İBB Meclisi'nde gergin oturum: 15 Temmuz'u yaşatanlar sizin bu vakıflarınızda yetişenlerdir

İBB Meclisi’nin Eylül ayındaki ilk oturumunda tansiyon sürekli yükseldi.

İBB Meclisi'nde gergin oturum: 15 Temmuz'u yaşatanlar sizin bu vakıflarınızda yetişenlerdir

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin Eylül ayındaki ilk oturumu Ekrem İmamoğlu başkanlığında toplandı.

Oturumun gündeminde, görevlerine son verilen belediye işçileri, Yenikapı’daki ‘israf’ araçları, bazı yandaş vakıflarla protokolün kesilmesi ve  TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi ve İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Tayfun Kahraman’ın görevlendirilmesi vardı. Grupların karşılıklı konuşmaları sırasında sık sık tartışmaların yaşandığı görüldü.

Söz alan AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, Ekrem İmamoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim sonrası belediyede işten çıkarmaların yaşanmayacağına dair açıklamalarını hatırlatıp “Milletin gözü önünde verdiğiniz bu sözleri tutmamak için önce bu insanlara hiçbir delil ve belge olmadan bankamatik memuru diyerek emeklerine ve kendilerine hakaret ve iftira ettiniz.” dedi.

AKP’li Göksu, Yenikapı’daki araçlarla ilgili de “Bin 717 makam aracı nerede? Gece yarısı hizmet araçları toplandı, 730 araç toplayabildiniz Yenikapı’ya. Peki İSKİ’de 2 Ağustos’ta 997 aracı niye aldınız? Hem de bizim dönemde bin 400 liraya kiralanan araç yeni dönemde 3 bin 341 liraya kiralanmış. Üç katı. Eğer mesele hizmet fazlası araç ise hemen bunları da göndermeniz lazım.” dedi.

“ELİ KANLI ÖRGÜTLERİ ATADINIZ”

Yandaş vakıflardan bazılarıyla protokollerin feshedilmesine de tepki gösteren Göksu, “Bir belediyenin vakıflarla, derneklerle, STK’larla işbirliği yapması sizi neden acıtıyor? O vakıflarda yetişen milli, inançlı, özgür çocuklardır. Sizin meseleniz bununladır.” iddiasında bulundu.

AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, konuşmasının son bölümünde Tayfun Kahraman’ın Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’na atanmasını eleştirdi. “Eli kanlı örgütleri, Gezi’cileri İBB’ye atadınız” sözleriyle tepkisini dile getiren Göksu, ‘İyi Parti’lilere “Arkadaşlar bunu içinize sindirebiliyor musunuz?” diye seslenip “Gezi olaylarında o eli kanlı terör örgütlerinin paçavrasının altında, gaz maskesi ile beraber bu toprakların kazanıma sahip çıkmayacak bir kişi bu şehrin neresini dönüştürecek. Bunun için hadi CHP’lilere bir şey diyemiyorum, İYİ Partili arkadaşlar siz içinize sindirebiliyor musunuz?” diye sordu.

“15 TEMMUZ’U YAŞATANLAR BU VAKIFLARDA YETİŞENLERDİR”

Tevfik Göksu’nun ardından söz alan ‘İyi Parti’ Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, Gkösu’nun vakıflar konusundaki sözlerine şu yanıtı verdi:

Halkın iradesine saygı göstemeyenlere halk 800 bin oyla cevabını vermiştir. Bu vakıfların yerine Diyanet İşleri başkanlığı bu işleri yapabilir. 15 Temmuz’u yaşatanlar sizin bu vakıflarınızda yetişenlerdir. Yeni 15 Temmuzları yaşamamak için bu tarikat vakıflarına müsaade edilmemesi gerekir.”

CHP’Lİ SUBAŞI: İNSANLARIN UMUDUYLA OYNADINIZ

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise iki seçim arasında İBB’de işe alınan kişilerin umutlarıyla oynandığı gerekçesiyle eleştiride bulundu. Subaşı, konuşmasında KHK ile işten çıkarılanlara da değindi:

“2 bin kişi işe alırken neden duyurmadınız? İnsanların iş bulma umuduyla oynuyorsunuz. İşten çıkaırlan arkadşaların, iş bulma, eve ekemk götürme umutlarıyla oynadınız. İşten çıkarma konusunda 150 bin KHK’lı adamı işten çıkardınız. Onların çoğu sizin arkadaşınız. Bank Asta’da adamın hesabı var diye THY’den atıyorsunuz, Bank Asya’nın sahibine üst düzey görev veriyorsunuz. Siz işten çıkarmalar konusunda kimseye akıl verecek durumda değilsiniz.

“İSKİ’DE 10’A YAKIN GÖKSU SOYADLI ARKADAŞ VAR”

Subaşı, AKP’li Tevfik Göksu’ya “İSKİ’de 10’a yakın Göksu soyadlı arkadaş var. Bir şey ima etmiyorum, burada kendi yüzüne soruyorum. Bir yanlışlık varsa, ‘isim benzerliği’ diye açıklar, biz de tatmin oluruz.” dedi.

Göksu bu sözlere, “Ben 10 yıllık belediye başkanıyım ama bu kişilerin işe girişi 14-15 yıl öncesine dayanıyor” diyerek torpille işe alım iddialarını yalanladı.

Göksu’nun “Gezi olayları” tanımlamasını eleştiren CHP Grup Başkanvekili Subaşı, bunun bir direniş olduğunu vurgulayarak “Gezi Parkı dediğiniz şey, kişiler 81 ilin 80’inde sokağa çıktı. Dünya tarihinde böyle direniş görülmedi. Gezi poarkı olay molay dğeildir, gezi direnişi diyeceksiniz. Ülkeye, şehre, doğaya nasıl sahip çıkılır, bunu en güzel örneğidir. Orada gösteridği yeteneklerini şimdi Daire Başkanı olarak burada gösterecek.” dedi.

İMAMOĞLU: YİNE YANILACAKSINIZ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’na getirilen Tayfun Kahraman’ı savunarak bu görevlendirmenin liyakat esaslı gerçekleştiğini belirtti:

“Tayfun Kahraman bir akademisyendir, bu ülkenin bir devlet üniversitesinde görevlidir. Çok iyi bir dostumdur, karakterine ve kişiliğine kefilim. Geçmişte çok övdüğünüz insanlarda yanıldığınız gibi, şimdi de sövdüğünüz insanda yanılacaksınız.