Hüseyin Avni Paşa Korusu bir kez daha kaçak inşaat ile gündemde

İstanbul Üsküdar’da 2014’te şüpheli bir yangınla kül olan ve Mehmet Cengiz aldıktan sonra imar yasağı kaldırılarak restore edileceği açıklanan Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda, kayıtlı olmayan bina inşaatları yapıldığı iddia edildi.

Hüseyin Avni Paşa Korusu bir kez daha kaçak inşaat ile gündemde

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, Mehmet Cengiz’in aldığı Fethi Paşa Korusu’nun bitişiğindeki Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda, dikkat çeken inşaatlar yapılıyor. Kayıtlara göre, bir kısmı SİNPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik ve damadı Fatih Kıvanç’ın üzerine geçmiş görünen koruda, Hüseyin Avni Paşa Köşkü dışında 3 yapı için daha onay alınmış durumda. Köşkün yakınındaki arazide bir dönem Halide Edip Adıvar’ın da yaşadığı ve sonradan yıkılan bir köşk de yeniden yapılıyor. Bu yapının, Çelik’in üzerine olduğu belirtiliyor. Tapu kaydında 31 bin 168 metrekare görünen bu alanda iki köşk yer alıyor.

Koruda iki köşkün yanı sıra üçüncü bir yapının inşaatı da hızla devam ediyor. Bu üçüncü yapının Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşkün müştemilatı olduğu iddia ediliyor. Bu müştemilat da Çelik’in damadı Fatih Kıvanç üzerine görünüyor.

Sultantepe Mahallesi muhtarı Gönül Uzun ve bölgede yaşayan mimar Aysel Can Ekşi’nin de aralarında bulunduğu bir grup koruda incelemelerde bulundu. Grubun tespitlerine göre müştemilat dışında bir binaya daha onay alındı. Koru, Hüseyin Avni Paşa köşkü, Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşk ve onun müştemilatı adı altında yapılan binanın dışında dördüncü bir bina daha yapılacak.

Mahalle sakinleri, incelemelerinin ardından İstanbul 6 No’lu Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne bir dilekçe yazdı. Söz konusu alanda en fazla iki binanın kayıtlı olduğu belirtilen dilekçede, diğer binaların hukuksuz olduğu vurgulandı. Ayrıca, kurula birtakım eski fotoğraflar sunuldu. Dilekçede, sunulan fotoğraflar örnek gösterilerek “Hiçbir zaman mevcut olmayan binalar, sanki eski tarihlerde varmış gibi inşa ediliyor, hukusuz inşaat yapılıyor. Buna göre anılan alanda, bir adet üç katlı bina ve bir adet tek katlı müştemilat olması gerekirken cephesi 37 metre olan bir adet bina inşaatına daha başlanmıştır” denildi.

Dilekçede, daha önce bölgede hiç olmayan ancak onaylı projede görünen dördüncü bir binanın tespit edildiğine dikkat çekilerek bu binanın da yapıma hazır olduğu belirtildi. Bölge sakinleri, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne de başvurarak “hukuka aykırı inşaatın derhal durdurulmasını” istedi.

Bölge sakinlerinin avukatı Onur Cingil, “Bu koruyu ‘0’ liraya alan Cengiz, yıllar önce bir kısmını SİNPAŞ’ın sahibi Avni Çelik’e satmış. Çelik ve damadı da buraya üç bina yapmak için onay almış. Ancak tapuda iki bina görünüyor. Biri Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşk diğeri de tek katlı bir müştemilat ama bunun yerine ev gibi üç katlı bir bina yapılıyor. Daha yapımına başlanmayan ama projede görünen bir bina da adeta yaratılmış. Bu binaların yapımında proje müellifinin yetki problemi de mevcut olup yetkisiz inşaat yapılmakta. Yaptığımız incelemede usulsüzlük ve arazi talanına dair işaretler bulduk. ‘Halide Edip Adıvar’ın yaşadığı binanın yeniden ihyasını yapıyoruz’ diyerek aslında olmayan binalar inşa edildiğini düşünüyoruz. İnşaatlar bir an önce durdurulmalı. Gerekli yerlere başvurduk, bekliyoruz. Durmazsa dava açacağız. Yetkililere soruyoruz: Tarihi koruda ne oluyor? Tüm belgeler bilgiler ortaya çıksın, kimse yangınadan mal kaçırmasın” diye konuştu.

Haber üzerine yazılı bir açıklama yapan Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Avni Çelik 33 bin metrekare araziyi 2006 yılında satın aldığını belirterek “Sn. Mehmet Cengiz bu tarihten sanıyorum ki 9 – 10 sene sonra bitişiğimizdeki alanı satın aldı. Arazimizi Sn. Mehmet Cengiz’den almadım. Sn. Cengiz’in arazimizle hiçbir ilgisi-teması yoktur. Bu nedenle arazimizin Sn. Cengiz ile irtibatlanması tamamen yanlıştır” ifadelerini kullandı.

Çelik onay alınan 3 yapıya ilişkin ise özetle şu ifadeleri kullandı: “Bu arsaya yapılacak yapılar bundan 50 sene önce, Mimar Sinan Üniversitesi tarafından tespit edilmiş, röleveleri alınmış ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Kuruluna tescilleri yaptırılmıştır. Zira bu alan Cumhuriyetin önemli figürlerinden Halide Edip Adıvar Hanımefendinin doğduğu, büyüdüğü evdir. Bir süre de İlkokul olarak kullanılmıştır. Bu nedenle Mimar Sinan Üniversitesi 70’li yıllarda resen röleve almış ve tescil ettirmiştir. 33 dönümlük arazinin içinde ihya edilen 3 tescilli eski eser yapı vardır. Bu yapıların en büyüğü sadece 340 metrekareye oturan yapıdır. Yapıların hepsi alınan ruhsat ve izinlere göre yapıldı, yapılıyor.”