İBB şirketi Sağlık A.Ş. plaj gelirlerini gizledi: 'Paranın nereye gittiği belirsiz'

Sayıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal tesis olarak faaliyet gösteren Florya Güneş Plajı, Menekşe Plajı, Yeşilköy Çiroz Plajı, Karaburun Plajı, Küçüksu Plajı ve Caddebostan Plajı'nda bütçeye aktarılması gereken yüzde 5 ciro payı ve KDV'nin eksik hesaplandığını tespit etti.

İBB şirketi Sağlık A.Ş. plaj gelirlerini gizledi: 'Paranın nereye gittiği belirsiz'

Sayıştay raporunda İBB şirketi Sağlık A.Ş tarafından işletilen plajlarda İBB’ye aktarılacak pay hesaplanırken sadece plaj giriş ücretlerinin dikkate alındığı, sosyal tesis bünyesinde elde edilen diğer gelirlerin hesaplamaya dâhil edilmediği kaydedildi.

İBB Meclisi’nin 2015 yılında aldığı karar ile Florya Güneş Plajı, Menekşe Plajı, Yeşilköy Çiroz Plajı, Karaburun Plajı, Küçüksu Plajı ve Caddebostan Plajları 5 yıl süre ve elde edilecek ciro payının yüzde 5+ KDV oranında İBB’ye ödeme yapılması kaydıyla belediyenin iştiraki olan Sağlık A.Ş.’ye tahsis edilmişti. Sağlık A.Ş tarafından plajlara giriş sırasında İstanbulkart ile plaj giriş ücreti tahsil edildiği, bunun dışında plajların içerisinde ücret karşılığında vatandaşların yararlanabileceği bir takım mal ve hizmetler satıldığı belirtildi. Satış yapılan bölümler; büfe, dondurma reyonu, deniz ürünleri satış reyonu, şezlong kiralama, emanet dolapları, haşlanmış mısır reyonu, plaj şemsiyesi kiralama, kafeterya, waffle reyonu, soğuk içecek reyonu olarak sıralandı.

İBB’NİN PLAJ GELİRİ DÜŞTÜ

Sözcü‘nün haberine göre, Sayıştay’ın yaptığı incelemede İBB’ye aktarılması gereken yüzde 5’lik ciro payı ve KDV tutarının hesaplanması ve tahsil edilmesinde sadece plaj giriş ücretlerinin değil sosyal tesisler bünyesinde elde edilen diğer gelirlerin de hesaplamaya dâhil edilmesi gerektiği vurgulandı. Mevcut uygulamanın İBB açısından elde edilebilecek gelirin altında tahakkuk ve tahsilatlara neden olduğuna dikkat çekildi.

Sayıştay’ın ortaya çıkardığı skandala tepki gösteren CHP’li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman ise “İBB’nin şirketi kazancının yarısını gizlemiş. Bu paranın nereye gittiği belli değil. Biz CHP meclis üyeleri olarak kurulan denetim komisyonunda bu şirketlerin hesaplarının da incelenmesini istediğimizde AKP her seferinde buna engel oldu” dedi.