları benim görev alanım çerçevesindedir. Eğer siz kendi işinizin dışında, dönüp bir takım meselelere girerseniz elbetteki biz üzerimizdeki sorumlulukları yerine getiririz demektir.”